zondag 31 mei 2020

Amsterdamse Waterleidingduinen : mei 2020

De maand mei was zonnig en droog. Maar gelukkig niet super warm, dus voor mij toch een reden om naar de Waterleidingduinen te gaan. Eind mei was ik nog een weekje vrij en kon ik wat vaker. Gelukkig hoefde ik het OV niet te veel te gebruiken, alleen een paar keer in de avond..... in een bijna lege trein...dat moet kunnen.


April en mei zijn mijn favoriete maanden om in de natuur te zijn. Deze keer vond ik in mei de zon wel erg fel, dus veel foto's zijn niet optimaal. Maar het gaat ook om het genieten van al het moois wat ik in de duinen tegenkom.De zandhagedissen (man) zijn nu op hun mooist met hun prachtige groene kleur.

Maar mei is ook de maand van de meikever, en dit jaar waren er veel in de AWD


Ik vind het prachtige dieren, ze zijn best groot en als ze vliegen maken ze een brommend geluid, dus ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die ze eng vinden.Fly away..... Vlak na deze foto steeg de meikever op, hoog de bomen in.En dn zoek je boomkikkers en kom je deze meikever tegen op een stengel van de pitrus, die er veel aanwezig is.


Boomkikkers fotograferen is een hele uitdaging. Zeker op de zonnige dagen....
Ze zitten vaak tussen de takken of op takken die bijna lichtgeven in de felle zon. Daarnaast glimmen ze je tegemoet door het zonlicht. Dat is dan met het zoeken een voordeel, maar lastig te fotograferen.
De meeste boomkikkerfoto's kwamen dus in de prullenbak in de categorie takkenfoto's. Deze kon nog wel.


En soms zie je ze op een onverwachte plek in het riet.....terwijl in je de poel zoekt naar uitsluipende libellen, kom je dit kleintje tegen. Deze kikker was ongeveer 1 cm klein.

Weer even terug naar de zandhagedissen. Op een morgen was ik er redelijk vroeg en zaten er veel hagedissen zich te warmen in de ochtend zon.


Jammie
Af en toe werd er een vliegje of mugje gepakt...Gaap.
Wel vermoeiend hoor, dat zonnen.Deze zat heel mooi te poseren


De tijd van de vlinders en libellen is ook weer aangebroken.


Juffertje in een varen


Kleine vuuvlinder ontmoet spin......de spin won...vlindertje ging er vandoor.De viervlek, een van de meest talrijke libel soorten in de AWD.Argusvlinder, een soort waar het niet zo goed mee gaat, maar in de AWD was hij veel te zien Atalanta warmt zich op op de stenen.De eerste icarusblauwtjes zijn ook in mei weer te zien. Maar ik had daar nog geen blogwaardige foto van kunnen maken.Gevlekte witsnuitlibelGlassnijder met prooi.Juffer in de zonnedauw gevangen. Ze zat slechts met 1 vleugeltje vast, dus na de foto heb ik haar op mijn vinger laten lopen en het vleugeltje kwam los. Het was wel wat plakkerig, maar ik heb haar toch even op een ander takje gezet, in de hoop dat ze toch nog weg kan vliegen.


vroege glazenmakerKikker love.
Geen geweldige foto, maar het was zo gaaf daar bij de kikker poel. Wat een gekwaak..een waar kikker concert.


Aalscholver droogt zijn vleugelsAan het einde van een mooie dag...Damhertmannetje met bastgewei en nog in de rui.....nog even en dan heeft hij weer zijn zomervacht met de witte stippen.Mijn roodharige vriendinnetjes lieten zich deze maand ook weer wat meer zien. Nu de jongen wat groter worden, gaan de moervosjes weer wat meer op pad. Dit vosje lag langs het pad naar mij te kijken.En deze rekel kwam op een andere plek even kijkenEn dan ineens verschijnt dit vosje......een beetje afwachtend, nieuwsgierig maar toch op haar hoede. Ik had haar bijna een jaar niet gezien, dus was blij met deze korte ontmoeting. Even later kwamen er luid babbelende mensen voorbij en het vosje verdween razendsnel de struiken in.Ook al nieuwsgierig......deze moervos heeft vijf welpjes gekregen, daarover meer in een volgende blog.Eind mei, aan het begin van de avond. Ik kan er zo van genieten als een vosje gewoon gaat liggen en zich niets van jouw aanwezigheid aantrekt.


Vanuit het huisje van Wester (boven)
De volgende blog zal geheel in het teken staan van vosjes....

Ook dit jaar had ik een plek waar ik jonge vosjes kon fotograferen.

Echter door de Corona maatregelen ( anderhalve meter afstand houden) en de OV beperkingen ben ik er maar een paar keer geweest maar heb gelukkig weer kunnen genieten van een aantal  mooie momenten


hier alvast een voorproefje, meer volgt binnenkort.


24 opmerkingen:

 1. Super beleving van jou uitjes! Leuk hoe je ons meeneemt op jou wandelingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige foto's weer zeg. Zo leuk wat jij allemaal verteld hier over..........liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg mooie foto's weer Ghita! De favorieten zijn voor mij de Meikevers, echt prachtig zeg en de Zandhagedissen. Maar alles is leuk om te zien en je hebt weer heerlijk genoten van de natuur en wij genieten mee.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita.
  Weer 'n mooie blog met veel variatie, dat je die Gevlekte witsnuitlibel hebt gevonden die heb ik nog nooit gezien. Ook de Vossen hebben zich weer mooi laten zien. Zonnedauw ben ik 1 keer tegengekomen toen ik met jou daar 'n wandeling heb gemaakt. Zandhagedis staat er ook mooi op. Het was weer genieten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita
  dit is een erg mooie serie uit de awd
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow , Ghita,
  jij komt ook altijd met de meest mooie foto's op de proppen!
  Geweldig de knalgroene zandhagedis (vooral die gapende!), de boomkikkertjes, die super gave juffertjes, een op de varens en een in de zonnedauw, echt toppertjes. De meikevers staan er ook fantastisch op, leuk dat er eentje ging opvliegen. Mooie sfeerplaten ook En ja, ik ben weg van je vosjes, altijd weer dus kan ik me ook weer verheugen op je deel over de jonge vosjes.Deze serie is iig prachtig.
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ghita,

  Wat een mooi blog , vooral dat knalgroen. Ja en dan je vriendinnetje ze heeft echt weer op je gewacht
  anders had ze zicht niet zo mooi laten fotograferen. Wat is is het toch mooi zo dicht bij huis als je het maar zien wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een heerlijke blog met prachtige foto's! Dat was weer genieten. En ik kijk uit naar je vossenfoto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig blog, Ghita.
  Met al die meikevers (beeldschone foto's), hagedissen, vlinders en libellen is het duidelijk dat we alweer naar de zomer toegaan.
  Foto 23 is om bij weg te smelten; ik verheug me op je vossenblog.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je laat ons wel weer genieten. Wat heb jij al veel moois gespot! En een Argusvlinder op de foto, wauw. Ik heb er diversen gezien, maar even poseren, ho maar! Je weet, ik kies nooit, maar in dit geval vind ik de foto de Duif in het huisje van Wester wel echt heel super. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oooooh wat een meesterlijk mooi blog plaats je hier.
  En dan ook nog de reddende engel uithangen.
  Diepe buiging en complimenten voor je geweldige foto's en je lieve reddingsactie.
  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Ghita, weer een blog om in een adem te lezen en te bekijken. Wat fraai weer wat je hebt kunnen vastleggen. De meikever staat er prachtig op en zo ook de boomkikker. De zandhagedis is nu inderdaad op zijn mooist dat groen is toch schitterend. Ook je goede daad met het redden van de juffer is na het schieten van de foto, vast in dank afgenomen door de juffer. En ja de vossen. Het blijft hart verwarmend om dat te mogen zien en het vertrouwen wat ze hebben in de mens die daar komt. Ik hoop dat dat vertrouwen nooit zal worden beschadigd door ene onbenul.
  Uitkijkend naar de volgende blog heb ik nu ook weer zeer genoten.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Ghita,

  Je hebt weer een prachtig serie foto's neergezet zeg. De meikever is super, vooral die wegvliegende. Mooie verzameling libellen ook en fijn dat de boomkikkers er nog steeds zitten. Ik moet wel zeggen dat het redden van het juffertje niet iets is wat ik van jou verwacht. De zonnedauw is op zich best een zeldzaam plantje en dat mist nu voedingsstoffen. Er worden niet voor niets zoveel juffertjes geboren. Gelukkig heb je wel eerst een mooie foto genomen. Prachtig plaatje.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  April en mei zijn inderdaad uitgelezen maanden om naar de AWD te gaan. Als ik dit blog zo zie, dan heb ik spijt dat ik (weer) niet vaker ben gegaan, maar ik vond het gewoon meestal veel te zonnig en ik heb inmiddels wel geleerd dat je dan beter niet kunt gaan als je mooie foto's wilt maken. Maar ja, als ik jouw foto's dan weer zie, dan kán het dus wél! Hagedissen, meikevers, vossen en zelfs de juffer op de zonnedauw zien er toch allemaal goed uit. Ik ben benieuwd naar je welpen foto's. Het selecteren zal wel weer een hele klus worden...
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  Meikevers en zandhagedissen zijn in mei favoriete onderwerpen. Jouw opvliegende meikever is heel fraai. Ik weet dat je er een paar gezien hebt waar ik ook geweest ben. Daarna heb ik er nog veel meer gevonden, met tientallen platen tot gevolg, ook nog in juni. Ook de hagedissen zijn nog steeds actief en goed te volgen. De zonnedauw vond ik te klein om er veel tijd aan te besteden, het is er veel te droog voor geweest en de blaadjes zijn erg klein. En dan de vossen. Ik ben benieuwd wat jij laat zien. Ik heb er nog tientallen plaatjes van, maar ik twijfel of ik ze zal laten zien. Er gaan al zo veel plaatjes van rond. Een mooi onderwerp is het in ieder geval, zoals ook uit de hier vertoonde beelden blijkt.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een prachtige foto's heb je weer in je blog staan, genieten hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita,

  Een schitterend blog met veel variatie en enkele zeldzaamheden. Het lijkt wel of die zandhagedissen evenals de vossen in de AWD op bestelling leverbaar zijn. Hier zie je zelden die prachtige hagedissen, ik vind het zeer fotogenieke dieren en zeker die foto waar hij met z'n bek wagenwijd open op staat is een juweeltje. Je tweede foto van de meikever met die dekschilden open, ook al zo mooi. Argusvlinder zou in Nederland bijna uitgestorven zijn, in de AWD komt hij blijkbaar nog volop voor. Ja, en dan die vroege glazenmaker, misschien niet de scherpste foto uit de serie, maar wel de meest bijzondere vind ik. Ik heb hem nog nooit gezien. Je vossen, ja daar hebben we het al vaak over gehad, die zijn onovertroffen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Ghita, heel mooi divers Blog. Prachtige macro's. Bedankt. gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooie afwisselende serie Ghita, de kleuren spatten van het scherm!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Prachtig Ghita, zeer mooie foto's zoals altijd eigenlijk.

  Groet,
  Janny en Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Je weet je modellen wel te vinden Ghita. Altijd weer een prima verzorgd blog met (uiteraard) prachtig foto's
  Groet uit Drenthe,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een geweldige foto's laat je weer zien Ghita.
  De vossen vind ik echt geweldig, maar foto 8 springt er uit, precies op het goede moment geknipt.
  Ik heb genoten van je foto's.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Heerlijke AWD serie Ghita, ik ben daar recent ook weer eens geweest dus een feest van herkenning.
  De gevlekte witsnuitlibel vind ik geweldig, mooie kleurencombi!
  Meikever en Zandhageds heel geslaagd,vossen als altijd weer mooi en de foto vanuit het Huisje van Wester is goed gezien!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wow, Ghita.
  Wat heb je het juffertje in de zondauw super mooi op de foto gezet.
  Kan zo in een tijdschrift.
  Wat een mooie serie heb je weer, kan niet kiezen.
  Maar de groene hagedis met zijn bekkie open, geweldig.
  Dit is echt een geniet serie.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita