vrijdag 20 mei 2022

Amsterdamse Waterleidingduinen voorjaarsvaria

 Hier is dan weer eens een blogje. Ik zie dat mijn vorige blog bijna een maand geleden online is gezet , de tijd gaat snel en inspiratie en motivatie ontbraken steeds. Inmiddels heb ik wel een aantal foto's die ik in de maanden april en mei in de waterleidingduinen maakte, dus daar zal ik deze blog mee vullen.

Ik ben afgelopen tijd veel in de AWD geweest vanwege een fotografieproject (later meer daarover) maar ook omdat het wandelen en fotograferen in de duinen voor mij de ultieme ontspanning is. 

Helaas laat mijn energie mij momenteel nogal eens in de steek, en heb ik ook wat plannen moeten skippen (oa zuidpier IJmuiden in april) en waren het ook wat foto onderwerpen die het dit jaar lieten afweten (oranjetipje, grutto).

Mijn blog begint met het dier dat ik daar regelmatig fotografeer. Ik wordt steeds kritischer en zal lang niet alle foto's in de blog plaatsen. Maar deze van een van mijn favoriete vosjes mag niet ontbreken, wat was ik blij toen ik haar na een half jaar weer zag.


Ik heb haar in 2017 als welpje van 5 weken voor het eerst gezien, en nu probeer ik haar te volgen, net zoals ik Banjer 10 jaar lang kon volgen. Ik hoop dat dit vosje ook nog lang in de duinen mag rondlopen.

Na de rustige maand maart, begint het in april weer drukker te worden voor de fotografen in de AWD: zandhagedissen, de eerste vlinders, libellen. Ik kijk er elk jaar weer naar uit. Hieronder een selectie:
Duinviooltjes, altijd leuk, op de bovenste foto was de zon even weg, dan ziet het er meteen anders uit. Het blijven toch wel registratie plaatjes, iets creatiefs kan ik niet zo snel bedenken met deze bloemetjes. 


Zandhagedis, man en vrouw samen. Voordeel van een gebied goed kennen is dat ik de plekjes weet te vinden waar deze leuke beestjes zitten. Al kun je ze natuurlijk overal tegen komen, deze plekjes zijn toch vaak wel garantie voor hagedissen.


Een van de eerste vlinders die in april vliegen zijn de st. Jacobsvlinders. Samen met de kleine vuurvlinderen de argusvlinder. Ik zag in mei heel veel argusvlinders, die vrijwel altijd op de grond gingen zitten, zoals hier op deze foto. De vlinder staat landelijk op de rode lijst maar in de AWD is het een veel geziene fladderaar.


Witte kwikstaart. Met de vogels fotograferen wil het niet zo lukken, ze zijn vaak al gevlogen voordat ik scherp heb gesteld, of ze zitten gewoon te ver weg.Hagedissen, dat gaat mij beter af. In mei kleuren de mannetjes fel groen.


Hier nog zo'n mooie man. Gek genoeg heb ik in deze periode heel veel groene mannetjes hagedissen gezien, en slechts 1 vrouwtje.De bastaardzandloopkever, je loopt er zo voorbij (of overheen) want het beestje is slechts 1 cm lang. Op deze bewolkte dag was hij niet zo actief en kon ik hem met mijn macrolens fotograferen. Op zonnige dagen vliegen ze heel snel weg. (ja ze kunnen ook vliegen). Kijk die kaken eens, zo'n klein beestje is gewoon een eng monstertje.


De eerste libel in de AWD is de viervlek. Ik hoopte nog een uitsluipende libel te zien, zoals vorig jaar, maar dat is niet gelukt. Maar nu zitten deze libellen overal, en ze komen steeds op dezelfde tak terug, dus dat is dan weer handig als je hem wil fotograferen.


En dit was echt geluk. Op een plek waar heel veel viervlek libellen vlogen, zag ik ineens een afwijkende soort landen op een dikke tak. Ik zoomde in en kon mijn ogen niet geloven: Een smaragdlibel. Ik herkende hem aan die prachtige groene ogen. Deze libel komt vooral voor in het oosten van het land en is aan de westkust zeldzaam. Ik heb waarnemingen gechecked en diezelfde week waren ze in het Noordhollands duin reservaat waargenomen. Maar daarna niet meer gezien, ook voor de AWD zag ik geen waarnemingen, dus hier ben ik wel superblij mee, en hopelijk is het een blijvertje.

Een vogel die ik nog wel op de foto kreeg was deze grote bonte specht man, die verstoppertje wilde spelen maar even zijn kopje liet zien.


Een nieuwsgierig damhertje met op de achtergrond de bloeiende meidoorn. April en mei zijn voor mij de mooiste maanden in de natuur: het frisse groen, de dieren, de bloesem..... er is zoveel te zien.


knuffelende vosjesEn nog meer geknuffel: moervos wordt geknuffeld door haar dochter van vorig jaar, dit vosje helpt de moervos dit jaar met de jongen.


Al wandelend op het pad, voel je soms dat je gevolgd wordt.......achteromkijkend zag ik deze vos aan komen. Snel op de grond voor een laag standpunt en afdrukken maar.Maar soms gaat het zo snel dat je amper tijd hebt om af te drukken. Moervos komt met een bek vol prooien aan lopen. De welpen zullen dit straks van haar krijgen en ze had haast....


Deze foto zegt alles: rust, ontspanning en genieten.

Op dit moment weet ik nog niet wat de volgende blog gaat worden. Ik hoop toch de komende weken nog grutto's in de polder te fotograferen ( moet wel die windkracht 5 die ze voorspellen wegblijven, anders is het niet te doen op de fiets) of toch het resultaat van het project in de AWD....


18 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke foto's. Geweldig die van de vos met al die prooien! Ik hoop dat ik ooit nog weer eens in de AWD kan lopen en fotograferen.
  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi zoals we gewoon zijn van jou !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Vanzelfsprekend horen bij deze maanden voorspelbare onderwerpen. Zandhagedissen blijven steeds weer een aantrekkelijk onderwerp. Aanvankelijk inderdaad vooral mannetjes, maar in de tweede helft van mei ook vrouwtjes en zelfs kleintjes. Duinviooltjes heb je er weer mooi op staan, zelf heb ik ze dit jaar overgeslagen. Vossen heb je opnieuw weer heel fraai gefotografeerd. Geen welpen deze keer. Komen die later nog? Over vlinders was er niet veel te klagen, en inderdaad de soorten die jij ook hebt vereeuwigd. Ze waren er alle drie in behoorlijk grote hoeveelheden. Uit deze post blijkt dat je het weer goed naar je zin gehad in de duinen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie blog en foto's Ghita!!! Ik ben blij dat je CC weer gezien hebt en ik ben ook onder de indruk van die bastaard zandloopkever 🫣😃. Creepy maar zo mooi!!!! Ik ben benieuwd naar je 'projectje'. Succes daarmee. Liefs, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldige foto's Ghita.
  Vosjes zijn altijd leuk om te fotograferen, ik hoop dat je de andere projecten die je wilde doen alsnog een keer kan gaan doen.
  De knuffelende vossen en de duinviooltjes zijn mijn favoriet.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Heel herkenbaar wat je schrijft over je motivatie.
  Maar goed, je hebt weer een prachtige reeks weten neer te zetten. Wat een mooie foto's!!
  Je vosjes vind ik altijd super mooi, want zoals jij dat altijd weet te fotograferen is echt uniek. Echt genieten. Maar ook je foto van die bijzondere kever vind ik hierin heel bijzonder.

  Groetjes en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ghita, weer een reeks foto's om van te genieten . Ik vind de duinviooltjes zo prachtig ook die kleur , geweldig. Ja, en de vosjes dat is de trekpleister voor jou. Het was weer echt genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Ghita,
  altijd fijn om een AWD-blog van jou te zien. Jouw vossenfoto's zijn uniek, ook omdat je ze zo goed kent en er altijd iets over kan vertellen.
  De smaragdlibel is blijkbaar met een opmars richting het westen bezig. Ik heb hem kunnen fotograferen in Nieuwkoop. Zo mooi is die.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijke blog weer Ghita wat is dit weer smullen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hi Ghita,
  Ook dit is weer een schitterend blog. Je foto's van de vosjes zijn elke keer weer een feest om naar te kijken; zo mooi en vaak een beetje aandoenlijk.
  Ik vind het super zoals je de kleine bastaardzandloopkever gefotografeerd hebt. Complimenten hoor!

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Ik ben blij dat je toch weer een blog geplaatst hebt. Gebrek aan motivatie en algehele lamlendigheid schijnt te heersen. Ik hoor er meer bloggers over klagen. Maar dit is wel genieten dus bedankt voor de moeite en het delen. Bij de eerste foto van het vosje kon je me al gelijk wegdragen!!! Wat een schitterende plaat. De andere foto's zijn ook heel mooi en divers. Ik heb de grote libellen nog niet gezien, alleen wat waterjuffertjes. Succes met je fotoproject en keep it cool.
  Groetjes Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ondanks dat het je wat aan inspiratie ontbreekt heb je hier toch weer een prachtige serie geschoten. Ik kijk iedere keer weer verlekkerd naar die zandhagedissen en elke keer neem ik me voor daar ook eens voor naar de AWD te gaan, het is er helaas nog steeds niet van gekomen. Heel mooi heb je die bastaardzandloopkever in de onscherpte neergezet. Argusvlinders zie je niet zo vaak, kan me herinneren dat ik er jaren geleden eens eentje fotografeerde ergens in Zeeland. Wat een mazzel zeg, die smaragdlibel, een leuk buitenkansje. En natuurlijk je vossen, als vanouds mooi, vroeg me af wat die ene voor prooi in z'n bek heeft.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Inspiratie en motivatie ontbreken soms... lees ik. Heb ik ook last van hoor en ik denk velen met ons. 😒 Ondanks dat heb je weer een 'hoogwaardig' blog neergezet Ghita! Ik kijk er altijd naar uit. Mooie foto's van de jouw bekende vosjes..🤢 Zo jammer dat vanaf hier de AWD aan de andere kant van het land ligt.
  Groet uit het regenachtige Stieltjeskanaal,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Ghita, een prachtig blog en dat de tijd vliegt merk ik ook maar al te vaak. Alles op zijn tijd zeg ik dan altijd maar.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hai Ghita,

  Wat een prachtige reclamefolder weer voor de AWD. Ik kan mij voorstellen dat jij je daar helemaal kunt opladen. Ik ben niet zo'n wandelaar, dus mij kost het alleen maar energie ;-) Komt ook bij dat ik het gebied niet zo heel goed ken en dus vaak niet zo heel veel te zien krijg. Nee, dan weet jij de plekken beter te vinden en dat laat je iedere keer ook wel weer zien. Het lijkt allemaal zo eenvoudig om dit op de foto te zetten, maar ik weet wel beter. Prachtige platen van de vossen weer.
  Hele fraaie foto van de kever en inderdaad zijn die kaken indrukwekkend. Lekker dat je zo'n mooie libellensoort wist te scoren. Dat maakt zo'n wandeling heel speciaal.
  Ik heb op fb gezien dat je inmiddels de grutto in de polder hebt gescoord!

  Groetjes.
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita.
  Je hebt het weer gemaakt wat je allemaal tegenkomt, vorig jaar liep ook 'n Vos met 'n mol achter mij en ging de duinen in en zag dat 'n fotograaf snel achter hem aanliep dat ergerde mij zeer. Je hebt van alles 'n mooie serie gemaakt en heb genoten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita