zaterdag 6 oktober 2012

Herten en vossen in de AWD

Ondanks de voorspelde pittige regenbuien (met onweer) ging ik op pad naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. De damhertenbronst staat namelijk op het punt te beginnen....of....is al begonnen. De herten waren in ieder geval volop aanwezig in het bos waar ze jaarlijks bij elkaar komen om uit te vechten wie de baas is.


Dat de bronst nog niet in volle gang is blijkt hier wel. Dit mannetjes hert eet nog even fijn een groen blaadje, want tijdens de bronst wordt er niet gegeten door de mannen. Deze periode kost ze veel energie, vandaar dat ze er voor de bronst ook aardig vet bijlopen.


Stoere hertenman is er klaar voor. De concurrentie liet zich nog niet zo zien.


Toen ik net in de AWD aan de wandel was, zag ik deze donkere lucht, ojee dat beloofde niet veel goeds, maar wel veel nattigheid. Ik liep door richting het hertenbos, in het bos is altijd wel een schuilplek onder de bomen. Maar deze bui dreef over en de zon kwam er zelfs bij.


In het zonnetje, op een kleine open plek in het bos. In deze periode zijn de mannetjes damherten vrij goed te benaderen. Ik hou altijd gepaste afstand en ben dan blij dat ik zo'n superzoom camera heb. Want ook al lijken de heren aardig tam, het blijven wilde dieren en zeker in de bronstperiode kunnen ze heel onvoorspelbaar zijn. Daarnaast moet je altlijd met respect omgaan met de natuur, en deze dieren. Dus niet dwars door hun bos heen rennen. Ik ben vooral langs de randen van het bos gaan staan. Wanneer de dieren rustig blijven, deed ik wat stapjes naar voren. Zo kun je ook zonder dwars door hun territorium te lopen mooie foto's maken en mooie momenten beleven zoals...


Twee jonge mannetjes zetten de geweien tegen elkaar aan. Hier ging het er nog wat speels aan toe, meer stoeien, maar als het er over een paar weken echt om gaat, dat doen de grote mannen ditzelfde, maar dan gaat het er allesbehalve speels aan toe.


Duo penotti, ze zijn weer vriendjes.

Ook buiten het bos kom je overal mannetjes herten tegen. Omdat ik er pas smiddags was het ik het burlen gemist. Daarvoor moet je smorgens zijn. De heren proberen met hun geburl indruk te maken op elkaar en de hindes.


Hinde met kleintje op het bospad. Als wandelaar kun je dus zomaar herten tegenkomen op het wandelpad.


Een kleine vuurvlinder op de watermunt. Aan de rand van een van de kanaaltjes stond nog veel watermunt en deze werd bezocht door vuurvlindertjes en nog wat bijen. Ik zag ook nog wel wat heidelibellen, maar de insektentijd lijkt nu toch wel voorbij te zijn.

Ik besloot toch ook nog even bij de vossen kijken, omdat ik ingang Zandvoortselaan had genomen, kwam dat ook goed uit.


De mooie moervos


Haar jong van vorig jaar
Het jong van dit jaar krijgt het aan de stok met het jong van vorig jaar. De moervos bemoeit zich er even niet mee maar jaagt haar jong van vorig jaar ook regelmatig weg, terwijl ze het jong van dit jaar nog wel bij  zich dult. Tja, ook voor vosjes wordt het een keer tijd om het ouderlijk huis te verlaten.
Een heerlijke middag in de AWD. De voorspelde buien bleken drie spetters te zijn dus ik ben blij dat ik deze middag lekker de natuur in ben gegaan. Het was weer genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita