zaterdag 18 maart 2017

Dagje IJmuiden aan zee

Vrijdag 10 maart,een zonnige dag, weinig wind en vanaf 11 uur opkomend tij.
Prima omstandigheden voor een dagje IJmuiden, strand en Zuidpier.


Dat de natuur zich niet laat dwingen bleek wel weer. Waar je soms op een dagje Zuidpier vele vogelsoorten ziet, bleef het deze dag beperkt tot de bekende steenlopertjes,een bonte strandloper en op het strand de drieteenstrandlopertjes.


Toch kon ik een paar leuke foto's maken


De drieteenstandlopertjes blijven superleuk....maar ook ...supersnel. Deze kwam, op zoek naar eten steeds dichterbij, wat verderop zat een groep van zo'n 30 DTSjes (drieteenstrandlopertjes)


Soms hebben ze toch even een momentje dat ze stil staan, bijvoorbeeld als ze een lekker hapje uit het zand hebben geplukt.Schudden voor gebruik...
En weer even rust
Het lukte niet altijd om een laag standpunt in te nemen, maar ik probeer toch altijd een beetje op gelijke hoogte  met de vogel  te komen met  mijn camera, met dank aan het kantelbare scherm.


Met zijn tweetjes is leuker dan alleen.

tijd voor een dutje.


Even later werden de vogels verstoord door een onachtzame wandelaar, en kwam ik overeind,  hoogste tijd om de benen te strekkenen over de pier te wandelen. Altijd een verrassing wat ik daar tegenkom.tussen een groep steenlopers zag ik deze bonte strandloper. De steenlopertjes gingen aan de wandel, maar deze bonte strandloper bleef staan.


Draaide zich om en ging wat poetsen en de veren opschudden.

En ook deze strandloper vond het tijd worden voor een slaapje.

Achteraan op de pier, bij de vuurtoren zitten vaak 2 nogal tamme steenlopers. Een van de twee poseerde leuk, terwijl ik even een broodje at. Niet veel later zaten ze bijna op mijn rugzak....duidelijk een gevalletje rugzak-steenlopers.De zon verdween achter steeds dikker wordende wolken en er stak een frisse bries op. Als je dan 2 km op zee bent, is dat behoorlijk koud. Tijd om de pier weer af te lopen, terug naar het strand. Onderweg kwam ik nog deze oeverpieper tegen. Ik zag er meerdere, maar vaak in overvliegend.

Steenloper met op de achtergrond de andere vuurtoren, op de Noordpier


Ik liep via het haventje terug naar de bushalte, daar was een paar dagen eerder een zeehond gezien, maar die had het ruime sop weer gekozen.


Wel kwam ik een struik tegen met een groepje luid kwetterende mussen. Omdat de huismus nu niet meer zo'n huis-tuin- en -keuken- vogel meer is als 30 jaar geleden, vind ik het dus leuk om deze voor mij bijzondere soort te fotograferen. Hier een mooie mussen man.
Ondanks dat ik niet zo heel veel vogels heb gezien, was het een heerlijk dagje aan de pier en op het strand. Heerlijk buiten en de zeelucht, daar geniet ik ook al van.  Volgende keer wellicht wel de sternen, kanoeten, rosse grutto's en.....zeehond.

19 opmerkingen:

 1. Ook al viel de opkomst van de vogels tegen, je hebt zeker een mooie serie weten te maken Ghita.
  Het is altijd maar afwachten wat je voor de lens krijgt.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita
  mooie blog heb je weer.
  ik had wat problemen met mijn blog ik heb nu een nieuwe blog hermanversteeg.blogspot.com
  ik hoop dat je je weer aanmeld op mijn blo dan kan ik je weer volgen.
  met vriendelijke dank Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het was lekker weer en de DTSjes blijven altijd leuk. Toch weer een geslaagd dagje dus. DE bonte steenloper staat er ook mooi op. Die heb ik nog nooit gezien. Jammer dat de zeehond er niet meer was.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita, prachtige serie! En idd waar zou je zijn zonder kantelbaar scherm. Je hebt zo een prachtig standpunt. Allemaal mooi, maar foto 7, 10 en 12 zijn mijn favorieten.
  fijne zondag, groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Ghita, ik was afgelopen vrijdag op de pier en toen zat er heel weinig. Dan had jij nog een hoge score... Mooi licht had je ook, de drieteentjes zijn altijd zo leuk, het bontje poseerde mooi voor je. De steenloper met op de achtergrond de vuurtoren spreekt me ook aan. De huismus is een prachtig slot!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Ghita maar z,on dagje pier is op zich al een belevenis en natuurlijk laat de natuur zich gelukkig niet dwingen,maar je hebt er toch maar een prachtige serie van weten te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het moet niet gekker worden daar op de pier. Zat er voorheen een vos die met de bus meeging, ligt er nu een zeehond en zijn er al rugzak-steenlopers gesignaleerd ;-)
  Mooi plekje om lekker uit te waaien en te genieten van wat er aan komt vliegen en rond komt scharrelen. Mooi de foto's van de strandloper en van het 3 teentje ook.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Prachtige beelden. Erg mooi hoe je deze vogels zo langs de kust hebt gefotografeerd.
  Mooi ook zo in dat water, geeft mooie heldere foto's. Super!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Ghita,
  dit is toch een prachtige fotovangst om mee thuis te komen!
  Serie van de drieteentjes is echt prachtig van kleur en standpunt en de vogels zelf staan er top op. Het leukst vind ik dan nr. 6 - met z'n tweeën geeft toch wat extra. De steenlopers heb je ook mooi, daar is nr. 11 mijn favoriet - prachtig portret. Met als toetje de huismus - die zie ik ook nog maar heel weinig.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Stuk voor stuk hele fijne foto's.
  Vooral de balans tussen scherpte en onscherpte is telkens perfect gekozen waardoor de foto's nog mooier zijn.
  TOP.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een dag met weinig vogelsoorten maar toch met een mooie verzameling foto's naar huis ik teken er voor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie serie van de drieteen strandlopertjes en de steenlopers kon je maken.
  Prachtige achtergronden had je er bij.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  De ene keer levert op de Zuidpier veel meer op dan de andere, zoals ik ook zelf gemerkt heb. Binnenkort zal je mijn ervaringen kunnen zien. Drieteentjes zie je er vaak, net als steenlopers. Maar we willen graag wat meer. Zijn we verwend?Bij Seaport Marina en omgeving zie je inderdaad vrij vaak mussen. Een mooie kans om ze ook eens op de plaat vast te leggen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  Mooie serie van de de drieteentjes en de bonte strandloper.Ook de oeverpieper staat er mooi op. Ze zijn er altijd wel maar meestal niet op de foto te krijgen omdat ze heel beweeglijk zijn. Het is jou mooi gelukt. Veel geduld waarschijnlijk.
  groetjes
  peter

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk die drieteentstrandlopertjes. En toch nog een paar leuke soorten op de pier zelf. Ik was er vorig jaar voor het eerst. Toen viel het ook wat tegen. Misschien toch nog eens langs gaan.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Echt heel mooi Ghita!
  Mooie lage standpunten en ook de kleuren en de details heb je heem mooi in beeld kunnen brengen. Jammer van die onachtzame wandelaar!!!! Foto 8 vind ik echt ene prachtige foto! Hoog tijd dat ik ook weer eens naar de pier ga :-) Deze serie is echt een prachtige genietserie zeg.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hai Ghita,

  Maart is niet echt super om naar de pier te gaan, maar er is gelukkig altijd wel wat te fotograferen. Je hebt de drieteentjes toch lekker op de foto en vooral de foto waar je er twee op hebt staan is erg fraai. Knappe foto van de pieper, want dat zijn toch bewegelijke vogeltjes. De foto van de steenloper met de vuurtoren op de achtergrond is super. Goed gezien en uitgevoerd.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 19. tante Jacqueline24 maart 2017 om 16:48

  Hallo Ghita,
  Weer een mooie serie. De oeverpieper op de rots vind ik persoonlijk erg mooi.
  weer nieuwsgierig wat de volgende blog wordt.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita