donderdag 19 januari 2012

De dorstige vos en de boze zwaan

Een drinkende vos, altijd mooi om te zien. Maar als er in datzelfde water ook een zwaan aanwezig is....wat zou er dan gebeuren?


Wat hadden we een paar heerlijke dagen. De zon liet zich weer eens zien. En dan zet ik even alles opzij om daar optimaal van te genieten, want voor je het weet heb je weer weken van grijze miezer. Dus twee dagen naar de AWD.
Eindelijk weer eens damhertmannen op het Vinkenveld (vrijdag, 13JAN12). Het was maar een klein groepje, maar ik hoop dat de herten in het weiland deze mooie man gaan volgen en weer ouderwets het Vinkenveld bezetten.
 Een ijdele zwaan.

Bij deze foto had ik een dubbel gevoel, de veren komen mooi uit, maar oh wat een lelijke achtergrond en omdat ik te snel afdrukte had ik te weinig ruimte boven de zwaan. Een moment later keerde de zwaan zijn kop naar het beton, nog lelijker.....

en daarna kreeg hij de vos door....

Vos: blijf daar zwaan, ik ben aan het drinken, dat zie je toch.
 
Zwaan: wegwezen haarbal je staat in mijn zwemwater te kwijlen.

 
Vos: oh oh....de zwaan is niet blij, maar ik heb zo'n dorst gekregen van al die hondebrokken die ik van de mensen krijg....
 
Zwaan: Ik heb je gewaarschuwd vos, ik begin nu echt boos te worden (heft vleugels)             

 
       
Zwaan, (blazend): Als je nu niet ophoepelt dan ga ik je slaan hoor. En mijn vleugels zijn heel sterk.
 
Vos (slik): Oeps, nu wordt ik toch wel bang van jou.               

 
 Vos kijkt wat beteutert: Nou dan ga ik maar. (en daarna vertrok de vos naar haar zusje die het schouwspel vanaf de kant gadesloeg.)
 
Zwaan: Mooi zo, heb ik het water weer helemaal voor mijzelf.

 De vossenzusjes in het zonnetje. Zo naast elkaar zie je wel verschil, maar als ik een van hen tegenkom, weet ik niet wie van de twee ik voor me heb. Ze lijken toch wel erg op elkaar.


Dit roodborstje bleef heel lang zitten, zodat ik veel foto's kon maken. Jammer dat ie net niet wat vrijer op een takje zat, maar met deze foto ben ik al heel blij.


Ik vond een mooi hoekje met veel bemoste stammetjes. Een feestje voor de macrofotograaf. Helaas was het al later in de middag en had de zon zich even verstopt. Dus te weinig licht voor echt mooie macrofoto's. Maar ik ga snel terug naar dat plekje....op een zonnige dag.


Als je iemand meeneemt die nooit in de AWD is geweest, dan is het natuurlijk al heel bijzonder om herten te zien en de vosjes bij de schuilhut. Maar vosje Beauty was toch wel de verrassing, die kwamen we ineens tegen. En juist als je er niet op rekent is het zo leuk.

Beauty was weer wat schuwer dan een tijdje terug, dus toen we naderden, dook ze de struiken in.


Ik sluit af met een landschapsfoto met het hert van de eerste foto. Ik ben nogal eens geneigd meteen full in te zoomen op een hert, om het dier beeldvullend op de foto te zetten (zie eerste foto), maar als ik nou eens niet inzoom, en het dier in beeld breng in zijn natuurlijke omgeving, heb ik toch ook een mooie foto.
 
Twee dagen AWD, dubbel genieten dus.

8 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita......

  Wat weer een mooie serie...
  vosje deinsde mooi terug voor de zwaan, had ik wel gedacht hoor, je zal ook maar een klap van een vleugel van een zwaan krijgen, die voel je wel...
  prachtig ook de 1ste foto van de hert en natuurlijk van het drinkende vosje...ach ik vind ze allemaal mooi, ook het roodborstje heb je prachtig gespot...
  Dikke complimenten

  Lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het is zeker dubbel genieten van deze serie, wat een prachtserie het conflict met de zwaan, dit is een mooi moment om mee te maken.
  Het AWD geeft altijd mooie beelden, en wanneer je er met kennissen komt is het helemaal leuk om hub reactie's te horen..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo dichtbij het fotomodel, en wat zijn je beelden weer super! Dit is echt weer puur genieten.

  Groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Erg mooie opnames!! Vooral deze drinkende, maar oh zo alerte vos, staat er werkelijk schitterend op. Hele mooie warme lichtval.
  Ook het gevecht met die zwaan heb je mooi in beeld gebracht.
  Ben benieuwd hoe je dagje Blijdorp gisteren was..?!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Ghita, Wat een geweldige ontmoeting met die vos en de zwaan. Je zou toch denken dat die vos de zwaan grijpt..
  Maar zwanen zijn nu eenmaal heel imposant, zeker als ze gaan blazen.
  Je had perfekt weer, wat goed yoy uiting komt in je foto's.
  Groetjes Odette

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Werkelijk schitterende foto's Ghita en vooral die eerste van die zwaan (achterkant) Wat een plaatje is dat zeg. ook je mannenherten zijn super. Roodborstje ook prachtig vastgelegd en je hebt ook mosjes :-)

  Hopelijk hebben we volgend weekend ook moi weer want dan heb ik vrij. Wil dan ook weer even weg naar de AWD.

  Groetjes Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Mooi om dit mee te mogen maken, wat zal je genoten hebben toen je deze serie schoot. Vast een zwaan die al eens een jong aan een vos heeft verloren.
  De Roodborst heb je er scherp opstaan, mooie plaat geworden.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita