zaterdag 25 maart 2017

Amsterdamse Waterleidingduinen: Februari / maart...bijna lenteIk had de afgelopen periode weinig tijd om foto's voor een blog uit te zoeken. Zo had ik nog een aantal foto's die ik in de Waterleidingduinen maakte nog niet geplaatst.


Even terug in de tijd, half februari. Een week eerder lag er sneeuw, nu was het vooral grijs en mistig.
Heel veel tinten grijs en een klein beetje groen.

Door de mist was er weinig te zien in het landschap, dan maar op wat details gaan letten zoals de druppeltjes op het gras.

Kuifeendje met spiegeling. Die dag zagen we ook nog wilde zwanen, brilduiker en grote zaagbekeenden. Inmiddels zullen de wintergasten wel vertrokken zijn.


En eindelijk weer een vosje dat zich goed liet zien en niet meteen in paniek wegliep (zoals toen er sneeuw lag).

En een foto als deze had ik graag een week eerder gemaakt, met een mooi  winters landschap eromheen.  Maar met dit momentje was ik ook al heel tevreden. Soms wil ik wel eens teveel en vergeet ik te genieten van wat er op zo'n dag (met de sneeuw) wel is.


Hier blijf ik ook van genieten.


Inmiddels is het maart en begint de lente voorzichtig op gang te komen.En hier geniet ik ook van: het ruig haarmos plaatste ik ook al in een vorige blog, toen was het nog klein....
Hier is het nog steeds klein, al lijkt het door de macro lens heel wat, maar het is wel te zien dat er nu steeltjes zijn gevormd.
Weer even zoeken naar een mooie scherptediepte
 Een veld vol ruig haarmos geeft ook wat kleur in het landschap, dat er deze tijd van het jaar toch wel wat dor en bruin uitziet.


Begin maart beginnende de katjes te komen. Twee weken later waren ze al in bloei, 

Als er zomaar een paar zonnige dagen komen, gaat het snel in de natuur.


Een mooie dag met in de verte donkere wolken, die gelukkig daar bleven.
Hetzelfde plekje maar dan helemaal ingezoomd.

Een van de weinige damherten die ik op die dag tegenkwam. Het afschot en de winter hebben er toch voor gezorgd dat er minder herten te zien zijn. En veel herten zijn erg schuw geworden, en kunnen niet meer zoals deze gefotografeerd worden.
Een heerlijke lente dag in maart begon al met een bijzonder moment. Ik wandelde langs het water en de buizerd die aan kwam vlieggen landde op zo'n 10 meter voor mij. Hij bleef daar gewoon zitten. Ik maakte veel foto's maar door het licht (felle zon en tegenlicht) en de oerlelijke achtergrond, plaats ik maar 1 foto ,omdat het toch wel een speciale ontmoeting was.
Lentekriebels, zingende pimplemees.

Roffelende specht

Deze twee pimpeltjes zaten steeds achter elkaar aan,vond dit wel een mooi lenteplaatje met de katjes in de boom.


De heggenmussen zongen uit volle borst. En deze liet zich mooi fotograferen.

Nog maar eentje. Ook de tjiftjaf liet zich op 16 maart alweer volop horen. Ik had hem wel op de foto,maar hoop volgende keer nog een betere foto te maken, nu was het alleen een bewijsplaatje. Maar het brengt wel dat lentegevoel, als je de tjiftjaf weer hoort. 


De boomklevers zijn ook druk met het bouwen van hun nesten,en ze laten zeker van zich horen. In het bos is hij luid en duidelijk aanwezig, en dan is het gewoon op het geluid afgaan en de vogel opzoeken voor de foto.
Jonge knobbelzwaan, ook prachtig.


Op 16 maart was ik om 9 uur al aan het wandelen, en na een prachtige lange wandeling vanaf Zandvoortselaan via het Oosterkanaal naar de Oranjekom, door naar Pannenland via de Beukenlaan (specht en boomklever) liep ik via het gebied 70 bunders naar het infiltratie gebied. Natuurlijk ook even de duizendmeterweg bezocht ( geen vos op deze dag) en tegen zonsondergang weer bij de uitgang, om in het laatste licht nog wat foto's te maken.En ook het damhert geniet van de zonsondergang.

Op het eind kleurde de zon helemaal roze en werd het een klein beetje nevelig. Wat een prachtige dag.
Inmiddels was het bijna 19:00 uur, dus na 10 uur struinen tijd om weer naar huis te gaan.


Het was lastig om van 3 wandelingen  de foto's te selecteren, daardoor is het een wat lange blog geworden,maar hopelijk toch leuk genoeg om helemaal uit te kijken.
Volgende maand, April......ik kijk alweer uit naar de nachtegaal en de fitis en wie weet komt de blauwborst ook weer in de AWD. Het frisse groen en hopelijk een lentezonnetje.  Wat is het voorjaar toch een mooie tijd.

18 opmerkingen:

 1. Ze zijn stuk voor stuk weer prachtig Ghita!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is een prachtige serie foto's geworden met de laatste drie als supermooie uitsmijters!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. tante Jacqueline26 maart 2017 om 09:45

  Wat een prachtige serie Ghita. De laatste drie geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Het is goed te zien dat je het naar je zin gehad hebt. Om te beginnen mooie landschappen, zeker het eerste beeld. Maar ook de macro's mogen er zijn. Jij hebt nog aardig wat vogels kunnen platen, mij is dat veel minder gelukt. Met damherten heb ik eigenlijk nog helemaal geen grotere schuwheid meegemaakt dan voorheen. Het zal wel samenhangen met de plaatsen waar je geweest bent. Overigens fraaie damhertsilhouetten aan het eind van het beeldverslag. En vossen? Ik heb ze al een tijd niet gezien.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita
  een mooie blog van uit de awd je krijgt gelijk een lente gevoel en zin om er naar toe te gaan.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Ghita
  Wat heb je heerlijke momenten vast weten te leggen ik zit op het puntje van mijn stoel heerlijk mee te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig om te zien Ghita, stuk voor stuk.
  De vos die blijf ik schitterend vinden, wou dat die hier in de buurt zat ;-))
  Het silhouet van het hert tegen de zon is een juweeltje, zo mooi !!!
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hi Ghita,
  eeen prachtige gevarieerde blog. Prachtige platen allemaal! Een paar springen er voor mij dan ook nog eens bovenuit, Zoals foto 2, wat een mooie pareltjes, foto 5, beeldschoon gaat hij/zij op in de achtergrond. foto 6 wat een schattig duo zo tegen elkaar♥♥. Foto 13. wel ster dat hert, en zo leuk dat hij je aankijkt. En foto 23, pffft. wat een plaaaatjes!! Ik heb alles gelijk al 3 x uitgebreid bekeken en het is genieten hoor!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb het helemaal uitgekeken en dat was maar goed ook, want de mooiste foto's zitten an het eind.De zonsondergang en vooral de twee silhouetten zijn top. Het is een blog met veel gezichten: van de vogels tegen een blauwe lucht tot een mistig vennetje aan het begin. Toch ook mooi. Ook de macro's spreken me erg aan: de druppels, maar vooral het haarmos. Erg fraai, maar Wat wordt het al groot.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb een hele tijd naar je eerste foto zitten kijken. Het doet me op de een of andere manier aan de oertijd denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb vandaag trouwens je tjaatjes geplaatst!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita
  Je heb weer zeer mooie platen gemaakt, de 2 pimpelmezen en de Heggenmus en dan nog de Buizerd op korte afstand de Vos lekker in het zonnetje, ook de druppels en plantjes, maar de Damherten in silhouet en zonsondergang super.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fijne gevarieerde serie, je openingsfoto is heel sfeervol en de twee silhouetten bij zonsondergang zijn ook fantastisch.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooi de silhouetten op het einde van je blog. De druppels, vosjes en haarmos mogen er ook wezen. Het aquarelachtige blauw van de luchten en waterfoto's spreken me ook aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,
  werkelijk een heel mooi blog met een mooie variatie van de dieren.
  De landschappen zijn heel mooi en de druppels in de tweede foto zijn echt geweldig. Ik ben gek op druppels. De serie van de vos is zo mooi en zo sfeervol gohhh....... De buizerd staat er ook mooi op ondanks de niet zo mooie achtergrond. Hertjes zijn ook al zo leuk geplaat :-) Veel vogels en de foto's van de herten in het laatste zijn onwijs mooi. Ik heb heerlijk genoten.
  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heerlijk om weer even met je mee te genieten van de AWD, Ghita.
  Zeker nu je hier een beginnende lente laat zien. Dee silhouetbeelden van het hert zijn top; ook de afsluitende zonsondergang is een aparte - heel mooi zo, die roze zon.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtige opnames Ghita, en wat heb je een hoop kleine vogeltjes kunnen vastleggen. De foto's met de zonsondergang zijn heel sfeervol.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita