donderdag 17 maart 2022

Lentekriebels

 Na de winter die geen winter was, dienen de eerste tekenen van lente zich aan. De vogels zingen in de ochtend, de voorjaarsbodes staan in bloei, de weidevogels arriveren en ik hoorde de eerste tjiftjafs.


Deze heggenmus zong het hoogste lied. 


Lente in een notedop: katjes, het heggenmusje, de eerste bosanemoontjes, bijtje, roodborst, krokus. En dan ook nestelende lepelaars, een al wat ouder lammetje, de kat tussen de bloemen, ooievaars op het nest, krokus en de hatstjoe katjes.

Even terug naar februari, tussen de herfstachtige stormen door kon ik toch de lente al een beetje vastleggen.Het waren vooral krokussen in knop...en sneeuwklokjes


In maart is de tijd van de sneeuwklokjes voorbij en komen de krokussen overal tevoorschijn. Op de bewolktere dagen bleven ze dicht, op zonnige dagen stonden ze open, maar was het licht zo fel, dat het geen mooie foto opleverde. Tja....ik word steeds kritischer en begin de zon ook steeds minder fijn te vinden, voor fotografie al helemaal niet.


Sterhyacint, op een bewolkte dagMet mijn macro voorzetlens moet ik zo dichtbij het onderwerp komen, dat ik zelf schaduw kan maken ( bij gebrek aan witte paraplu) om zo het felle en harde licht te vermijden. De krokussen fotografeerde ik bij kasteel Poelgeest, waar ook de bosanemoontjes zich alweer lieten zien. Die hoop ik eind maart ook nog te fotograferen, dus die komen wellicht in een volgende blog voorbij.


Krokussen op een zonnige dag....En dan zijn daar ook de eerste bijen. Hier op de sterhyacint. Dit bloemetje heeft blauw stuifmeel, dus ik zag best wat bijen met blauwe pootjes.


Tja, ik kan het toch niet laten. Als je mij vraagt wat ik het liefste fotografeer is het antwoord dieren...

en dan vooral de dieren met een vachtje. Dus op mijn foto uitstapjes in de omgeving van Leiden trof ik een paar lieve katjes aan die wilden knuffelen en soms ook nog mee wilden werken voor een foto.


Bij Polders Poelgeest viel het tegen wat vogels betreft, maar deze kat zorgde wel voor wat vermaak.Op monumentale begraafplaats Groenesteeg in Leiden lopen een paar katten, waaronder dit zwarte katje. Bij het fotograferen van de sterhyacint kwam hij steeds in beeld staan. Dus dan maar even geen macrolens en de kat zelf op de foto gezet.
Toen de krokussen er nog niet waren, zat deze mooie kat tussen de sneeuwklokjes.Ja, katten vind ik gewoon leuk...... In de stad heb ik nog geen vos gezien, maar deze katten zijn net zulke mooie foto modellen.....


De mooie maanden komen eraan, voor mij begint dat half maart en duurt het tot begin juni: zoveel te zien in de natuur: jong leven, het ontluikende groen in de bomen, dat wordt weer lastig kiezen waar ik naar toe zal gaan om te fotograferen. Veel hangt ook van het weer af want een polder rondje op de fiets doe ik echt niet als het zo waait....maar ik heb wel een en ander op mijn wensenlijstje: lammetjes, grutto's, jonge gansjes, hazen...de eerste vlinders.... en de bloemetjes: bosanemoon, kievitsbloemen, daslook. 
Jaja, dezelfde soorten als vorig jaar, maar ik krijg er geen genoeg van.

14 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Mooi je zingende heggenmus! En je hebt hele gave foto's gemaakt van de bloemetjes. vooral de sneeuwklokjes en krokusjes met druppels vind ik super mooi. Ik zal ook eens opletten op bijen met blauwe pootjes...zo grappig!! ik hou ook van katten en je hebt zo heel mooi gefotografeerd tussen de bloemetjes. Vooral de laatste foto is een juweeltje.
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geweldig lenteblog is dit Ghita,
  De krokussen vind ik echt prachtig, de zongende heggenmus mag er ook zijn.
  Ik vind dieren fotograferen ook heel leuk, alleen heb ik iets meer met honden.
  Ik baal erg dat ik momenteel niet veel kan doen met de fotografie.
  Ik heb erg genoten van je foto's.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige macros heb je gemaakt, zo fijntjes! De heggenmussen zingen momenteel prachtig. Leuke kattenfoto's ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Monique Jouvenaar19 maart 2022 om 22:18

  Wat een mooie zachte foto's in je lente blog Ghita. En de katten vind ik ook heel mooi gefotografeerd ��. Ik geniet altijd van je blogs. Liefs Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Ghita,
  fijn blog van de beginnende lente.
  Het bijtje onder de sterhyacint is voor mij de topper van deze serie. Heel mooie plaat.
  Ook de poezen kan ik wel waarderen.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Ghita!
  Wat fijn dat jij ook zo geniet van het voorjaar. De tijd dat je de zon al kunt voelen, maar het nog niet zo warm is (al kan die zon dan hinderlijk schijnen als je wilt fotograferen).
  Je foto's zijn prachtig. Ik moet erg lachen om die ene kat die steeds voor je lens komt. Tja, als katten aandacht willen, zullen ze die krijgen ook...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuke blog weer! De mooie maanden komen er inderdaad weer aan, heerlijk gewoon.

  Gr. Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  De bloemetjes hebben je opnieuw kunnen inspireren tot een een hele fraaie reeks macro's met zachte tinten. Heel mooi gedaan.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is altijd genieten van jouw foto's. De zachte kleuren zijn een kenmerk. Ga vooral zo door met je blogs en dan genieten wij allemaal mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou zeg... nu heb ik absoluut Lentekriebels! Wat weer een perfect verzorgd blog; zowel tekst als de foto's Genieten Ghita. Trouwens heel goed gevonden: hatstjoe katjes 😉
  Groet, Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 11. When I see someone's blog, I really like it.
  Mix Parlay

  BeantwoordenVerwijderen
 12. geweldig mooi en voor mij vooral de laatste .

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,

  Prachtig die heggenmus op dat lentetakje, braam denk ik. Mooi ook die compilatie van lentebeelden, daar word je toch vrolijk van. Eindelijk is het dan lente, zeker vandaag na toch nog veel dagen met weliswaar veel zon, maar ook een hele schrale wind. Kan me voorstellen dat je dan niet door de polder gaat fietsen. Was zaterdag ook nog even op de fiets naar een plek waar ik ijsvogels vermoedde gaan kijken, maar was blij dat ik weer thuis was. Ik vind je voorjaarsbloeiers met die zachte achtergronden fantastisch. Katten zijn zeker niet mijn lievelingsdieren, vogels hé, waarom houden mensen die beesten niet binnen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita