zaterdag 6 april 2013

Arkemheen

 de belevenissen van een dagje polderenMaandag 1 april, een stralend zonnige dag en ook de wind was smorgens eventjes gaan liggen. Samen met Cees en Henk bezocht ik de Arkemheen- en Putterpolder (tussen Nijkerk en Putten).
Een prachtig polder gebied waar veel weidevogels zitten en ook gaan broeden. Helaas had het koude weer ervoor gezorgd dat er niet zoveel grutto's in de polder waren dan anders (het zou een grutto paradijs moeten zijn) maar gelukkig konden we deze dag wel grutto's fotograferen en nog meer vogels, waaronder de kievit. Deze kievit kwam wel heel dichtbij de auto. Met ietswat tegenlicht kon ik er nog een redelijk portretje uit halen.
Het viel niet mee om vanuit de auto te fotograferen, ik ga toch het liefst voor een lager standpunt, maar daarvoor moet ik de auto uit, en zou ik de vogels verjagen. Dus in deze blog geen kwalitatief hoogstaande foto's maar wel een paar mooie momenten die ik kon vastleggen.

Daar issie dan, de grutto. Cees en ik hadden als wens een grutto op een paaltje (wel lekker een cliche foto want daar zijn er al duizenden van, maar toch....) maar de grutto's zaten vooral op het gras, op zoek naar voedsel. De kou is niet goed voor de grutto, het is moeilijk eten zoeken in het dorre gras en op de soms bevroren grond. Ik hoop toch dat de grutto's hier gaan broeden en dat we ergens in mei toch de grutto op het paaltje te zien krijgen.Een stukje verderop kwamen deze hazen op ons afrennen. Ze leken haast te hebben. tja, het was Tweede Paasdag en er moesten nog wat eieren bezorgd worden.

Een mooi moment, een groep van 13 lepelaars (ik heb ze nog even nageteld, twee zitten een beetje verstopt) stond te fourageren. Vanaf de dijk konden we ze goed bekijken en een foto maken. Afstand was wel redelijk groot. Op de achtergrond zwemmen wat smienten.

En opeens gingen ze er met zijn allen vandoor. Heel bijzonder, alsof een van hen een teken geeft waarop ze allemaal tegelijk opvliegen.

Een mannetjes smient en op de voorgrond het slapende vrouwtje. toch een voordeel dat we vanuit de auto fotografeerden. Smienten zijn zeer schuwe vogels, maar voor een stilstaande auto vliegen ze niet weg.

Het Putter stoomgemaal zorgt ervoor dat de boeren in de polder geen natte voeten krijgen, oftewel, het  gemaal is noodzakelijk om de polder droog te houden.

De witte kwikstaartjes kwamen we overal in de polder tegen, maar ook zij verkozenhet gras boven de paaltjes waarop wij ze wilden hebben, ja, de natuur laat zich (gelukkig) niet dwingen.

Een tureluur, ook weer op een niet zo fotogeniek plekje. Door de hele polder heen kwamen we verschillende tureluurs tegen.

Op de plek waar eerder de lepelaars stonden, landde deze grote zilverreiger. Op deze plek zijn we trouwens even uit de auto gestapt om over de dijk te lopen, brrrr, dat viel tegen met die koude wind.
We verlieten de Putterpolder en reden naar de Arkemheen polder. Ook daar is weer een stoom gemaal, de plek waar we de auto parkeerden om van daaruit een stukje te lopen. Een gebied met veel riet, waar straks de blauwborsten en rietgorzen zingen. Nu waaide het zo hard, dat er in het riet geen vogels te zien waren.   Op de parkeerplaats kwamen we Henk Schuurman tegen en samen liepen we een stukje op.

Het arkemheen gemaal.

Dit fazanten mannetje kwam wel heel parmantig aan lopen. Zijn vrouwtje was er ook en zij was de eerste die over het slootje vloog. Meneer was niet zo dapper, na veel getwijfel aan de waterkant vloog hij ook over.

Weer vanuit de auto, een scholekster aan de waterkant.

Het is April, lente.....daar horen lammetjes bij. Het linker lammetje wilde niet op de foto en liep weg, waarna het andere kleintje volgde en zo verdwenen ze uit beeld.
"Boeh"zegt de lepelaar tegen de haas, waarop de haas er als een haas vandoor gaat.
Met deze foto sluit ik deze Arkemheen blog af. Ik denk dat er nog meer gaan volgen, want het is straks als er jonge vogels zijn en ook de boerenzwaluwen zijn aangekomen zeker de moeite waard nog eens een rondje polder te doen.
Deze dag was weer heel geslaagd, en erg gezellig met Cees en Henk. Onderweg kwamen we nog bekenden tegen waaronder Henk Schuurman, die ook een mooie website en blog heeft.
Wat mij betreft is zo'n dagje polder voor herhaling vatbaar.

5 opmerkingen:

 1. Wauw heb je die er even mooi op zo vol in het licht, tegen de blauwe lucht met niet meer dan de tak waarop hij zit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  wat gewelgig dat je deze foto hebt kunnen maken.
  hij is prachtig
  fijne zondag groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb d ehele reeks bekeken én ervan genoten. de lepelaars in hun vlucht zijn prachtig om zien. de foto met de stoomgemaal heeft een knap lijnenspel. en lammetjes zijn altijd schattig!
  lieve groet uit België, Hilde
  http://stapjesonderweg.blogspot.be/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ein aufmerksamer Beobachter. Mäuse, gebt auf euch Acht! ;-)

  Ein lieber Gruß
  von der Waldameise

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een pracht foto Ghita heb je gezien dat ik met je wolf bezig ben een pracht dier heerlijk om te doen als hij helemaal af is stuur ik je een foto lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita