donderdag 4 februari 2016

kleine vogeltjes op een groot leeg strand

Donderdag 21 januari zou de voorlopig laatste winterse dag worden. Vanaf vrijdag zou met veel regen de herfst weer terugkeren. Ik had mijn vrije dag al omgeruild, om een andere reden, en nu kwam die vrije donderdag heel goed uit.Rond half 2 was ik op het Katwijkse strand. Het was net afnemend tij en ik hoopte dan ook op veel vogels.Al snel zag ik een drieteenstrandlopertje. Voorzichtig probeerde ik wat dichterbij te komen.  Door het grijze weer lijken deze foto's wel sepia maar het is gewoon kleur zoals het die middag was.
Maar drieteenstrandlopertjes zijn ook voortdurend in beweging dus voordat ik het beestje kon naderen rende hij alweer een andere kant op. Soms stond ie eventjes stil, en dat was dan mijn afdrukmomentje. 
Er lag genoeg lekkers op het strand. Voordeel van het grijze en koude weer.....er waren bijna geen mensen en honden op het strand, dus ik kon ook steeds dichterbij de vogels komen.
Slechts heel eventjes kwam er een waterig zonnetje door, maar verder bleef het, in tegenstelling tot de weerberichten, de hele middag mistig.
En zo zat ik zomaar een half uur op mijn knietjes om de vogeltjes rond een zeester te fotograferen. Het drieteentje wilde een hapje mee eten, maar de steenloper liet het niet toe. 

Die hield dat feest maaltje liever voor zichzelf
En de binnenkant is natuurlijk het allerlekkerst


Ik zat hier zo te genieten, dat ik niet doorhad dat het steeds kouder werd totdat ik moeite kreeg om het knopje van mijn camera in te drukken. Ik had wel heel erg koude handen gekregen.

Het steenlopertje bewaakt zijn zeester goed. Het viel niet mee om een lichtje in het oogje te krijgen bij dit donkergrijze weer....

De feestmaaltijd, was even onbewaakt omdat een meeuw de kleine vogeltjes verjoeg. Even was ik bang dat de meeuw er met zeester en al vandoor wilde gaan, maar de meeuw vertrok weer en liet het lekkere hapje achter.
Het drieteenstrandlopertje deed weer een poging maar werd wederom weggejaagd ( helaas geen goede foto kunnen maken van de wegjaag momenten, te lange sluitertijd dus geen scherpe foto's).

Tja, en dan gaat het kleine vogeltje maar ergens anders een hapje eten. De scheermesjes zijn voor deze vogels ook een smakelijk hapje ....dat wat erin zit dan.
aan de rand van de branding......

Drieteenstrandloper in de mist, en je ziet hier aan de pootjes met 3 tenen waarom hij deze naam heeft.


De mist trok echt niet op, dus ik besloot ook deze keer niet meer de zonsondergang af te wachten. Inmiddels had ik het echt koud gekregen, ook omdat ik met mijn knie op het zand had gezeten en dat was toch een beetje nat. Met temperaturen rond het vriespunt is dat natuurlijk niet handig.
Ik ben niet vaak blij als ik in een warme bus kom, maar deze middag vond ik het heel aangenaam.

In de volgende blog, meer drieteenstrandlopers maar dan bij mooi weer.
18 opmerkingen:

 1. Geweldige mooie foto's van deze strandlopertjes.
  Vooral die met de mooie zeester zijn echt geweldig om te zien.
  Ik heb helaas heel weinig tijd maar dit is wel genieten hoor.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hooi Gihita
  Mooie foto's van het leven op strandt het blijft mooi die strandlopers lans de zee lijn
  Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ondanks het sombere weer toch een prachtige serie, Ghita. Vooral de plaatjes van de steenloper met de zeester zijn erg leuk. Ik loop ook a;l dagen met plannen om eens naar het strand te gaan, maar ja, het weer werkt niet erg mee de laatste tijd en de eerstkomende dagen lijkt het ook niks te worden. Maar misschien moet ik gewoon een gaan, want zoals je zegt, is er dan weinig ander volk (lees: honden).
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  De omstandigheden waren wellicht niet ideaal, je hebt er toch mooi plaatjes kunnen schieten.Een aandoenlijk beeld van de drieteen die verlangend naar de zeester kijkt maar geen kans krijgt. De steenloper in actie levert mooie beelden op, waarvan ik 10 en 11 de mooiste vind. De drieteentjes in de nevel mogen er ook zijn. Je trof het dat er niet zo veel wind als de laatste tijd stond.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. tante Jacqueline5 februari 2016 om 13:03

  Hoi Ghita,
  Wat een kale bedoeling op het strand maar wel hele leuke foto's. Vooral het steltlopertje dat zijn hap zo zorgvuldig bewaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie serie Ghita.
  Vanuit een prachtig standpunt vastgelegd.
  Ik vind de foto's met de zeester er bij helemaal top, erg mooi om dit eens te zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Githa, als ik dit zie wil ik gelijk naar het strand.. Wat een fijne foto's. De steenloper zo met de zeester is ook super. Als er wat te eten is blijven ze wel wat rustiger staan. Dan kun je lekker je gang gaan met de camera.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. je hebt er een prachtige serie van weten te maken Ghita.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Stoer hoor met zulk weer op het strand. Ondanks het mistige weer (of misschien wel dankzij) mooie platen en vooral leuk het gedoe om de zeester. Je ziet die Steenloper zich gewoon 'breed' maken.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige opnames van dit fotogenieke vogeltje Ghita. Je hebt er dan wel een koude en natte knie aan overgehouden maar het resultaat mag er zijn. Vooral toen je het erg koud kreeg bij de laatste vier foto's werden de foto's nog mooier. Je hebt het wit prima onder controle gehouden en ja dat lichtje in het oog willen we allemaal, maar is bij zo'n donker weer niet haalbaar. Je steenloper is ook erg fraai, mooi om zijn gedrag vast te leggen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita
  Leuke serie van de Drieteenstrandloper en de Steenloper, vooral als ze aan de zeester eten
  Ook mijn favorieten vogels om te fotograferen, alleen had jij geen last van honden dus heb je ze mooi in beeld gebracht.
  Als ik jou was zou ik 'n fitnessmatje kopen of 'n plastic zak meenemen.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik had een vuilniszak in mijn tas zitten, maar op zo'n moment dat ik die vogeltjes zie, vergeet ik het om eerst die zak uit mijn tas te halen, als ik dan eenmaal zo dichtbij ben, dan durf ik mijn tas niet meer af te doen en ga ik dus gewoon maar in het zand zitten. Volgende keer gewoon een regenbroek aan doen :-)

   Verwijderen
 12. Heel mooie serie, Ghita.
  Die zachte tinten geven toch een bijzondere sfeer aan de foto's.
  hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hi Ghita,

  Wat een fijne serie.
  Op die ene overzichtsfoto zie je hoe somber en bewolkt het die dag was.
  En toch zijn al je foto's mooi helder en licht (super goed gedaan)
  Vooral het steenlopertje (met lichtje in zijn oog) die de zeester bewaakt zou niet misstaan op een enorm doek aan de muur van een seafood restaurant.
  Vind ze erg gaaf.

  Groetjes Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een bijzondere fotoserie! Bij mij gaan deze vogeltjes er altijd als een speer vandoor! Prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige foto's Ghita. Speciaal vind ik de foto's met de zeester.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een prachtige serie Ghita, bepaald geen makkelijke weersomstandigheden, maar je hebt er toch een reeks fraaie foto's uit weten te slepen.
  Kan met voorstellen dat je door het genieten van wat je ziet pas merkt dat je verkleumd, als je echt geen knopje meer kunt indrukken.
  De hele serie is een genoegen om te bekijken.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een leuke serie...zeker die met die zeester..die brengen net de warmte in de foto!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita