zondag 23 december 2018

Amsterdamse Waterleidingduinen: December...een heel klein beetje winter.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, nee..geen sneeuwfoto's uit de Waterleidingduinen van zondag 16 december, toen het voor een paar uurtjes wit was. Ik had die ochtend helaas een verkeerde keuze gemaakt. Had een afspraak die dag en verwachtte dat het al in de ochtend weg gedooid zou zijn. Zo jammer. Dus voor sneeuw heb ik de hoop gevestigd op januari en februari.
Wat bracht december naast heel veel grijze druildagen?
Een paar lichtpuntjes en toch een beetje winter


De wilde zwaan die zijn vleugels wappert, een mooi moment en altijd fijn als je het van redelijke afstand (niet het mooiste standpunt) kan fotograferen.



Knobbelzwanen, tegenlichtfoto.....


Brilduiker man , het bruine kleurtje van het water is de weerspiegeling van het riet.



Nog een keer die mooie wilde zwaan.




Wilde zwanen, volwassen zwaan en juveniele



Vosje aan de waterkant



Een ander vosje in het laatste licht......



De zon gaat vroeg onder in December....en dan wordt het heel hard doorlopen naar de uitgang




Magisch winterlicht




En toen werd het echt even winter, voor een paar dagen. Met rijp op de grond.




De herfstblaadjes op de grond veranderen in winterblaadjes met een mooi randje van rijp.



Ook de varens hadden een mooi wit laagje



Het was een heerlijke koude dag.....en als ik dan die varens in de rijp zie kan ik daar niet zo aan voorbij lopen. Terwijl ik dit fotograferen zag ik wat voorbijgangers kijken "wat is daar nou te zien?" hoorde ik ze denken




Herfst ontmoet winter, paddenstoeltjes met nog de laatste restjes rijp, het smolt snel weg.




Vosje, met in de achtergrond het laatste wit.... ik had er eigenlijk eerder moeten zijn die dag, toen alles nog wit van de rijp was.




Een vosje in het wit.....de wens voor een vos in een pak sneeuw blijft staan. Voor deze winter is dit toch het meest winterse plaatje met een vos.



Een dag later, er werd een koude dag voorspeld, dus die wilde ik optimaal benutten, ik ging dus met zonsopkomst de duinen in..



De zon komt op, de laatste restjes rijp van een dag eerder. Deze nacht was de lucht te droog om rijpvorming te krijgen....
Ik zag  6 zaagbek eenden, helaas was het nog te donker voor een acceptabele foto, dus die wens blijft ook nog even staan. 



Een rustende damhert bok..



en een boze knobbel zwaan



Mooie vos in haar prachtige winterjas



Tegenlicht foto van een ander vosje



achter de wolken schijnt de zon....
Ik kan zo genieten van dit soort momenten



De vos met de mooie ogen keek mij even indringend aan



En weer gaat de zon onder na alweer een mooie dag. Het waren een paar heerlijke winterdagen waarvan ik geen genoeg kan krijgen. Helaas is december inmiddels weer warm, nat en donker....






De wilde zwanen vliegen over, hopelijk blijven ze nog een poosje, net als de andere winter gasten.

In december was er een winterse speldenprik, het echte winterweer komt wellicht in januari , februari of misschien pas in maart, zoals afgelopen winter.....








Dit was de voorlaatste blog van 2018. De laatste blog is het traditionele jaaroverzicht. Het is de tijd van terugblikken, en vooruitkijken. Ik hoop in 2019 weer net zoveel moois te mogen fotograferen in de duinen als afgelopen jaar. Het blijft een prachtig gebied, waar ik toch het liefste ben als ik vrij ben. Niet alleen om te fotograferen maar ook voor de rust. Je kan er soms uren wandelen zonder iemand tegen te komen. Mijn  manier om te ontspannen, mijn hoofd leeg te maken en de accu op te laden. Die wandelingen in de AWD zijn gewoon belangrijk voor mij en dat zal ik zeker blijven doen, ook in 2019.....en hopelijk nog jaren daarna..


15 opmerkingen:

  1. Hallo Ghita,
    Schitterende serie foto's, de ene nog mooier als de andere.
    De wilde zwanen zijn echt super, net als de vossen en de zons ondergang en ook de zonsopkomst.
    Ik heb genoten van je blog.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige kleuren dankzij het mooie winterlicht en toch nog wat winterse plaatjes, daar zul je wel blij mee geweest zijn. Leuk de Wilde zwanen en de Brilduiker op de foto!

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een schitterende serie foto's laat je hier zien, echt geweldig. Ik ben weg van die mooie wilde zwanen en de vossen maar foto's 9, 12, 13 en 17 strijden hier om de eer, prachtig vind ik die.

    groetjes van Ank

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Ghita,
    Het is weer een zeer mooie gevarieerde Post geworden. Mooi met wat sneeuw en rijp, prachtig met die vosjes, en schitterend die Wilde zwanen, zeker die met zijn vleugels flappert De landschappen zijn prachtige sfeerplaten. Je rustende Damhert is ook heel fraai En je had nog mooie winterpaddo's ;-) Ik heb er weer van genoten!
    Groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Ghita,
    Je krijg het iedere keer weer voor elkaar om schitterende foto's te maken. De Wilde Zwanen staan er mooi op, heb ze nog niet gezien. De landschapsfoto's staan er ook mooi op, bij die ene foto lijkt het net of die in de fik staat met de ondergaande zon.
    En je hebt het weer voor elkaar gekregen om de Vossen mooi te fotograferen.
    Weer 'n mooie blog om trots op te zijn.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dag Ghita,
    Dat de AWD rustgevend kan zijn, zeker in deze tijd van het jaar, is wel zeker. Wilde zwanen heb ik inmiddels een aantal keren gezien, de plaatjes komen in januari in mijn decemberoverzicht, net als de knobbelzwanen. Vossen ontbreken, ik heb er slechts een gezien op grote afstand. Het lijkt wel of ze jou opzoeken om je de kans te geven weer mooie plaatjes te maken. Winterse beelden heb ik zelf nog niet gemaakt, van de opkomende rode zon wel. Het geeft zo december wel enigszins een winterse aanblik.
    Groetjes, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hi Ghita,

    Okay het waren dan geen sneeuwfoto´s maar toch is dit een echt winters blog geworden.
    Als ik heel eerlijk ben dan vind ik rijp zelfs nog mooier dan sneeuw.
    Rijp behoud meestal detail en structuur, bij sneeuw zie je dat minder.
    Vooral je foto´s mettegenlicht en het magische winterlicht zijn om te zoenen.
    Maar wat piep ik nu, alle foto´s zijn om te zoenen en vooral om van te genieten.

    Ik wens jullie hele fijne kerstdagen, en een fijne verjaardag voor je man, en de beste wensen voor 2019 komen bij het jaaroverzicht 😘

    Groetjes, Karina

    BeantwoordenVerwijderen
  8. He Ghita,

    Ik kan bij het zien van je foto's de kou voelen. Erg mooie foto's en een leuke blog!

    Gr. Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Weer op en top een AWD-blogje, Ghita. Veelbekende onderwerpen met daartussen - heel verrassend - de foto's van de berijpte varens. Goed gezien en uitstekend vastgelegd!
    Ik ben ook zeer benieuwd naar je jaaroverzicht; de mijne staat ook al klaar. En dan vol goede moed het nieuwe jaar weer in, met hopelijk weer veel mooie momenten en hopelijk iets minder heet dan 2018.
    Groetjes, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo Ghita,
    Prachtig blog , de zonsopkomst, magisch licht maar die ik heel mooi vind is de varen met de rijp erop schitterend. Nog vele mooie blogs in 2019

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zo ontzettend mooi Ghita!
    Je openingsfoto van de wilde zwaan is sowieso al geweldig maar alle foto's die hierna komen ook. De foto's met de rijp zijn werkelijk prachtig. Ook de vosjes zijn weer supermooi waar ik toch wel een beetje "groen" naar kijk hahaha..... ook geweldige mooie luchten, paddestoeltjes en uitzichten. Echt een top blog.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Ghita,

    Prachtige vogels die wilde zwanen, een vaste pleisterplaats blijkbaar voor ze die AWD. Hier in de regio zie je ze niet zo snel, wel met regelmaat in de winter de kleine zwaan. Je brilduikertje in heel mooi warm licht, top. Lekker sfeertje in foto nr. 23, kan me voorstellen dat je dat rust brengt en ontspant. Je vossen zijn weer als vanouds.
    Fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2019.
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Een prachtige reeks beelden Ghita en optimaal gebruik gemaakt van het kleine beetje winter.
    De eerste van de wilde zwaan is erg fraai. Zo wil je ze altijd wel hebben.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita