woensdag 21 augustus 2019

Natuur rond Leiden: zomer

Wat een zomer....
Eind juli was het snikheet, augustus was meer herfstachtig...
en de distelvlinders waren er in grote aantallen....


In de zomer ga ik hier in de omgeving op zoek naar vlinders en libellen.
Dit jaar waren de distelvlinders niet te missen. Overal zag ik ze in grote aantallen.
Deze vlinder zal dan ook de hoofdrol hebben in deze blog..


Op deze vlinderstruiken, in een stadsplantsoen, zag ik op een middag tientallen distelvlinders.
Andere vlinders waren minder aanwezig en ook veel meer aan het fladderen dan deze mooie vlinder.


Ik begon mijn rondje in de Leiderdorpse heemtuin, waar het kattestaart begin augustus uitbundig bloeide en de bijtjes er vrolijk rond zoemden.

En heidelibel, het paars in de achtergrond is geen hei maar kattestaart.


En nog even dezelfde libel van de zijkant.Wilde peen


Icarusblauwtje


Nog een icarusblauwtjeAtalanta


Vanuit de heemtuin fietste ik door naar Park cronesteijn.
Ook daar zag ik vooral distelvlinders. De andere vlindersoorten waren ver te zoeken, aangezien de blauwe knoop daar inmiddels overwoekerd is door riet en jonge eikenboompjes. Hopelijk kan dit nog hersteld worden, want de blauwe knoop is een bloem die heel veel vlinders trok in Cronesteijn.


soldaatje op zijn kop


Soldaatjes werken aan kleine soldaatjesklein koolwitje

En vanuit Cronesteijn fietste ik naar huis langs een klein platsoentje waar ze nog niet zo lang geleden vlinderstruikjes hebben neergezet. Nog heel laag, maar wel een mooi paars veldje....met veel distelvlinders.


en die lieten zich uitgebreid fotograferen.
 Op zondag fietste ik  weer eens naar de Poelgeest Polders, daar was ik al een paar maanden niet geweest.


Ook hier volop distelvlindersop het koninginnekruid..

Polders Poelgeest, ik kwam er vooral voor de vogels.
Maar die waren er niet zoveel, of niet zichtbaar omdat het hier ook behoorlijk dicht groeit.Deze lepelaar kwam wel even wat dichterbij.Een lepelaar jong bedelend bij moeder, op de voorgrond nog twee grauwe ganzen. Naast lepelaars en ganzen zag ik bijna geen vogels meer.  Het water stond best hoog, en de slikplaten leken onder water te staan, dus weinig steltlopers


zondagmiddag bezocht ik nog de Munnikenpolder bij Leiderdorp.
Ook daar waren veel vlinders..De atalantaEn eindelijk weer eens een kleine vos. Deze vlinder was tot 3 jaar terug veel te zien in het westen van het land. Maar de laatste jaren zie ik hem niet of nauwelijks meer. Dus ik was heel blij met deze ene kleine vos, tussen de distelvlinders en atalanta'sEn daar is de distelvlinder weer, ik vind het een prachtige vlinder en heb volop genoten van zijn aanwezigheid dit jaar. Er zijn ook jaren dat ze nauwelijks te zien zijn.
Distelvlinders zijn trekvlinders die vanuit het zuiden noordwaarts trekken. Het is maar net hoe de wind staat die bepaald of er veel distelvlinders in Nederland zijn.De Munnikenpolder is rijk aan vogels. Hier lepelaars tussen de meerkoeten en aalscholvers, maar ik zag ook diverse steltlopers.


helaas was de afstand te groot, dus een bewijsplaatje, ik heb alleen geen idee wat voor steltlopers het zijn, ik dacht een tureluur en een groenpootruiter


Deze kon ik wel determineren, de zwarte ruiter....

Jammer van de afstanden, maar de Munnikenpolder lijkt het vogelgebied te worden dat poelgeest tot een paar jaar terug was...... ik zal dit gebied zeker vaker bezoeken, ook volgend jaar in het voorjaar.

Ook dichtbij huis is genoeg te zien, je moet wel even de juiste momenten kiezen en ook de tijd ervoor nemen.  De heemtuin is een ideale plek om bloemen en vlinders te fotograferen, helaas is deze in de weekenden maar 2 uurtjes open in de middag.  Verder zie ik wel de gebiedjes in mijn omgeving veranderen, ik denk dat er te weinig vrijwilligers zijn om alles goed bij te houden want dichtgroeien en overwoekeren is toch wel wat mij het meest op viel in Cronesteijn en Poelgeest. Erg jammer.

18 opmerkingen:

 1. Prachtig zijn je foto's weer zeg...............liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De heemtuin in Leiderdorp en de munnikenpolder twee plekken waar ik ook graag kom.
  Prachtige foto's heb je er gemaakt.
  Groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja wat kan ik nog zeggen. Ik heb zitten genieten van je foto's Ghita. Elk op zich een juweeltje, de vlinders, insecten heel mooi weergegeven. De kleuren, en de setting. Heel fraai. Dan nog de lepelaars en steltlopers langs de waterkant, genieten hoor!
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ghita,
  Dit is een blog naar mijn hart . Paarse bloemen , vlinders erop in een woord schitterend . De lepelaars erbij . Prachtig de vlinderstruik ik heb er eigenlijk geen woorden voor. GENOTEN.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Wat een schitterende serie foto's op je blog.
  Foto 4, 14, 18 en 20 zijn mijn favortieten.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita
  wat een mooie serie is dit.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Je laat weer prachtige foto's zien. Foto 4 vind ik heel erg mooi met die libel met die mooie lila achtergrond en ook die vlinder op foto 14 vind ik heel bijzonder.

  Groetjes en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat leuk dat er zoveel mooie plekken in jouw omgeving zijn! Geweldig he al die distelvlinders ze zijn zo mooi en dat ze straks weer zo'n eind naar het zuiden vliegen. Mooie foto's heb je gemaakt met die fijne paarse accenten erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,

  Opvallend inderdaad dit jaar de hoeveelheid distelvlinders, ook hier in het zuid-oosten zie je ze overal. Mooie serie met prachtige achtergronden bij de heidelibel, de wilde peen en het icarusblauwtje. Foto nr. 20 vind ik de mooiste. Op foto 22 lijkt me de voorste vogel een juveniele tureluur en de achterste is moeilijk te zien maar zou een bosruiter kunnen zijn. Deze leuke gebiedjes hebben je weer mooie foto's opgeleverd.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Overwoekeren en dichtgroeien...dat heet natuur en dat moet je eigenlijk niet beheren. Al is het natuurlijk wel jammer dat bv Poelgeest nu niet meer zoveel te bieden heeft. Daar komt Devast wel weer wat anders voor in de plaats. Munnikenpolder ken ik niet.
  Je vlinderfoto's zijn in ieder geval prachtig! Vooral de Distel vlinder. Die was niet I missen idd.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijke zomerserie, Ghita.
  Vooral de vlinders staan er prachtig op, hoewel ik op foto 2 de kattenstaart ook heel mooi tot zijn recht vind komen.
  De distelvlinder kon niemand missen dit jaar (prachtig op 20), gelukkig zag ik ook weer een aantal kleine vossen vliegen.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  Als vlinders niet te onrustig zijn kunnen ze mooie platen opleveren zoals je laat zien. In Poelgeest ben ik in het voorjaar één keer geweest. Toen had je geen hinder van welke plantensoort dan ook en viel er behoorlijk wat te zien. De andere polder ken ik niet.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  Mooie blog over de vlinders én vogels.Je bent er nog al op uit geweest. Die distelvlinders staan er supermooi op in dat zachte blauw/paars. En heel herkenbaar: Ik was ook blij dat ik eindelijk een Kleine vos zag. Ook echt maar eentje gezien, helaas... De Atalanta staat er ook goed op. Ik heb altijd dat de kleur niet mooi overeen komt met de werkelijkheid , jij hebt daar duidelijk geen last van. Er moet toch een heel leger verschijnen binnenkort. Ik heb ook overal soldaatjes bezig gezien. Ook leuk die ene onderste boven.De lepelaar is prachtig! En dan die bedelende jonge lepelaar geweldig, wat kunnen die blijven klieren bij de ouders ;-) Jammer dat die steltjes ( doen ze bijna altijd) wat verder weg zaten. Volgens mij zit er ook een bosruiter bij. Ik heb weer genten van je mooie verzameling foto's!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  Mooie opnames van de vlinders, de Distelvlinder was dit jaar volop aanwezig maar de Kleine Vos veel minder. Leuk die Lepelaars met jong die achter hun ouders lopen de bedelen om voedsel. Dan ook nog de Groenpootruiter en Zwarte Ruiter die andere kom ik niet uit.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De distelvlinder was inderdaad niet te missen Ghita.
  ook hier waren er heel veel distelvlinders te zien. Ze hadden werkelijk ee een enorme populatie overal in het land. Mooi gefotografeerd. Ook je andere vlinders en libellen en niet te vergeten je wilde peen zijn hele mooie en super sfeervolle foto's.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai Ghita,

  Inderdaad erg jammer dat die kleine natuurgebiedjes aan hun lot overgelaten worden. Het waterpeil moet toch betrekkelijk simpel te manipuleren zijn. Polders poelgeest is een gebiedje waar ik in het verleden ook nog wel eens kwam, maar door het slechte beheer is het niet de moeite meer waard voor mij. Erg jammer, want het is een lekker klein overzichtelijk gebied met in het verleden hele mooie soorten. Gelukkig komt er voor jou wel weer een nieuw gebied voor terug en aan de soorten te zien, nog beter dan polders Poelgeest. Daar ga je nog een hoop plezier aan beleven en nu maar hopen dat de mooie soorten een beetje dichtbij komen. Mooie serie vlinderfoto's overigens.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita