zaterdag 6 juli 2013

Groene Jonker, Waverhoek en de Meije....prachtige natuurgebieden

Na een grijze start werd het een prachtige zonnige dag, met veel mooie momenten.Op zondag 30 juni had ik met Henk afgesproken om naar de Groene Jonker, Waverhoek en nog een ander natuurgebied te gaan. Bij de Groene Jonker troffen we ook HermanHenk SchuurmanElma en Harry en Henri.
Met dit groepje trokken we de hele dag de natuur in, met hele mooie momenten, die helaas niet allemaal (goed) op de foto zijn vastgelegd. Zo waren mijn foto's van buizerd, bruine kiekendief en purperreiger gewoon te slecht voor de blog. Maar gelukkig had ik toch een paar blogwaardige foto's die een  indruk geven van deze prachtige dag in de natuur.


Het eerste gebied dat we bezochten was de Groene Jonker


Het was nog wat grijs en bewolkt deze ochtend maar.......

de vogels lieten zich goed horen, zoals deze blauwborst die uitbundig zat te zingen. Ook de snor, rietgors en rietzanger hoorden we volop, maar ik kreeg deze vogels niet goed op de foto (zat te veel riet voor of de afstand was te groot).

Voor de blauwe reiger lopen een paar kemphanen, altijd leuk om deze vogels te zien.

We verlieten De Groene jonker en kwamen aan in het gebiedje Waverhoek. Al meteen aan het begin van het gebied zagen we deze kluut met jong. Er liepen nog een aantal jongen bij haar. Zo heel jong zijn ze trouwens niet meer want ze zijn al bijna net zo groot als de ouders, aan het verenkleed is het nog wel te zien, welke kluut de juveniel is.


Wat verderop kwamen we een kluut tegen met een wel heel piepklein kluutje. Gaaf.De donkere wolken werden verdreven, de lucht werd mooi blauw, de zon brak door en wat ziet alles er dan toch anders uit. Het water is ineens blauw in plaats van grijs.

En ook in de Waverhoek hoorden we de blauwborst en ook hier konden we hem mooi fotograferen.


Weer een juveniele kluut, maar nu in het zonnetje.De kleintjes krijgen zwemles


Op naar het volgende gebiedje, gelegen in de Woerdense Verlaat, het heet De Meije. Hier zagen we al snel dit futen paartje met kleintjes. Genieten toch.Een impressie van het gebied. Hier over de sloot kwamen regelmatig zwarte sternen vliegen, en heel soms bleven ze even "bidden", voor ons de kans op een foto, want vliegend zijn ze gewoon te snel.

Mijn eerste zwarte stern foto, hier ben ik dus ook wel heel blij mee. De purperreiger kwam ook over vliegen, maar die foto is mislukt. bij Henk en Herman staat ie er wel mooi op, dus je kan even op hun blog kijken.De St. Jansvlinders lieten zich ook zien, maar met het harde licht was het lastig fotograferen.

Niet alleen vogels, maar ook vlinders waren er volop te zien. Toen de zon goed doorkwam, zagen we overal vlindertjes, zoals dit kleine vosje.


En het klein koolwitje

In het natuurgebiedje De Meije (Woerdense Verlaat) stond een veldje vol met rietorchis. Vanaf de rand maakte ik snel deze foto, want het is een kwetsbaar plantje, daar wil je niet doorheen banjeren om een mooie foto te maken. En alweer waaide het hard, wat op de foto ook wel te zien is.
Na het bezoek aan De Meije keerden we nog even terug naar De Groene Jonker, in de hoop dat de geoorde futen zich nog mooi zouden laten zien. Helaas, dat zat er niet in, maar het was toch verder een heel geslaagde dag, met voor mij de eerste zwarte stern op de foto, voor het eerst jonge kluten gezien, op twee plekken een zingende blauwborst en een overvliegende purperreiger. Wat wil je nog meer. Een topdag dus.

5 opmerkingen:

 1. mooi gedaan Ghita,
  heerlijk hé om met mooi weer de foto's vast te leggen.
  fijne zondag
  groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er mooi uit veel ruimte lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In één woord "schitterend".
  groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ook deze foto's zijn weer schitterend, fijn dat het mooier weer werd, ziet er allemaal inderdaad heel anders uit dan.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita