zondag 17 november 2013

Herfstkleuren en gezwamIk ga steeds meer uitdagingen zoeken in de paddenstoelen fotografie. Waar ik een paar jaar terug nog voor de mooie registrerende plaatjes ging, probeer ik nu meer te spelen met licht en scherpte diepte. En oh, wat is dat moeilijk. Maar ohhh wat is dit ook ontzettend leuk en verslavend. Afgelopen weken heb ik in zowel de Waterleidingduinen als het bos van Kranz (bij Huys te Warmont) paddenstoelen gefotografereerd. Hier een selectie van de foto's die ik maakte.
Op een wat nevelige vrijdag was ik met Annemarie in de AWD.
Daar gingen we op zoek naar de bolletjes, oftewel de bokeh bubbles.
Dit krijg je als je de foto maakt met tegenlicht in een wat bosrijke omgeving,
want de bomen en blaadjes heb je nodig om dit effect te krijgen.


Deze vind ik zelf heel goed geslaagd. Ik vind de mycena paddestoeltjes uitermate geschikt voor dit soort foto's. Jammer genoeg was er maar 1 exemplaar op dit stammetje. Ik wilde ook wat uitproberen met nog een andere wazig op de achtergrond.


Een ander experimentje, honingzwammen maar dan anders, maar nog wel dat het herkenbaar is als zwam. En ook hier weer die bolletjes in de achtergrond.


Honingzwam zonder bolletjes, maar gespeeld met scherptediepte.Maar de porseleinzwammen leenden zich wel weer voor leuke foto's. Voor deze foto moest ik zo'n beetje onder de paddenstoelen liggen. De porseleinzwammen groeiden op een omgevallen boomstam, dus ik moest heel erg laag bij de grond zijn om deze foto te maken.


 
Het wordt een stuk makkelijker als de zwammetjes op ooghoogte of nog hoger zitten. Zo kon ik mooi een foto van onderen maken, bij het juiste licht is zo'n zwammetje heel mooi doorschijnend.
En weer even gezocht naar de bolletjes, ik vind het net iets te druk met een tweede en derde zwam op voor en achtergrond.

En toen ik de rode koolzwam tegenkwam ging ik echt los. Misschien heb ik daar wel een uur op de grond gezeten en gelegen, steeds weer wat uitproberen....
Hier had ik de bladeren voor en achter het zwammetje op zo'n afstand van het paddenstoeltje gelegd dat ik ze wazig op de foto kreeg, ik had een heel laag F getal ( 3.6), rond het paddenstoeltje was kale grond, maar door het hele lage standpunt fotografeerde ik de bladeren op de voorgrond mee, en stelde scherp op de hoed van de zwam. Rechts van de zwam had ik een LED lampje ( fietslampje) gelegd om wat bij te lichten, het bos is vaak toch erg donker.
Een andere uitsnede, een ander gezicht.
Deze vond ik zelf heel geslaagd. Dit zwammetje was iets krom gegroeid, de onderkant was goed te zien, dus ik paste de bladeren truc weer toe, de bladeren waren bruin, maar op een of andere manier kwamen ze als grijs op de foto. Maar ik vind het zo wel wat hebben, een wat zachte uitstraling. DAt ga ik steeds mooier vinden, dus ook hier wil ik nog lekker mee gaan stoeien, misschien ook wel in de nabewerking.
Ten slotte een van mijn favoriete zwammen, maar oh zo lastig te fotograferen, het geweizwammetje. Piepklein zijn ze, je moet er ook goed naar zoeken, ze zitten meestal op boomstronken van loofbomen.
En hiermee sluit ik het blogje af, het zal zeker niet de laatste paddenstoelen blog zijn, want ik vind het veel te leuk om die kleine en grote zwammen te fotograferen.

Een dagje Veluwe.....voor de prachtige herfstkleuren en het fotograferen van paddenstoelen. Altijd een verrassing hoe zo'n dag uitpakt. Het weer zat in ieder geval mee. Het was de hele dag (zaterdag 9 november) droog.
Het vastleggen van de herfstkleuren viel een beetje tegen.
Er was nog veel groen aan de bomen, en de bruine blaadjes
lagen vooral op de grond.
Dan maar op zoek naar de paddenstoelen.
Ik was deze ochtend met Conny in een bos in de omgeving van Elspeet. 's Middags zouden we daar in de buurt een fotografie workshop hebben en omdat het weer zo goed was, besloten we de ochtend ook alvast met de camera het bos in te gaan.

We vonden een paar omgevallen bomen waarop verschillende mycena's groeiden. Op dit plekje zijn we bijna anderhalf uur in de weer geweest met een paar kleine zwammetjes.
Hier viel het licht heel mooi op het groepje zwammetjes, op de achtergrond nog een ander mycena stoeltje wat waziger.
Vanaf een iets ander standpunt nu scherp gesteld en wat ingezoomd op het achterste mycena stoeltje.


's Middags gingen we met een groepje de hei op voor de workshop met Gerard van Heiningen en  Karin Vogt. De workshop was er eentje voor beginners, en wij merkten toch wel dat wij niet meer tot deze groep behoorden. Maar deze workshop was voor een goed doel: Stichting Tanzania Support. 
Doelstelling van de stichting is het bieden van ondersteuning aan mensen in Tanzania. Vrijwilligers van deze stichting reizen regelmatig af naar Tanzania om daar te helpen met het bouwen van scholen en het verbeteren van voorzieningen van een medische hulppost in het plaatsje Selela, waar de hulp in eerste instantie op is gericht.
Tijdens de workshop kregen we genoeg tijd om weer even met de macrolens aan de slag te gaan, en te spelen met de diafragma opening, achtergrond en belichting. 

Bekertjesmos is heel mooi, maar ook erg lastig om te fotograferen.

Dan is zo'n oranje zwammetje tussen het mos toch iets gemakkelijker.

De zon was verdwenen en daarmee ook het licht. De herfstkleurenpracht die ik deze dag verwachtte, was het niet helemaal. Dan was er een dag eerder in een ander deel van de Veluwe een heel ander beeld.


Het was nog een beetje mistig, maar dit zijn toch de herfstplaatjes waar ik zo van hou. Op weg naar de bos-vogelhut Hoenderloo, zijn we even gestopt om dit bospad vast te leggen.
Misschien dat we nog heel even van de herfstkleuren kunnen genieten, tot de volgende najaarsstorm alle blaadjes definitief van de bomen blaast.
En dan fotograferen we gewoon de blaadjes op de grond.
Het was een leuke dag, lekker bezig met de camera in de natuur.


6 opmerkingen:

 1. Ik voel helemaal met je mee, heerlijk om je zo in je hobby te verliezen en hele mooie opnamen als resultaat.
  Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Ghita
  a dreamlike mood lighting .. I like very much ..
  regards Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De landschappen zijn mooi met hun herfstkleuren, maar de paddenstoelen met de gele achtergronden zijn helemaal top.
  Zeer fraaie serie ghita.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een prachtige reeks Ghita!!!
  groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 5. blijft leuk die paddenstoelen, mooie sfeervolle foto's heb je gemaakt

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita