maandag 9 oktober 2017

IJmuiden aan Zee ; september 2017

Deze blog had eigenlijk de titel Zuidpier IJmuiden moeten krijgen, maar omdat het op de pier zo ontzettend tegenviel met de vogels en bijna alle foto's vanaf het strand gemaakt zijn, heb ik de titel hier maar op aangepast.


Donderdag 28 september zou een rustige dag met weinig wind worden en alleen 's morgens wat regen. Ik was aan het einde van de ochtend op het ruime strand van IJmuiden en zag in de verte een klein groepje strandlopers. Verder waren er vooral veel meeuwen, en......helemaal geen andere mensen.Een groepje rustende strandlopers, drieteen strandlopers en twee bonte strandlopers. Langzaam ben ik dichterbij gekropen en kon tot zo'n 5 meter naderen. Dat is het voordeel van alleen op het strand zijn, geen honden die de boel verstoren, geen wandelaars, geen andere fotografen. Als ik toch de boel zou verjagen, dan had ik alleen mijzelf ermee en hoefde ik geen andere fotograaf boos te maken door mijn actie.......
Maar de vogels bleven rustig in mijn nabijheid, door het opkomende tij kwamen ze zelfs wat in beweging.

De drieteenstrandlopers waren vrij rustig, geen rennende vogeltjes maar rustig fouragerend in het lage water.
De lichtomstandigheden waren niet best, het was zwaar bewolkt en erg donker, ik heb aardig moeten overbelichten om geen blauwe vogels te krijgen.... en ja, gebrek aan licht betekent ook geen lichtje in het oogje....

Soms werd het even ietsje lichter. Dit vogeltje kwam heel dichtbij.....

In de branding
De oogjes vallen dicht, net nu er even een waterig zonnetje doorkwamEn er werd weer gerust,

Heerlijk om ze van zo dichtbij te zien, en zo op hun gemak...

Het water kwam opzetten en de vogels kwamen weer in beweging, ik moest zelf ook opletten om geen natte voeten te krijgen, of natte camera die ik zo laag mogelijk voor mij hield.Bonte strandloper aan de wandel
Rustende bonte strandloper

Toen viel mijn oog op een klein scharrelend vogeltje, wat verder op. Door de kijker zag ik dat het de zilverplevier was, die hier al een tijdje zat. Langzaam liep ik zijn kant op en net zoals bij de strandlopertjes naderde ik laag bij de grond heel rustig en langzaam. Zolang de vogel zijn ding bleef doen was het goed, als hij alert werd, bleef ik stil, tot de vogel weer doorging met scharrelen.
Wat een geluk dat ik deze mooie vogel zo goed kon fotograferen.

Hieronder een selectie van de vele foto's die ik maakte.
Nadat ik heel veel foto's van dit zilverpleviertje had gemaakt, wandelde ik de pier op....daar is ook vaak veel te zien. Maar deze keer helemaal niet, geen vissers , bijna geen vogels en ik zag ook nauwelijks andere fotografen, dat is ook wel eens anders...

zelfs de steenlopers lieten het afweten . 


Ze zaten allemaal beneden op de rotsen, en omlaag fotograferen vind ik niet mooi, dit was de enige die ietsje gunstiger zat, geen topfoto maar toch....de steenloper hoort gewoon erbij als je een blogje over de vogels bij IJmuiden maakt.


Dankzij de vogels op het strand werd het toch een geslaagd fotodagje, al had ik ook graag de grote sternen en de rosse grutto's vast willen leggen. Deze vogels zag ik ook maar de grutto's gingen er vandoor nog voordat ik mijn camera had gepakt en de sternen waren zo schuw, die vlogen ook snel weg.


Maar wie weet zijn de omstandigheden in oktober nog een keer gunstig, en dan misschien toch met een wind uit Zuid-west, want ik denk toch dat er met een wind uit het oosten minder vogels zijn.

13 opmerkingen:

 1. Gezien de omstandigheden heb je toch een serie redelijk tot goed platen overgehouden. Duidelijk te zien dat het later op de dag wat beter werd. Een beetje meer licht doet wonderen. De zilverplevier is sowieso al een mooie waarneming en die staat er toch top op! Ik was er vorige week en dat was helemaal een misrekening. Veel te veel wind (nog), pier afgesloten zelfs, weinig vogels en ondanks dat het eb was toch nog veel water op het strand. Ook surfers en loslopende honden tot vlak bij de pier. Over een dag of 10 is het tij weer gunstig en de weersvooruitzichten lijken nog goed...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zie de laatste tijd veel mooie IJmuiden-foto's voorbij komen en realiseer me dat ik daar al veel te lang niet meer geweest ben.
  De lichtomstandigheden zaten je niet mee, maar dat bewolkte weer zorgt wel voor fijne zachtbelichte plaatjes, eigenlijk toch beter dan felle zon.
  De Zilverplevier is natuurlijk geweldig maar ik heb je hele serie met genoegen bekeken.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit geeft toch dat sterke gevoel van één zijn met de natuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita, echt leuk de drietenen en het bontje wat zo dichtbij komt! Ook duttend erg schattig! Maar de ohh's, en ahhh's ontglipte me spontaan bij het zien van je serie over de zilverplevier! Geweldige foto's en zo mooi dat standpunt, superdesuper!! Ik zie groen:-)))
  groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,

  Wat kan ik nog aan de reacties van de anderen toevoegen? Je hebt een mooie dag gehad en bent met een reeks platen thuisgekomen waar je blij mee mag zijn. Zeker als er een zilverplevier bij zit die je fraai hebt vereeuwigd. Wellicht geen ideale omstandigheden, maar je hebt er wel wat moois van gemaakt.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Ghita,
  Wat een super mooie foto's.
  Lief zacht en zooooooo mooi belicht.
  Mag ik zeggen dat jij je nog steeds ontwikkel als fotograaf.
  Dit blog ook het lijkt wel een groei spurt.
  Kleuren om te zoenen.
  Fraaie composites.
  En een scherpteverloop..... mama mia :-) (zonder dollen echt mooi)
  Werkelijk oogstrelende platen.
  Ik ben zeer onder de indruk.

  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Ghita,
  alleen op het strand met de vogeltjes...da's toch ook een heerlijke ervaring.
  Maar wat hebben deze foto's een fijne sfeer. Zo mooi, die zachtblauwe tinten in de achtergrond. Komen de vogels heel mooi op uit. Ik vind het prachtplaten.

  Hartelijke groet, Corrie


  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Ghita,

  Jammer dat het weer en de opbrengst tegenviel. Maar zo'n pleviertje maakt natuurlijk wel een heleboel goed. Bovendien heb je met foto 9 een hele mooie plaat. Leuk om die vogels zo in een diagonaal te zien. Het zal nog best lastig geweest zijn om een selectie te maken van alle foto's van het pleviertje. Dat was wel een heel tam exemplaar en daar moet je natuurlijk even goed gebruik van maken.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Mooie foto's ondanks het weer van de Zilverplevier en 'n geluk dat je deze tegen kwam, Drieteen en Bonte Strandlopers heb je mooi in 'n laag standpunt gefotografeerd.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. tante jacqueline12 oktober 2017 om 18:21

  Hallo Ghita,
  de steenloper is erg mooi ook de kleur erbij en grappig vind ik die eerste foto met z'n allen op rijtje. Weer genoten

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  dit zijn echt hele mooie foto's hoor. Dat overbelichten is helemaal zo gek niet want zo heb je nu ook mooie lichte foto's en dat er geen lichtje in het oog zit valt eigenlijk niet eens op. Foto 9 is dan ook echt heel mooi zo op een rijtje :-)
  En wat een mazzel dat je zo'n mooie zilverplezier zag. Geweldig om te zien en ook nog eens hele mooie platen daarvan! Echt super!

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ondanks de lastige lichtomstandigheden heb je toch een knappe serie weten te maken Ghita. Wellicht was het voordeel van het weer wel dat je helemaal alleen was en zo het prachtige zilverpleviertje zo mooi kon vastleggen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita