vrijdag 20 maart 2020

Amsterdamse Waterleidingduinen maart

Het is een bizarre situatie..... COVID-19 beheerst het nieuws, veel zorgen om de kwetsbare mensen in je omgeving en onszelf. Het zijn onzekere tijden

Dan zijn er ook veel maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Hier zal het ook van af hangen of ik de komende tijd nog wel naar de Waterleidingduinen kan gaan. Te meer omdat ik hier met het OV heen ga, waar je toch altijd wel andere mensen in de buurt hebt. Zodra ik in de duinen ben, is dat weer heel anders, alle ruimte en dan is het alleen maar genieten van de natuur..... waar het toch voorjaar gaat worden, want dat is het enige dat op dit moment gewoon doorgaat.

In dit blog een selectie van de foto's die ik in de eerste helft van maart maakte


Terwijl de moervossen hun holen hebben opgezocht om kleintjes te krijgen, laat deze rekel zich regelmatig zien. Wat een mooie vos


Er zijn nog wintergasteneen mooie brilduiker (man)


en een grote zaagbek dame


En vanaf de andere kant....wat zijn het toch mooie eenden.Een verliefd zwanenpaartje? 


Ze blijven bij elkaar zwemmen, maar geen liefdes dans op deze mooie voorjaarsdag.
Op de achtergrond zijn de meerkoeten niet zo lief voor elkaar.

De zwanen omgeven door veel meerkoeten.Heerlijk dat voorjaar, de vogels laten zich dan heel goed zien. Maar het blijft toch altijd een uitdaging om ze ook op de foto te krijgen. Deze koolmees zat voor het mooie net te ver weg, flink ingezoomd en gecropte foto dus.


Op zo'n mooie dag hoor je zoveel vogels, zoals deze heggenmus.
Maar tijdens deze lange wandeling hoorde ik ook veel boomleeuweriken en een roodborsttapuit. En ook de eerste tjiftjaf liet zich horen op 14 maart.....Okee, een takkenfoto, maar wel de kleine bonte specht. Ik hoorde er meerdere, maar deze verscheen even in beeld, hoog in de boom.Ik hou van dit soort dagen, weinig wind, niet te warm maar wel een zonnetje dat regelmatig achter de wolken vandaan komt.Hier kan ik echt van genieten.


Soms zie je nog een damhert op een heuveltop, maar ik zie er tijdens een lange wandeling ook wel eens een hele poos geen één meer..of van grote afstand, alert en enigzins schuwOp die mooie zaterdag duurde het even voordat ik een vosje zag.....toen tegen 4 uur de wolken steeds dikker werden en het ineens wel erg donker werd, kwam dit moervosje even langs.....

Gevolgd door haar vriendje.....


cuddling foxeszo lief......  dan geniet ik van het moment, en dan is het jammer dat ze net met haar rug naar mij toe zat,  maar ergens anders gaan zitten, kan zomaar dit moment verstoren. Dit is wel ingezoomd en de foto is nog wat gecropt, dus ik zat er niet heel dichtbij...

 Het mooie rekeltje...Als ik een moervosje was, zou ik zo verliefd op hem kunnen worden. Wat is het een leukerd.
En toen het licht echt uit was, werd het tijd om in rap tempo naar de uitgang te lopen, ik was weer te lang blijven hangen....... maar ik was nog voor zonsondergang (die achter de wolken zat) bij de uitgang.


De lente is er......hier alvast een voorproefje, de knoppen van de kastanje, katjes en de duindoorn....
Nog even en alles staat op springen en loopt uit, dan wordt het weer groen in het duin...

Maar even afwachten of ik dit daar ook kan vastleggen of het vanwege de Corona beperkingen wat dichter bij huis moet zoeken, wat in het voorjaar ook helemaal niet erg is.Meestal eindig ik de blog met een vooruitblik op de volgende maand, april. De natuur zal gewoon laten zien wat het altijd in april laat zien...... maar in  hoeverre ik dat in de AWD kan vastleggen, zal afhangen van de ontwikkelingen...... spannende en ook wel zorgelijke tijden.
stay safe......  let goed op jezelf..en elkaar.

14 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Wat een schitterende opnames heb je gemaakt. Fantastisch die vosjes. Dat is toch wel jouw dingetje. Zo gaaf!!
  ook die zaagbek op foto 3 staat er zeer mooi op. Prachtig van kleur ook.
  Dit is gewoon weer lekker genieten.

  Heel veel sterkte ook in deze vervelende periode.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi blogje Ghita, de foto is misschien niet top maar de kleine bonte specht zou voor mij het hoogtepunt zijn! Machtig om die te zien. Sterkte in deze onzekere tijden en blijf gezond.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig blog Ghita.
  Foto 3 en 5 zijn mijn favoriet.
  Fijn weekend en blijf gezond.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Ghita,
  ik heb je verslag weer met veel plezier gelezen en bekeken. Ditmaal zelfs met knuffelende vosjes! Leuk ook je collage van lenteknoppen. Ik hoop dat we allemaal nog naar buiten kunnen/mogen om ervan te genieten, al is het dan wat dichter bij huis.
  Wens jou ook veel gezondheid.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Ghita,

  Het is weer genieten. Het zwanenpaar is erg mooi , ook de 2 watertjes met de wolken erbij . Je kunt aan de takken al echt zien dat het voorjaar is. Hopelijk kun je snel weer verder met fotograferen .

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Op de parkeerplaats van de Zilk was het vrijdag onverwacht druk, maar in het duingebied viel het mee. iedereen bleef op grote afstand. Met wild was het ook rustig, uitsluitend damherten vielen ons op. Jij hebt nog van alles gezien wat wij ook wel hadden gewild, zoals een ontmoeting met vossen.
  En de komende tijd? Het is afwachten wat - onder andere kijkend naar het onverantwoordelijke gedrag op stranden, in bouwmarkten en bij stortplaatsen - er mogelijk is.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige foto's Ghita, dit is echt genieten.
  Het is een rare tijd nu Ghita, ik ga alleen nog er op uit om boodschappen te doen.
  Fotograferen doe ik in de tuin.
  En ik heb nog wel een voorraad foto's staan ;-))
  Groetjes Tinie


  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Ja, het zijn beroerde tijden......pas maar heel goed op je gezondheid. Even inhouden kan van levensbelang zijn.
  Gelukkig heb je deze mooie foto's nog gemaakt om te delen.
  De vossen zijn geweldig! Al je foto's zijn ook prachtig van kleur en licht.
  De koolmees steelt ook de show en dan ff gewoon een kleine bonte specht.... die zie je niet zo vaak! top! De zwanen ook al prachtig en je collage van de knoppen heerlijk...Lenteachtig!
  Groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ghita, tja het is even niet anders. We moeten het moois nu dicht bij huis zoeken en vinden en favoriete gebieden die wat verder weg liggen en voor mij ook over de grens kan ik nu ook niet bezoeken. Voor jou is dat de AWD een plek waar je alles vindt, rust, natuur en zoals je hier laat zien die prachtige vossen. Het is inderdaad een prachtig exemplaar die rekel en de foto's van hem zijn prachtg. Ook het moment dat het stel elkaar even begroet is zo leuk. Ghita hou je haaks en we gaan ook hier door komen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,

  Wat heb je dit weer prachtig voor elkaar, die eerste vossenfoto, maar ook nr. 19 is werkelijk ok je vingers bij af te likken. Wat zou het toch jammer zijn als je door dat verdomde virus de komende tijd niet naar de AWD zou kunnen. Fijne lage standpunten heb je bij de knobbelzwanen en het landschap op nr. 11 is ook al zo'n hele fraaie. Sterkte in deze vervelende tijd.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Bij jou staan de zaagbekdames er toch ook prima op, hoor. En een kleine bonte specht nog wel! Ik weet dat ze moeten zijn, maar ik heb ze nog niet kunnen ontdekken. Je landschapjes zijn fraai en uiteraard ook de vossen, maar dat is jou wel toevertrouwd.
  Wij zijn zaterdag even naar Panneland gelopen en vandaar naar de Oase en weer terug via Leiduin. Bij de ingangen was het even moeilijk om 1,5m afstand te houden, maar in het duin zelf hielden de meeste mensen er wel rekening mee. Op doordeweekse dagen is het er vermoedelijk wel rustiger (zeker als het wat minder zonnig wordt), maar ik denk dat ik de AWD voorlopig maar even laat voor wat het is. Ze lopen niet weg. Ik weet alleen niet of ik me kan inhouden...
  Groetjes en sterkte, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijke hoopvolle foto's! En mooie foto's ook trouwens, zelfs je takkenfoto 😉

  Sterkte met alles en blijf corona-vrij!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wauw Ghita! H=Jij hebt gewoon de kleine bonte specht gezien en ook nog kunnen fotograferen!!! Hoe geweldig is dat zeg! Je vosjes zijn als vanouds natuurlijk super maar je zaagbekken zijn ook hele fraai neer gezet. De zwanen ook vanuit een heel mooi standpunt.
  Ik heb echt weer zitten genieten :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  Super mooie foto's heb je gemaakt in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Vooral de foto's van de vossen vind ik prachtig. Ik moet bekennen dat ik nog nooit in de AWD geweest ben, maar wil er snel een keer naar toe om het met eigen ogen te zien.
  Trouwens ook complimenten voor je website; heel mooi. Ik kijk regelmatig of er nog nieuwe foto's zijn.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita