zaterdag 23 januari 2016

Waterleidingduinen: gezonde verslaving (Januari 2016)

De Waterleidingduinen, het blijft een enorme aantrekkingskracht op mij uitoefenen. Het uitgestrekte gebied, waar je soms nog echte rust en stilte ervaart. Eind 2015 en begin 2016 bezocht ik het gebied een paar keer. Hier een kleine impressie met op 1 januari een korte ontmoeting met de zwartbuikwaterspreeuw.
Knobbelzwanen zijn ook prachtig, maar in deze tijd van het jaar kijk ik toch iedere wandeling uit naar de wilde zwanen.
Een van de jonge vosjes

En een ander jong van een ander moervos (dit is een jong van de oude moervos)

Zonsopkomst, de natuur ontwaakt

Heel soms is het echt windstil in het duin, en wat een prachtige spiegelingen krijg je dan.

Kuifeendjes zijn nu toch wel het hele jaar te zien in de AWD, maar in de winter zie je er meer, vaak ook in gezelschap van de grote zaagbekeenden en soms brilduikers.

Zaagbekeenden. De wintergasten in de waterleidingduinen zijn voor mij een reden om in deze periode wat vaker naar het gebied te gaan.

Koppeltje zaagbekeenden

Een groep wilde zwanen op het wandelpad. Helaas ging mijn camera na deze foto in een rare stand (spontaan) en stond de ISO ineens op 6400, dus alle foto's die ik daarna maakte waren zwaar overbelicht....zucht....gelukkig had ik deze nog.

Sluipende vos, de jonge vossen blijven mij toch boeien.
En daar issie dan, de zwartbuikwaterspreeuw. Ik had deze soort in de winter van 2010/ 2011 al een paar keer gefotografeerd, maar ik wilde nu, met een betere camera natuurlijk voor nog mooiere foto's. Helaas, de natuur (en het weer) laat zich niet dwingen, de vogel zat op een niet zo fotogenieke plek, de zon liet verstek gaan en rond half 4 is het dan gewoon al bijna aan het schemeren.

Maar ik was blij dat ik hem heb gezien en een foto kon maken (of een paar foto's zelfs maar die waren niet mooi genoeg voor de blog).
Geluksmomentje, aan komen lopen, de bocht om lopen en zien dat er twee wilde zwanen op de kant zitten, snel op de hurken om van een laag standpunt een foto te maken. Helaas zijn deze vogels nogal schuw en zelfs van een behoorlijke afstand hadden zij mij opgemerkt en gingen te water.
Wilde zwanen, deze keer wat dichterbij in het water

De oude moervos is een rustig vosje dat alles vanaf een afstandje observeert en ook makkelijker te fotograferen is als de onrustige jonge vossen die constant in beweging zijn.


En ten slotte................En dit is de allerlaatste foto die ik van vosje Lady maakte, op 20 december, twee weken later was ze er niet meer.

In januari bezocht ik nog een keer de Waterleidingduinen en toen mocht ik een heel klein beetje winter beleven. Meer daarover in de volgende blog.

26 opmerkingen:

 1. Zo dat is weer even genieten van zo veel mooie plaatjes. Er blijft altijd iets te beleven en daarom verveelt het nooit. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Dit zijn in deze tijd van het jaar de kenmerkende beelden. Daar is niets mis mee, integendeel. Mijn ervaringen gaan deels gelijk op met die van jou. Op mooie dagen viel er veel te genieten. Het blijft steeds weer een uitdaging om de wilde zwanen eens iets anders te fotograferen dan meestal gebeurt. Je moet dan wel wat geluk hebben. De waterspreeuw heb je ondanks al je kanttekeningen toch behoorlijk kunnen fotograferen. Dat kan niet iedereen zeggen. De vossen worden steeds meer jouw specialiteit ;-)
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,

  Mooie serie uirt een altijd mooi gebied. Je hebt de zaagbekken er mooi op staan en dat valt niet altijd mee met die schuwe rakkers. De watrespreeuw is naatuurlijk een prachtige waarneming. Het is mij nog niet gelukt maar wie weet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mooi allemaal weer Ghita.
  De vos is en blijft een prachtig onderwerp, waar je dan ook hele mooie foto's van hebt.
  Mooi ook dat je de waterspreeuw weer voor de lens had.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Wat een mooie opnames. Ik vind vooral je foto's (1, 2, 9 en 13) van dat vosje echt helemaal te gek. Wat heb je die fantastisch weten te fotograferen. Knap gedaan hoor!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inderdaad een gezonde verslaving, de AWD, hoewel ik er iets minder last van heb dan jij! Toch knap dat je elke keer weer thuis komt met genoeg foto's om een blog te vullen. Jij was dus wel op tijd voor de waterspreeuw, ik was net een paar dagen te laat op zoek gegaan :-(. Wilde zwanen een beetje leuk op de plaat zetten is niet eenvoudig, dan moet je echt zo'n geluksmomentje hebben zoals jij dat had. Mooie foto!
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk, die wilde zwanen op de kant, volgens mij had je die mazzel al eens eerder.
  Van de vossen heb je ook weer mooie plaatjes geschoten, en super dat jij op tijd was voor de waterspreeuw.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hooi Ghita
  mooi die wilde zwanen een hele mooie serie is dit.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. tante Jacqueline24 januari 2016 om 17:51

  Hallo Ghita,
  Mooie serie foto's . Die weerspiegeling in het water schitterend en ook de knobbelzwanen het was weer genieten

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je hebt weer een blog met mooie foto's, ik zou er bijna jaloers op worden, kom er zelf bijna niet aan toe....Ze zijn weer mooi om te zien, je vosjes heb je heel mooi vastgelegd maar de vierde foto vind k het allermooist; mooi zacht "ochtendlicht" met een damhertje die (lijkt het) net ontwaakt. Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. een heerlijke reeks..

  maar de foto's van die vossen springen er voor mij wel uit

  hier krijg je zoiets niet te zien

  fijne zondagavond

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hello Ghita
  really great images that my best here in Germany has fallen with the foxes fox mange plus an intensive hunt for the fox, because it is very hard to get a front of the camera. great series
  Greetings Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,

  Prachtig die wilde zwanen op de kant, dat zie je niet zo vaak. Ook je vossenfoto's zijn weer als vanouds, vroeg me af of dat laatste vosje dood gevonden is o.i.d. Wat een verrassing zeg, die waterspreeuw, ik vind dit toch veel leuker dan die gekte bij de waterspreeuw bij Warnsveld, het is (was) daar dringen geblazen zo te zien, alhoewel ik er zelf niet geweest ben, maar hier had jij alle ruimte en rust voor jezelf en is toch ook veel mooier om hem zelf te vinden, heel mooi.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hallo Ad,
   Dat vosje is inderdaad twee weken later door iemand dood gevonden. Tja, dat is ook de natuur.

   Verwijderen
 14. Hoi Ghita,
  je hebt weer heel mooie foto's gemaakt van verschillende wintergasten en de vosjes. De wilde zwanen heb je er wel wel héél mooi op. Heerlijk geniet-blog.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Whaaa wat een heerlijke en gezonde verslaving heb jij zeg.
  En voor mij is het dan weer verslavend om al die gave foto's voorbij te zien komen.
  Ik hoop dat je nog heel lang verslaafd blijf want de bijwerkingen van jouw verslaving zijn super!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi! Ik proef gewoon je rust in de foto's, of ik er bij was.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Ghita, dit was zeker een mooie dag voor je gezien wat je allemaal bent tegengekomen. De wilde zwanen en de waterspreeuw zijn mijn favorieten. Heel fraai.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een heerlijke verslaving waar ik ook aan lijd overigens al kan ik die verslaving niet zo vaak voeden vanwege de grote afstand.
  Je vossenfoto's zijn weer fantastisch vooral de eerste vind ik heel mooi. Tja en een Waterspreeuw en Wilde Zwanen, ik heb ze nog nooit gezien, super hoor!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Tsjonge Ghita, wat een heerlijke serie weer. Regelmatig twijfel ik weer om naar de AWD te gaan voor dit soort wintergasten. Prachtig hoe je ze op de foto hebt gekregen. Leuk ook dat je meer en meer het lage standpunt inneemt. Het geeft je foto's zoveel meerwaarde, want de dieren komen gewoon beter tot hun recht. Prachtig gedaan.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Je serie geeft een mooie impressie van wat je kunt tegenkomen in de AWD. Wilde zwanen zijn mooi, zeker de foto 11. Het voeren van de vossen blijft verkeerd, maar waar kun je vossen zo mooi bekijken? Voor mij is het lang geleden dat ik in de AWD was, misschien binnenkort weer eens. Ik hoop dan ook vossen en wilde zwanen tegen te komen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Ghita
  Je heb weer mooie opnames gemaakt en is het weer genieten, je Waterspreeuw heb je er ook mooi op staan, zoals de Wilde zwanen en zaagbekken, jammer van de vos maar je nadere opnames van de vos staan er ook mooi op, 'n laagstandpunt heeft toch zijn voordelen zoals jij ze gefotografeerd heb, kijk uit naar je volgende blog.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mooie serie Ghita...
  en idd dit is wel een heel gezonde verslaving,
  mooie opnames, de sluipende vos en de wilde zwanen zijn mijn
  favoriete opnames..

  Lg. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Een heerlijke verslaving heb je Ghita, eentje waar je volgens mij nooit van wilt afkicken. Een mooi overzicht van wat je zoalin deze tijd tegenkomt in de AWD. Genieten van de wilde zwanen, ook altijd weer mooi de zaagbekken natuurijk. En ik blijf me verbazen dat alle vossen zo'n beetje uit elkaar kent, mooie opnamen heb je daar ook weer van gemaakt, al met al een fijn blog, waar ik graag even van heb meegenoten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Een schitterende fotoreportage! Helaas zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen voor mij wat ver weg. Ik heb een link naar je reportage opgenomen in mijn weekbericht, zie http://www.visdief.nl/weekbericht-4-een-kort-verslag/. Groeten, Jako

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hoi Ghita,
  Prachtige blog over de waarnemingen vn de AWD! Die waterspreeuw heb ik qua fotomoment tot nu toe gemist. En Zaagbekken, jaaaa, die zijn gaaf! Je foto's van de vosjes en wilde zwanen zijn erg mooi! Ook de zonsopkomst en de spiegeling die staat er fraai op zeg! Ik heb er lekker van genoten! En grappig, je blog bezocht via de link van Jako dit keer ;-)
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita