donderdag 31 december 2015

Jaaroverzicht : De mooiste foto's van 2015


Het is weer tijd voor het jaaroverzicht. Het viel weer niet mee om per maand 1 foto te kiezen.....maar dit zijn ze.

De mooiste foto's van 2015 Januari 
Het werd eindelijk toch een beetje winter, het was een koude dag die zonnig begon maar mistig eindigde. Deze oude moervos zit hier vol in haar wintervacht en komt prachtig uit in het landschap


Februari
Weer een vos. En eindelijk werd het dan toch winter, met sneeuw....voor een paar uur. Het was een prachtige dag, en ik was blij met deze vos in de sneeuw foto. Het blijft gewoon het allermooiste om deze prachtige dieren in het witte landschap te fotograferen.Maart
Sneeuklokjes zijn de eerste tekenen dat het voorjaar wordt en ieder jaar ga ik de uitdaging weer aan deze mooi te fotograferen.April
De tijd van jonge eendjes en jonge gansjes. Met heel rustig blijven wachten ( dus veel geduld) lukte het mij om dit jonge eendje van dichtbij te fotograferen in de Poelgeest Polders.Mei
Een bezoekje aan de bosvogelhut Hoenderloo leverde een van mijn persoonlijke favorieten van dit jaar op. Met deze eekhoornfoto ben ik echt blij. Hij prijkt ook op de voorkant van mijn nieuwe agenda voor 2016. Juni
Nog meer hutfotografie, maar wel de uitgelezen kans om een ijsvogel van dichtbij te fotograferen. In juni en juli bezocht ik deze ijsvogelhut, en het leverde deze foto en nog een aantal mooie ijsvogel momenten (en foto's) op.Juli
Dit boomkikkertje was amper een centimeter groot (klein), met mijn macrovoorzetlens kon ik hem mooi fotograferen, ook in een wat actievere houding, want meestal treffen we de boomkikkers rustend aan, op een tak of bramenblad met de voorpootjes onder zijn lijfje gevouwen. Dit was dus een mooi moment en ik was blij met het fotoresultaat.Augustus
Natuur in de stad, deze atalanta fotografeerde ik op een vlinderstruik in het stadspark, midden in Leiden. De paarse en witte bollen in de achtergrond zijn de bloemen van een struik die verderop stond.September
Deze foto is eigenlijk van oktober maar ik had geen septemberfoto die door de selectie kwam, vanaf eind septeber wordt het aan het strand weer genieten. De vogels zoals de strandlopertjes en de meeuwen maar ook de schelpen in alle vormen zijn voor mij boeiende foto onderwerpen. Helaas ben ik  in 2015 niet zo vaak op het strand geweest (waaide steeds te hard of het was gewoon te regenachtig) maar ik hoop in het nieuwe jaar vaker de kust op te zoeken en meer van dit soort schelpenfoto's te maken.Oktober
Geen paddenstoel in een herfstdecor, maar een kikker. Terwijl wij op de grond zochten naar kleine zwammetjes, zat ineens deze kikker op een boomstronkje, vanaf een mooi laag standpunt konden we dit gewillige model van alle kanten fotograferen.November
Een prachtige zonsondergang in de waterleidingduinen, vlakbij de uitgang Zandvoortselaan. Het was windstil en na een heldere dag kwam er wat mist opzetten. De zonsondergang zelf was niet eens zo spectaculair, maar daarna kleurde de lucht prachtig oranje, rood en en paars. Dit was echt genieten....zo mooi.December
Een damhert in de waterleidingduinen. Totaal niet schuw, zodat ik hem van alle kanten kon fotograferen. Hij hield mij wel in de gaten, maar bleef zo relaxed liggen dat ik vanaf ongeveer 5 meter de foto kon maken. Ik was langzaam dichterbij gekropen en lette op of het hert op zijn gemak bleef. Zo'n hert op deze manier fotograferen, dat zal binnenkort niet meer lukken in de Waterledingduinen. Als er op de damherten geschoten gaat worden, zullen ze schuw worden en vluchtgedrag vertonen zodra zij mensen zien, want een hert ziet geen verschil tussen het richten van een geweer of een fotocamera.

Het was weer een heel mooi fotojaar, met veel geweldige natuurmomenten die misschien niet de mooiste foto's opleverden maar wel de herinneringen zoals de jonge vosjes (niet die uit de waterleidingduinen), de velduil, prachtige wandelingen in Limburg, op de Veluwe en in Drenthe. De natuur blijft altijd boeien en inspireren, en ik ga daar ook in 2016 weer volop van genieten. En het wensenlijstje is nog steeds gevuld.

26 opmerkingen:

 1. Ik heb op je eerste pagina gereageerd Ghita, maar zie nergens een reactie
  dan nog maar een keertje...
  Geweldig jaaroverzicht, mijn favoriet met stip is het vosje in de sneeuw, maar ook het eekhoorntje, eendje, boomkikkertje en ijsvogeltje springen eruit wat mij betreft en de laatste van het damhert vind ik ook een kanjer!!...jammer dat ze er op gaan jagen, dan gaan ze idd schuwer worden...
  Ik wens jou/jullie een gezellige jaarwisseling met heel veel goeds voor 2016

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige selectie laat je hier zien. Ja dat vosje in de sneeuw is iets wat ik ook heel graag zou willen zien en fotograferen en natuurlijk ook de boomkikkertjes. Je foto's zijn allemaal juweeltjes en ik wens je toe dat je in het nieuwe jaar weer mooie fotoseries zult maken en zult tonen. Ik geniet altijd van je foto's.
  Alle goeds voor 2016 gewenst!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een prachtige serie heb je dit jaar bij elkaar geschoten Ghita! Mijn favorieten zijn januari, mei en juli. Ik hoop dat je ook in 2016 zulke mooie foto's kan maken. En bovenal mag genieten van onze prachtige natuur.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ghita, mooie foto's met zachte achtergronden. Daar zie ik echt vooruitgang in. Je hebt weer volop genoten van de AWD en andere gebieden. Vos in sneeuw is mooi, maar ook het eendje en het ijsvogeltje, zonder de andere tekort te doen. Ik wens je een fijn en gezond 2016 met heerlijke wandelingen en prachtige fotomomenten.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita, allereerst wil ik jou en Jeroen een heel fijn, gelukkig en gezond 2016 wensen! En dat 2016 je ook weer veel mooie natuurmomenten en foto's mag brengen. Ik weet hoe intens jij hiervan kunt genieten, en dat spreekt ook uit je beelden.
  Je hebt het afgelopen jaar veel prachtige foto's kunnen maken en het zal best een moeilijke klus geweest zijn om daar de mooiste uit te kiezen. Wat me vaak is opgevallen dat je steeds meer sfeer in je foto's weet te brengen, prachtige zachte achtergronden zie ik voorbij komen. Ik lees dat Gonnie dat ook al opmerkte. Complimenten Ghita, en ga vooral zo door!
  Over jouw 12 mooiste: allemaal mooi, maar de ijsvogel springt er voor mij extra uit vanwege de fantastische achtergrond, je boomkikkertje is een beauty en de oktober-kikker verdient ook een extra complimentje, wat een kleurenpracht!

  Groetjes Loes


  BeantwoordenVerwijderen
 6. PS Fijn dat je naar Blogger bent overgestapt, zoals je weet vind ik het fijn om de foto's groot in de diashow te kijken bekijken, dat is zo heerlijk relaxed zonder scrollen.
  Klein puntje: De lettertjes van je tekst zijn wel heel erg klein, ik moet ze vergroten om ze te kunnen lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Loes, klopt van de kleine lettertjes, ik had de hele blog gekopieerd vanaf Punt.nl, en ik kreeg daarna de tekst niet meer op een fatsoenlijke lettergrootte. De nieuwe blogs krijgen wel leesbare letters :-)

   Verwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Allereerst de beste wensen voor Jeroen en jou voor 2016. Bovendien kan ik je zo ook persoonlijk bedanken voor de reacties op mijn blog. We zijn elkaar de laatste tijd overigens niet zo vaak tegengekomen. Wie eet lukt dat in 2016 beter.
  Je hebt een prachtig overzicht over 2015 gemaakt. Ik vind het boeiend om te zien hoe mensen een jaar heel verschillend kunnen beleven. je hebt in ieder niet te klagen over wat je in 2015 hebt meegemaakt.
  En wat betreft de lettergrootte: ik ben het helemaal met Loes eens.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Ghita, ten eerste de beste wensen voor 2016, met gezondheid en vooral weer nieuwe uitdagingen in de natuur om deze op jouw bijzondere wijze te fotograferen. Je jaaroverzicht is prachtig en laat zien dat 2015 je veel moois heeft gebracht.
  Proost,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  De beste wensen voor 2016 ..met veel natuurplezier...en jou kennende gaat dat wel goed komen.
  Wat heb je een geweldige serie kunnen maken van 2015 ..de één nog mooier dan de ander.
  Groetjes Henk Bos

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Ghita,

  Allereerst de beste wensen voor 2016. Je was 1 van de eerste met je jaaroverzicht blog. Hele fijne opnames laat je hier zien met onderwerpen die me bijna allemaal aanspreekt. Met name je IJsvogel foto is prachtig vanwege die fijne achtergrond, maar ook je Boomkikkert is zo leuk. Helaas heb ik die afgelopen jaar niet gezien (ook niet echt opzoek naar geweest).

  Hopelijk kan je in dit jaar aardig wat wegstrepen van je wensenlijst(je). De Baardman gaat dit jaar zeker lukken!!! Als je maar gewoon een paar keer naar dezelfde plek terug gaat lukt het vanzelf.

  Verder blijf vooral genieten van de Nederlandse natuur, net als wat ik doe, en dan geniet vooral van al jouw AWD-wandelingen. Dan kunnen wij lekker blijven meegenieten.


  Groeten,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen

 11. Hoi Ghita,
  Leuk gevarieerd overzicht, met werkelijk prachtige foto's.
  Voor jou ook de beste wensen voor een voorspoedig en gelukkig jaar, met weer veel genieten van de natuur en van de foto's.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een prachtige serie platen die je in 2015 geschoten hebt, vooral die in jouw "territorium" de AWD, waarbij de vossen en het damhert, jouw specialiteit, direct opvallen. Maar ook de andere foto's zijn prachtig vooral ook de maanden maart en april van het sneeuwklokje en het jonge eendje. Ik wens jou ook een gelukkig 2016 met veel mooie natuurbelevingen tijdens je wandelingen met hopelijk weer veel mooie foto's die je daarbij maakt.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb je foto's al enkele keren opnieuw bekeken, wat een mooie serie is het,stukvoor stuk juweeltjes.
  Duidelijk dat jij ook een prachtig jaar hebt gehad en zoals je al beschrijft zijn er ook veel mooie momenten geweest zonder superfoto's, maar met een hoog genietgehalte.
  Ik wens jou alle goeds voor dit nieuwe jaar en vooral ook weer veel te genieten in natuur.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Githa, leuk dat je een overzicht hebt gemaakt van het afgelopen jaar. Het zal wel moeilijk kiezen zijn geweest. Ik hoop dat je een mooie en gezond 2016 zult krijgen met veel genieten in de natuur!
  Hartelijke groet Willie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,
  heel fijn dat je nu op blogger zit en de foto's wat beter te bekijken zijn.
  Je laat een heel mooi overzicht zien en dat zijn ook werkelijk schitterende natuurmomenten.
  Dit is echt op en top genieten van de natuur.

  Ook voor jou en al je dierbaren een heel mooi en liefdevol 2016.
  Dat we ook in dit nieuwe jaar weer van elkaars mooie natuurmomenten kunnen en mogen genieten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ghita, prachtig overzicht van 2015 love it!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat fijn je blog nu op Blogger te vinden, Ghita. Voor Lightroom, maar ook voor het makkelijker kunnen reageren. Allereerst de beste wensen voor 2016. Wat heb je hier een prachtige serie neergezet. Je foto's worden steeds mooier (is de bedoeling natuurlijk ook). Dat valt echt op. Mijn favorieten uit je serie zijn de vos van januari, het boomkikkertje en de ijsvogel. Heel mooi. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Githa,

  Ik heb je blogs het afgelopen jaar volgens mij vaker niet dan wel gezien, maar leuk om dan op deze manier toch je mooiste foto's te zien.
  Stuk voor stuk prachtig, en wat een geweldige diversiteit aan onderwerpen.
  Hopelijk wordt 2016 weer zo'n prachtig jaar voor je!

  Groetjes, Wouter

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Ghita, prachtig zo'n jaaroverzicht en ik kan mij indenken dat het moeilijk kiezen is als je zoveel moois in je archief hebt. De 1e opname van de vos vind ik een geweldig sfeertje hebben. Het sneeuwklokje is ook zeker een van mijn favorieten.Het eekhoorntje,zo lief,de IJsvogel prachtig en je schelpen ook bijzonder mooi. Een overzicht om trots op te zijn !
  Natuurlijk ook voor jou de beste wensen voor het nieuwe jaar en dat je weer veel fotouitdagingen op je pad mag tegenkomen.
  groetjes, Truus

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Ghita,
  Wat mooi om deze fantastische foto's zo in deze reeks terug te zien.
  Het zijn werkelijk stuk voor stuk prachtige opnames. Echt super om te zien.
  Tevens wens ik je alle geluk en gezondheid voor 2016!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Ghita,

  Ook jou is het wel gelukt om 12 schitterende foto's uit te zoeken, complimenten! De vos van januari is echt een heel mooie binnenkomer maar de februari-vos vind ik ook prachtig. Leuk om je foto's nu ook groter te kunnen zien op blogspot.
  Ik wens je een gelukkig en fotorijk 2016 met vooral veel genieten buiten in de mooie natuur!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hallo Ghita,

  Wat een leuk overzicht heb je gemaakt met aansprekende foto's. Leuk ook al die verschillende onderwerpen.
  Wens je heel veel fotoplezier het komende jaar en verheug me al op wat er komen gaat! -:)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hele mooie serie, Ghita, stuk voor stuk "plaatjes" Mooi overzicht!
  Ik hoop van harte dat het komend jaar jou veel fotografeer plezier zal geven. Ik kom graag bij je langs, want ik vind de foto's helemaal top!!
  Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Prachtig jaaroverzicht Ghita.
  Hopelijk krijg je dit jaar weer zoveel moois voor de lens.

  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita