zaterdag 12 november 2016

Zuidpier IJmuiden: Oktober

In oktober ben ik weer een middagje naar de Zuidpier in IJmuiden geweest. Samen met Yvonne hebben we ons de hele middag vermaakt op het strand en de pier met de leuke vogeltjes die daar rondlopen of op de rotsblokken zitten te rusten. De dag eindigde met een niet al te spectaculaire zonsondergang, maar dat mocht de pret niet drukken want  wat hebben we een geweldig mooie dag gehad.


Een jonge zilvermeeuw met op de achtergrond de mindere kant van IJmuiden......Op het strand troffen we al direct een groep drieteenstrandlopers aan, het zijn hele snelle vogeltjes die bijna nooit stil staan. Van die schaarse stop momentjes maken we dan even dankbaar gebruik om een foto te maken.De zon was fel, dit was echt midden op de dag en dan valt de belichting niet mee, pfff, wat was dat lastig. Bijna alle foto's van de middag verdwenen in de prullenbak. Pas vanaf half 4 werd het licht zachter en mooier.
Zo lief, deze twee steenlopertjes knus samen op een rots. Het water kwam steeds hoger waardoor de vogels het ook hogerop zochten. Bij laag water zoeken ze eten tussen de drooggevallen stenen en basaltblokken, nu het water omhoog komt gaan ze op zoek naar en mooie rustplaats.

Nog eentje van die stelletje

Een ander koppeltje steenlopers op een andere plek.En eindelijk kwam er een paarse strandloper in beeld, nog wel aan de kant waar we met tegenlicht fotografeerden, maar ik zie deze mooie vogel niet zo vaak, en al helemaal niet zo dichtbij.Later op de middag kwamen er wat sluiers van wolkjes voor de zon, het licht is dan meteen zachter en maakt de foto's mooier vind ik.
Nog eentje van dit steenlopertje, heel relaxed op 1 pootje
Het lukte ons om op ongeveer 3 meter van de vogels te komen, en zo konden we ze dus behoorlijk dichtbij fotograferen. Dit was niet ingezoomd....
Een van de vuurtorens

En daar was een aangename verrassing, heel dicht langs de pier zwom een eidereend (vrouwtje). Ik had nog nooit een eidereend gezien, dus ik was hier heel blij mee, vooral omdat ze zo vlak langs de pier kwam zwemmen.Even later draaide ze om en zwom weer wat verder weg......en wij liepen nog even terug naar het groepje vogels op de rotsen.

Daar is de paarse strandloper weer, maar nu aan de goede kant van de pier, met de zon achter ons.En nog eentje omdat het zo'n schattig bolletje vogel is.
We zagen ook nog oever piepers, de foto die ik daarvan maakte kwam niet door de blog selectie, maar wel een leuke waarneming. Het wordt wat later, de zon gaat om kwart over 6 onder, dus wij lopen richting strand om daar nog een keer de drieteenstrandlopertjes te fotograferen.

Wat zijn het toch  leuke vogeltjesDrieteenstrandlopertje met mooie spiegeling.En ook Disney-Pixar vind de drieteentjes leuk....Meeuw in de branding met Zandvoort op de achtergrond.
Drieteenstrandlopertjes bij het laatste licht van de ondergaande zon
De zon is onder en een enkele meeuw vliegt voorbijHet was een heerlijke dag, supermooi weer, zonnig,bijna geen wind en vogeltjes die goed meewerkten.
Jammer dat we de aanwezige sneeuwgorzen hadden gemist, dan had de dag helemaal top geweest, maar ook nu ging ik moe maar dik tevreden terug naar huisFoto van mij, gemaakt door Yvonne De Vries.
Jammer dat de Zuidpier een behoorlijke onderneming is om daar met het OV te komen,want het is een prachtige plek om vogels te fotograferen. Deze dag heb ik enorm genoten,vooral van de momenten dat je op enkele meters afstand staat en de vogels gewoon door gaan met poetsen en rusten. Genieten met een grote G.


22 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita
  Mooie opnames heb je gemaakt van, de Drieteentjes springen eruit omdat ze moeilijk te fotograferen zijn, de Paarse strandloper en Steenlopers heb je mooi op ooghoogte gefotografeerd en dan nog de Eidereend kan je ook nog voor je lens krijgen, weer 'n mooie serie
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Wat een prachtige reeks. Echt hele mooie foto's!!
  De mooie heldere blauwe kleuren komen ook uitstekend over bij deze mooie vogels.
  Je hebt ze ook vanuit prima standpunten gefotografeerd zo op die stenen rotsen. Jij moet zeer te vrede naar huis zijn gegaan Ghita.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  De Zuidpier zit ook in mijn planning, maar het weer moet wel meewerken. Je laat duidelijk zien hoe belangrijk het licht is. Minder fel licht resulteerde duidelijk in veel warmere platen. Ook al zitten er veel vertrouwde soorten tussen, met mooie foto's mag je altijd voor de dag komen. Je hebt je dag goed besteed.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ghita wat een prachtige serie v\n deze 'stranddag' en de Sneeuwgorzen daar ga je gewoon een keer voor terug ;-)

  OT: foto's zijn inderdaad in de Horsten gemaakt.

  Gr. Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Ghita, wat zal je genoten hebben een prachtige duidelijke serie die zonsondergang schitterend . Lijkt wel in een of ander land met veel rotsen te zijn opgenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Misschien wel Jammer dat je de aanwezige sneeuwgorzen heb gemist, maar waar je mee thuis gekomen ben is toch echt heel erg mooi.
  Je kan gewoon van je foto's aflezen dat het een top dag was.
  Fraaie kleuren, mooie composities en perfecte scherpte diepte en prachtig scherpte verloop.
  Jij heb daar genoten ik ik doe dat nu dunnetjes over hier op jouw blog.

  Complimenten Ghita.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Wat een prachtige serie van de verschillende soorten heb je gemaakt.
  Zo leuk die drieteentjes, inderdaad stil staan ze nooit, nou bijna nooit .
  De eidereend is ook prachtig, en dat het stelletje steenklopertjes, echt prachtig.
  Ik heb er van genoten.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita, heerlijk zo'n dagje vogels fotograferen aan de kust. Wat je al zei, als de zon gaat zakken, wordt het licht pas echt mooi. En voordat je het weet is ie onder. Maar je hebt de strandlopertjes mooi gefotografeerd. Sneeuwgorsjes zou helemaal geweldig zijn geweest.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ghita,
  Fraaie serie van de drieteentjes, zo lekker dichtbij kunnen fotograferen levert mooi platen op. Ook een mooie bijvangst met de eidereend natuurlijk. Mooie beelden in het laatste zonlicht, genieten weer!
  Groeten, Hanry

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Ghita, prachtige serie. Mooie scherpte, kleur en compositie. Een genot om naar te kijken... Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  prachtige foto's heb je gemaakt. De vogels staan er mooi op, maar je hebt overal zo'n supermooie zachtblauwe achtergrond, dat geeft ze echt wat extra's. De zee werkte dus echt wel mee. Tegen de avond werd het licht nóg mooier. Foto 17 is echt een topper, prachtig licht, omgeving én natuurlijk het vogeltje mooi belicht en gespiegeld.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige foto`s en ik heb erg met je meegenoten

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je hebt weer een geweldige serie neergezet. Ik ben het met je eens: het mooiste licht voor foto's is in het tweede deel van de middag. Al las ik toevallig deze week ergens iets van een fotograaf die vindt dat kort na zonsopgang het beste is voor natuurfoto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zoveel bijzondere vogels te zien zo dicht bij de haven :-) Daar kan een mens alleen maar blij van worden. Ik heb ook nog nooit een eidereend gezien. Bijzonder! Prachtige foto's weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghite,
  Heerlijke serie van de Pier! Ik ben ook zo gek op de Paarse strandloper. Heeft een liever koppie dan de Steenloper. Maar je foto's zijn schitterend! Ook het vuurtorentje zo tussen de blokken genomen erg fraai. Ook de drie laatsten met dat prachtige licht. Ge-wel-dig!!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,

  Ja, een heerlijke plek die Zuidpier, ik was er tot nu toe slechts eenmaal, maar heb toen ook volop genoten en gefotografeerd. De steenlopertjes zijn al volop in winterkleed zie ik, maar het zijn prachtige vogeltjes en best wel ondergewaardeerd bij vogelaars, vind ik. Altijd mooi als je een paarse strandloper aantreft, je ziet in het tweede deel van je blog inderdaad wat het licht en de zon doen, de foto's zijn dan zichtbaar beter. Drieteentjes zijn een prachtig onderwerp om mee te experimenteren, je wachtte tot ze stil stonden, maar ik zou eens proberen ze in volle vaart te fotograferen, kan spectaculaire beelden opleveren. Foto nr 16 vind ik echt prachtig.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita,
  werkelijk een prachtig serie van deze steltlopertjes bij het strand en de pier van IJmuiden. Ik ben er helaas het hele jaar niet geweest maar ik geniet dan ook des te meer van deze prachtige foto's. De drieteentjes heb je heel mooi vastgelegd maar ook de steenlopers zijn prachtig. Mooie zachte achtergronden en mooi vrij.
  De eidereend vrouw is echt gaaf zeg. Ook heel mooi gefotografeerd want de details zijn heel mooi zichtbaar. Ik had graag naast je gestaan die dag :-) Een van de vuurtorens is ook heel mooi vereeuwigd. Leuk om die er tussendoor te zien. Ik heb weer genoten van al dit fraais.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een geweldig mooi blog heb je samengesteld van onze dag op de Zuidpier Ghita, heerlijke beelden, je foto's zijn bijzonder sfeervol en prachtig van kleur... ik moet mijn foto's helaas nog steeds uitzoeken, het waren er 900 :) Maar dit stimuleert wel,super om de momentjes weer terug te zien...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik dacht dat ik hier al gereageerd had... de foto's had ik al wel gezien (facebook?). Ik was daar 1 november en ben niet met zoveel foto's als jijn thuis gekomen. Alleen maar de gewone standaardvogels, ook de eidereend en wel een zwarte zee-eend redelijk dichtbij. De steenlopers zijn inderdaad het minst schuw en dus het makkelijkst te fotograferen. De paarse heb ik niet gezien. Jij hebt hem er prima op staan! Sneeuwgorzen ook niet gezien. wel weer een zeespreeuw...
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik zie hierboven Dick, die dacht gereageerd te hebben...ik dacht dat ook...In ieder geval heb je een mooie serie gemaakt en de paarse vind ik ook erg mooi.Die sneeuwgorzen wil ik ook zo graag, maar ik denk dat die nu langzamerhand wel weg zullen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hai Ghita,

  Wat een mooie heldere serie beelden zeg en ook een paar zeer aparte beelden met de meeuw in de voorgrond en bebouwing in de achtergrond. Erg leuk.
  De mooiste zijn nummers 16 en 19. Prachtig licht in beide platen heb je daar. Leuk om de eidereend zo mooi mee te pikken.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wow wat had jij daar een prachtige dag!
  Een heerlijke serie, werkelijk een lust voor het oog.
  Nr 9 van de steenloper springt er voor mij extra uit, beauty! maar ook de eidereend van nr 12 mag er zijn.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita