dinsdag 23 februari 2016

Winters dagje in de Waterleidingduinen , Februari 2016

In Februari ben ik twee keer naar de Amsterdamse waterleidingduinen geweest. Op 5 februari was het een van de vele donkergrijze dagen met veel wind. Vogels lieten zich niet zien, de herten speelden verstoppertje en de landschaps foto's waren net zo saai als de grijze lucht.....Op dinsdag 16 februari was het een ander verhaal, een echt mooie winterdag, koud, zonnig, geen wind en volop dieren...
Hier het verslag van wat ik in februari in de AWD heb gefotografeerd.


Voor mij een bekend plekje, ik had er in januari geen foto gemaakt, dus elke maand een foto gaat dit jaar niet lukken, maar dit winterse plaatje op zo'n mooi plekje mag deze winterblog openen.


Vlakbij ingang Oase scharrelde deze merelvrouw tussen de berijpte blaadjes op zoek naar wat te eten. Voor de vogels is het goed dat dit een winter van niks is geweest....De specht zocht het hogerop en timmerde flink op deze boomstam waarmee hij zijn aanwezigheid verraadde. Maar dan wordt het nog een hele zoektocht om te vinden in welke boom hij zit...maar ik vond hem.Een damhertje op het berijpte Vinkenveld. De damherten waren toch vooral te zien op de delen waar het wit al verdwenen was, dus dit was het einige winterse hertenplaatje van deze dag.Een grote zaagbekman kwam in het Zwarteveld kanaal voorbij zwemmen.
En langs datzelfde kanaal ontdekte ik een paar kramsvogels in een boom. Bij de meesten zaten er wat takken in de weg, deze zat redelijk vrij en zo kon ik voor het eerst een fatsoenlijke kramsvogel foto maken, was mij nog niet eerder gelukt.De brilduikers hadden al last van lente kriebels, de mannetjes zwommen met opgeheven kop, joegen elkaar weg en maakte geluidjes om zo een vrouwtje voor zich te winnen.En hier lijkt het vrouwtje wel toe te happen, ze zwom gretig achter hem aan.
Ook de tafeleenden vormden paartjesHet zwanenwater, ik ging op zoek naar krooneenden, maar kon er deze keer niet een ontdekken, wel veel andere eenden: tafeleend, krakeend, slobeend, brilduikers en zaagbekken......op grote afstand, dat wel.
Weer terugwandelend via het zwarteveld kanaal was meneer brilduiker toch in de war, hij zwom achter mevrouw zaagbek aan. Misschien had ie toch eerst zijn bril even op moeten duiken :-)
Spiegeling van het bruggetje over het zwarteveld kanaal. Wat zijn dit soort rustige winterdagen toch mooi en wat hebben we er deze winter weinig van mogen genieten.
Een vos in het namiddag licht, de zon stond al laag maar het was nog steeds heerlijk in de duinen.Nog een keer dit mooie jonge vosje
 En nog even een profiel portretje.....


Inmiddels liep het tegen half 6 en moest ik nog naar de uitgang lopen vanaf het bruggetje over het Zwarteveld kanaal. Dat betekende even flink de pas erin en geen foto's meer maken. 
Wat was het een mooie dag, en wat was ik blij dat ik deze dag vrij kon krijgen, echt een cadeautje, zowel de vrije dag als de dag zelf. Het was weer Genieten met een hele grote G, maarliefst negen uur lang!

22 opmerkingen:

 1. Prachtig weer Ghita! Ik zat eraan te denken om morgen naar de Zuidpier te gaan maar misschien wordt het toch wel de AWD....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil binnenkort naar de Zuidpier, even de wind berichten afwachten. Weet jij of deze periode gunstig is wat vogels betreft op de Zuidpier? of moet ik dan toch een paar weekjes wachten op de vogeltrek?
   AWD blijft mooi, zeker als het zonnetje schijnt..

   Verwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Even een kleinigheidje om te beginnen. Op de startpagina zette je mij op het verkeerde been door als datum 16 december te noemen. Dat moet je even aanpassen.
  Je had een prachtige winterse dag, die ik voor de verandering in een ander natuurgebied heb doorgebracht. Vertrouwde beelden van zaagbekken en brilduikers laat je zien. Ze blijven aantrekkingskracht houden. De vossen staan er opnieuw heel mooi op, het wordt jouw specialiteit lijkt het.
  Een mooi blog passend bij een mooie dag.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees, ik zag het (op mijn punt. blog, die verkeerde maand, lekker wakker...) Ik ga het aanpassen, als ik er nog in kan, want de laatste tijd gaat het bij punt niet zo soepel. Gelukkig dat ik nu dan bij blogger zit :-), je zou de link aan kunnen passen, dan kom je direct hier :-)

   Verwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Ik vind deze foto's erg leuk. Vooral de foto's van het vosje vind ik prachtig. Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Ik dacht even dat je een nieuwe poging ging wagen een jaarbeeld van je favoriete plekje te maken, maar niet dus.... Blijft toch één van de mooiste plekjes van de AWD, evenals het bruggetje over het Zwarteveldkanaal. Staat er mooi op, lijkt eerder al een beetje lente daar...
  De krooneenden zouden toch wel in de zwanenplas hebben moeten zitten. Ik zag ze daar twee weken eerder. Misschien zijn ze al naar huis? De wilde zwanen lijken ook al weg...
  Ik was een dag na jou in de AWD, met nog slechts een heel klein restje winter, maar op dat blog moet je nog even wachten.
  Je tekst bij de brilduikerman met zaagbekvrouw heb je leuk gevonden!
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goh wat heb jij genoten van een heerlijk dagje AWD. Mooie plaatjes, ik vrees dat we nu weer tot volgende winter moeten gaan wachten op zulke plaatjes. Nou ja laten we ons maar verheugen op het voorjaar. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige dag! Mooie platen! Groet Monique....moonklunder.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige foto's van dit schitterende gebied, mooi vastgelegd. Helaas heb ik het gebied nooit kunnen bezoeken, daarom geniet ik extra van deze foto's.
  Groetjes,
  Joost

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hi Ghita,

  Jij weet mij telkens opnieuw te boeien met deze gave foto's.

  In de fabeltjeskrant zat Lowieke de vos vaak te lekkenbaarden maar nu doe ik dat :-)
  Prachtig!!

  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Het is inderdaad een tijdje geen weer geweest om te gaan fotograferen.
  Maar mooi dat je dan nu toch weer eens een daggie vrij was en op pad kon gaan.
  Hele mooie foto's. Mooi hoe je die kramsvogel te pakken hebt zo in die boom. En wat een grappige foto van die "jagende" brilduiker, moet toch een keer naar Pearle...hihi..!!
  Dat vosje is echt super genomen, mooi met dat warme licht!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Ghita,

  Een prachtig AWD-overzicht wederom. Toch fantastisch dat jij je daar zo heerlijk kunt ontspannen en dan ook nog eens je hobby beoefenen. Mooi hoor al die wintergasten en ook de vos in wintervacht is prachtig. Hele mooie serie dus!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig Ghita als je dit ziet dan gaat het kriebelen, wij hopen ook weer eens gauw te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Ghita,
  Wat een prachtige duidelijke foto die van de kramsvogel en zwanenwater en het bruggetje wat een duidelijke foto's. In een woord geweldig . We hebben genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een schitterende serie weer, Ghita. Tja .... die vosjes blijven toch mijn favorieten, hoor. Zo mooi gedaan! Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wow, wat gaaf de foto's van de vos Ghita.
  Die heb je echt schitterend te pakken.
  Mooie serie laat je hier zien en wie favoriet is bij mij, de vos natuurlijk.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita
  Je heb weer verassende foto's gemaakt, zoals het landschap en de vogels die al 'n beetje hun baltsgedrag tonen en straks weer vertrekken naar het hoge noorden, de Vos steel toch mijn hart je heb er ook weer mooie opnames van gemaakt.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Schitterend, het vosje en de de spiegeling in het zwanenwater en bij het bruggetje, ook de eenden staan er heel mooi op!
  Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita,
  het is inderdaad een prachtig stukje natuurgebied en je hebt er dan ook weer mooie brillies gezien en zaagbekken. Ook de kramsvogel is gaaf om te zien. Ik zag daar laatst een ijsvogeltje maar meot die nog plaatsen hoor. Je vosje vind ik echt geweldig om te zien. Wat zijn het dan toch ook mooie diertjes. Hun staart is in deze tijd ook zo prachtig om te zien. Mooie overzichtsfoto ook zoals de weerspiegeling van het bruggetje. Een heerlijke wandeling weer.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Tsjonge deze blog had ik nog helemaal niet gezien ! Wat een mazzel met zo'n mooie dag op pad te kunnen gaan met je camera, ze zijn allemaal weer heel erg mooi en dan vooral de merel die zo verstoord opkijkt tussen het blad en dan natuurlijk de foto's met de vossen die heb je wel heel mooi weergegeven en zo mooi van kleur, echt prachtig !

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dit moet inderdaad genieten zijn geweest Ghita, heerlijk gevarieerde serie. De kramsvogel staat er prima op en je vossen zijn weer als vanouds. Leuke foto ook van de brilduiker die de zaagbek volgt, goed gezien en mooi vastgelegd met een leuke tekst erbij.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Die kramsvogel tussen die takken vol knoppen geeft het ultieme lentegevoel.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita