maandag 21 maart 2016

Rietputten en Brouwersdam

Het was een perfecte dag voor een bezoekje aan de Rietputten (voor de baardmannetjes) en de Brouwersdam (voor allerlei vogels): zonnig en weinig wind, zaterdag 12maart
Ik had met Henk afgesproken en rond kwart voor 8 waren we in de Rietputten en gingen we op zoek naar de baardmannetjes.....



Het duurde niet zo lang voordat we het pjoepjoe (of ping ping) geluidje hoorden en liepen en rondje om het water, in de richting van het geluid.



We troffen twee fotografen aan die de sigaren aan het fotograferen waren....daar moest toch iets te zien zijn. Ik zag wat pluis van een sigaar wegvliegen, het was windstil dus dit kon niets anders betekenen dan.......Baardmannetjes.





Baardman-man en vrouw samen op een sigaar stengel, even later werd mevrouw weggejaagd door dit mannetje.





Baardman-vrouw






En baardman-man



Het was lastig fotograferen omdat we flink met tegenlicht te maken hadden. Toch ben ik zeker wel tevreden met deze foto's, want niet eerder kon ik baardmannetjes zo goed fotograferen. Ik wil nog wel een keer voor een herkansing, om vanuit een goede licht hoek en iets dichterbij te fotograferen, zodat ook de doortekening in de veren te zien is, want dat miste ik hier een beetje.





Nadat ik al bijna 200 foto's van deze leuke vogeltjes had gemaakt, werd het tijd om door te gaan naar de volgende bestemming, de Brouwersdam, toch wel een soort vogelboulevard.









De steenloper had een kreeftje gevangen maar had moeite om dit beestje te veroberen.
Het vogeltje was totaal niet schuw en we konden hem dus van heel dichtbij fotograferen.






Het lage standpunt leverde mij een broek vol modder op, want het zand hier langs de Brouwersdam is anders dan het zandstrand van Katwijk.



Verder vond ik het met de aanwezige vogels wat tegenvallen, geen drieteenstrandlopertjes en ook weinig andere steenlopers. Wel veel scholeksters, in de verte op zee zagen we middelste zaagbekken, maar mijn foto's waren niet mooi genoeg voor de blog (wellicht zijn ze bij Henk wel te zien).




Een geluksmomentje bij de spuisluis, heel even liet een zeehond zich zien. Het viel niet mee om deze te fotograferen door het nieuw geplaatste oerlelijke metershoge hek. Deed mij denken aan de tralies bij een dierentuin.....





Er dook nog een zeehond op en even waren ze samen, om ook allebei onder water te verdwijnen en zich daarna niet meer te laten zien. Wat een geluk dat wij er net op het juiste moment waren.



Er liepen op een paar plekken wulpen op het strand. Een prachtige vogel, maar heel schuw. Deze konden we van redelijke afstand fotograferen.



Op naar de volgende locatie, het gebied rond de Stompe Toren bij Burgh-Haamstede




We reden een paar keer het gebied rond en stapten uit bij de mooie fotogenieke plekjes





Dit torenvalkje bewaakt het gebied





Brandganzen







Het is geen topfoto, maar wel de allereerste kleine zilverreiger die ik ooit heb gezien, en dan ook nog op de foto kon zetten vanuit de auto.





Een groep reeën, helaas net weer op de verkeerde plek met het zonnetje tegen.....maar zo mooi om te zien. Deze middag zagen we verschillende groepen reeën.


Het was een topdag, prachtig weer en eindelijk redelijke foto's van de baardmannetjes, dan ook nog eens zeehonden en reeën kunnen fotograferen en voor het eerst de kleine zilverreiger spotten.

24 opmerkingen:

  1. Hoi Ghita,
    Dat was een uitstapje met mooie resultaten. Baardmannetjes met tegenlicht: niet ideaal, maar ik zou ze ook graag gemaakt hebben. Ik heb ze nog nooit gezien.
    Zeehonden zijn altijd leuk. Die zie ik gelukkig tamelijk vaak bij de Zuidpier. Aan de overige beelden te zien hebben jullie een succesvolle dag gehad, ook al had je bepaalde beelden liever met een gunstiger zonnetje gemaakt.
    Groetjes, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die baardmannetjes hebben door deze sigaren een natuurlijke camouflage. Heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jij mag met recht trots zijn op je foto's hier Ghita.
    Wat gaaf.
    De baardmannetjes en de zeehondjes stonden al hoog op mijn verlanglijstje maar na het zien van deze opnames staan ze met stip op nummer 1 op mijn lijstje.
    Groetjes, Karina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. tante Jacqueline21 maart 2016 om 12:51

    Hallo Ghita,
    wat een mooie serie, die baardmannetjes erg mooi en zo duidelijk. Ja , de klapper zijn de zeehondjes , wat een geluk heb jij gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtige serie foto's hoor! De baardmannetjes staan er prima op, mooie foto's van het steenlopertje en ik ben jaloers op je foto's van de zeehonden en de kleine zilverreiger die ik ook nog nooit heb gezien evenals de wulp!

    groetjes van Ank

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Ghita,
    Wat mooi hoe je die baardmannetjes hebt weten te fotograferen. Altijd bijzonder om te zien zo met die pluimen.
    Ook de foto's van die steenloper en die zeehonden zijn erg leuk. Jij kon je hart ophalen daar langs de kust, een mooi daggie zo.

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Prachtige foto's Ghita, jullie hadden om te beginnen super mooi weer, en verder een gevarieerd aanbod van zeer geschikte fotomodellen. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een hele mooie serie Ghita.
    Ik ben jaloers op je baardmannetjes, zo mooi.
    De brandganzen heb je super mooi gevangen in de vlucht.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heel erg mooi en dan vooral de baardmannetjes, juist door het tegenlicht vind ik ze erg mooi zo, heerlijk soft en prachtig van kleur; topfoto's ! Lekker hoor zo'n dagje de natuur in met je camera, dat is altijd genieten! Groetjes Adria

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bijzonder mooi Ghita, de zachte kleuren van het pluis in combinatie met de zon en baarmannetje zijn ook erg mooi.En wat leuk dat je daar ook nog een paar zeehonden kon fotograferen. Steenloper en wulp ook prachtig !! Mooi gebied zo te zien.

    groetjes, Truus
    PS. vanaf nu zijn mijn foto's hier te zien : http://truelyme-fotografie.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een heerlijke dag moet dat geweest zijn!
    Het tegenlicht bij de baardmannetjes is toch best mooi hoor, al dat licht in het riet is heel sprankelend en de vogeltjes hebben zo'n mooi lichtrandje.
    Ik had ze graag zo voor de lens gehad ;-)

    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Gefeliciteerd met de baardmannen! Zo beroerd zijn je foto's helemaal niet, hoor. Daar ben ik best een beetje jaloers op. Ik heb ze nog nooit gezien, maar daar komt hopelijk binnenkort verandering in. Ik ben namelijk van plan om tussen nu en half april ook eens daar te gaan kijken, heb ik misschien ook nog kansen op een blauwborst... Moet het wel een redelijk windstille dag zijn met niet al teveel zon, begrijp ik.
    De wulp staat er anders ook prachtig op, evenals de kleine zilverreiger. Jammer dat je bij de reeën het licht weer tegen had.
    Groetjes, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Ghita wat een leuke serie. Leuk zo'n blok. Heb ik nog nooit gemaakt. Leuk zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Ghita wat een leuke serie. Leuk zo'n blok. Heb ik nog nooit gemaakt. Leuk zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Klinkt als een topdag. Ook ik heb nog geen goede foto's van de baardmannen en vrouwen. Rietputten is voor mij te ver, net als de Brouwersdam trouwens. Al met al een mooie serie en een mooie afsluiting van de dag met de reeën.

    Gr. René

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoi Ghita,
    superleuk om baardmannetjes te zien! Ik vind je foto's eigenlijk érg mooi met het licht door de pluisjes heen, maar ik snap dat je liever ook de baardmannen zelf er wat duidelijker op had gewild.
    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Prachtige serie foto's Ghita!
    Baardmannetjes zien is zo leuk, en als het dan ook nog lukt ze zo vrij op de foto te krijgen...hmmm.toppie.
    Ook je Brouwersdam-serie os prachtig en gefeliciteerd met je kleine Zilverreiger!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hallo Ghita, een schitterende serie heb je hier neergezet. Puur genieten.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hoi Ghita
    Ja de Rietputten 'n bekende plek, je heb in ieder geval mazzel gehad dat ze in de sigaren zaten en mooie opnames heb gemaakt, de Kleine zilverreiger is altijd moeilijk te fotograferen, jij heb in ieder geval geluk gehad, ook de andere soorten mooi hoor.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Prachtige opnames van het baardmannetje, heel bijzonder en mooi om te zien.
    Groetjes
    Joost

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hoi Githa, dat is een mooie dag geweest. Leuk de baardmannetjes en later de steenlopers. De grote zilverreiger is algemener dan de kleine, dus erg leuk om tegen te komen. Schattig zeehondje!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hai Ghita,

    Ik begrijp de gemengde gevoelens wel bij de foto's van de baardmannen. Heel mooi natuurlijk als je zo voor het eerst zo op de foto kunt zetten, maar de gedachten dat er meer in had gezeten is natuurlijk ook logisch. Tsja, soms heb je gewoon pech en zitten ze net op het verkeerde plekje. Wel een lekker sfeertje in de foto's hoor. Voor de rest nog een aantal fraaie platen en natuurlijk een hoogtepunt in de vorm van de zilverreiger. Mooi hoor.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Prachtige foto's van de baardmannetjes Ghita.
    Die staan ook al eeuwen op mijn lijstje. het is alleen zo ver weg maar ik ga er ook vast nog wel eens heen ;-) Leuk die zeehonden en ook de kleine zilverreiger is een toch een fraaie foto.
    Ik wens je een heel fijn Paasweekend.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Hoi Ghita,

    Ik snap de lichte teleurstelling van het "verkeerde" licht bij de baardmannetjes, maar jij hebt ze daar in elk geval aangetroffen en op de plaat gezet. Ik ging er vorig jaar eens naar toe, hier was het vrijwel windstil weer, maar daar aangekomen in Vlaardingen stormde het bijna. Geen baardman gezien natuurlijk.
    Je rondje Brouwersdam, Plompe Toren, Koudekerkse Inlaag is voor mij ook bekend terrein, ik maak dat rondje meermaals per jaar. Inderdaad een foeilelijk hek bij de spuisluis, maar ja veiligheid voor alles, ik zag daar meerdere malen mensen (ook fotografen) helemaal onderaan de waterlijn zitten, levensgevaarlijk natuurlijk als je daar in die zuiging van de sluis terechtkomt. Leuke foto's van de zeehonden en die kleine zilverreiger is natuurlijk een buitenkansje, ik zag daar enkele jaren geleden ook mijn eeerste. Torenvalkje oogt niet helemaal scherp, maar de vliegende brandganzen zijn echt perfect.

    Groetjes,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita