zaterdag 26 oktober 2019

Damhertenbronst 2019 Amsterdamse Waterleidingduinen

Het was dit jaar een hele opgave om de damhertenbronst te fotograferen. Het weer was vaak spelbreker:  druilering tot kleddernat weer...en die vervelende wind...
Eerdere jaren had oktober veel mooie droge dagen, dit jaar was het door de regen zo dat ik maar 2 keer naar de AWD ben geweest en die dagen heb ik mij vooral op de damherten gericht.


Vanaf half oktober hoor je, vooral in de ochtend, de herten burlen.Een burlend damhert aan de rand van het bos

Ik wandel altijd meerdere rondjes om het bos heen. De meeste damherten zitten in het bos, maar daar is het donker en is het een grote rommelige takken en bomen bende.
Bovendien wil ik de herten de ruimte geven en in het bos voel ik mij toch een indringer.

En in het open veld is ook genoeg te zien, je moet er alleen wat geduld voor hebben
Indruk maken....
Nou ja...de hindes achter hem hebben geen interesse, zij lijken naar iets anders te kijken.. de concurrent misschien.De stoere man gaat het ergens anders zoeken.Even snuffelen aan een tak.En afreageren, het was rossen met het gewei in de takken.Verderop staat een hert te vlaggen, geurtjes afzetten aan en bij de boom.
En er wordt weer geburld


Dames.....waar zijn jullie nou?Deze dame heeft haar vriendje gevonden.
De kleintjes kijken toe.En ook deze hindes kijken van afstand naar alles wat er op het veld gebeurd.Een jong mannetje, blijft op afstand van de grote stevige mannen met de dikke nekken.En daar is Kronkel, het bekendste hert van de bronst. Al vele malen gefotografeerd en ook ik kreeg de kans om het hert met dit kleine gekronkelde gewei vast te leggen.En dan hoor ik geweigekletter..... 
Deze heren dagen elkaar uit, ze draaien om elkaar heen.En ineens haken de geweien in elkaar en volgt de krachtmeting.Het gaat er stevig aan toeEr wordt weer gedreigden gedraaid...
en dan gaat een van de twee ervandoor.En de ander loopt met opgeheven hoofd te paraderen.
Maar waar zijn nu toch die dames?De ander kijkt nog even om.... issie weg?Kusje voor de boomstamMoe


Ook moe

Naarmate de bronst vordert , zullen er steeds meer vermoeide mannetjes in het veld en langs de bosrand liggen.  Eind oktober is het allemaal voorbij. Ik ben dit jaar alleen op 17 en 20 oktober geweest. Wat mij opviel.....er waren maar weinig hindes te vinden. Misschien zaten ze vooral in het bos waar ik niet ben geweest, of waren ze wat verder weg in het veld, maar zoveel burlende mannen en zo weinig hindes....
Tot besluit nog een tegenlicht foto van een damhertmannetje.

De bronst is voorbij, ik heb wel wat andere foto's gemaakt in oktober, deze komen in de volgende AWD blog. Hopelijk komen daar nog wat mooie beelden uit november bij..... de herfstkleuren en de  eerste wintergasten. Vorig jaar had ik begin november de eerste wilde zwanen op de foto...... ik kijk naar ze uit.


16 opmerkingen:

 1. Prachtige serie, blijft genieten dit soort taferelen. Ik hoop dat de hindes er nog wel zijn en dat er niet teveel zijn afgeschoten inmiddels.

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig Ghita,
  Ik kijk er nu toch weer anders naar, omdat ik voor het eerst ook zoveel hertjes gezien heb deze maand! Ik heb drie verschillende mooie mannetjes gezien, maar kronkel zat er niet bij ;-)
  Een schitterende serie!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie serie heb je gemaakt van de herten, altijd een spektakel weer, genieten hoor. Kronkel heb ik nog nooit gezien maar ik ga erop letten :-)
  Laatst sprak ik iemand in de duinen van Bakkum en die kende jou van het AWD ze kende ook alle namen van de vossen. Verdorie ben ik haar naam kwijt, namen.....grom

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig, goed ook te lezen dat je afstand houd en niet zoals de rest in het bos gaat lopen. Overigens vind ik de foto's op het veld vaak veel mooier. Mooie blog Ghita!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super wat een gave serie is dit weer geworden.
  Ik had kronkel nog nooit gezien of ervan gehoord.
  Wat een aparte kerel is dat zeg.
  Het lijkt wel of zijn gewei gemixt is met een ander dier.
  Briljante serie foto's.

  Groetjes Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Het blijft een bijzonder spektakel. Je hebt er toch behoorlijk wat van kunnen meemaken, ondanks de wat moeilijke omstandigheden. De ene keer is het natuurlijk spectaculairder dan de andere maar je hebt heel wat mooie platen kunnen maken. Nu op naar het winterseizoen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Wat een fantastische foto's!!
  Mooi die stoere poses van die imposante herten,
  Mooi ook dat je ze zo strijdend te pakken hebt. Echt super gaaf!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Ghita,

  Jij noemt het burlen, ik noem het toch meer knorren. Het geheel steekt toch een beetje schril af tegen de edelhertenbronst, vind ik altijd. Het grote voordeel van de damhertenbronst is wel dat er veel meer gevechten zijn, omdat er veel meer mannen in een betrekkelijk klein gebied aanwezig zijn.
  Goed van je dat je juist buiten het bos blijft, want dat levert inderdaad veel mooiere platen op. Met al die mensen in het bos is het wachten totdat er eens een ongeluk gebeurd. Helaas had ik geen tijd op die paar mooie dagen in oktober en als ik jouw serie zo zie, heb ik weer een hoop gemist.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Een echt ouderwets bronstblog met weer mooie foto's! Ik had me nog zo voorgenomen om dit jaar weer eens naar de bronst te gaan kijken, maar helaas hebben de paddestoelen roet in het eten gegooid. Volgend jaar dan maar weer.Ik was er vandaag wel, maar er heerste diepe rust, het is inderdaad voorbij. Er was trouwens sowieso niets te beleven daar.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie serie heb je daarvan gemaakt! En ik moet ook lachen om jouw onderschriften.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig beeldverslag van de bronst in de AWD Ghita. Mooi om op foto 4 te zien dat het hert zijn oogklieren gebruikt om te vlaggen. Mooie platen nrs 7 en 8 zo met die gele bloemen er bij. Wat bijzonder zeg zo'n plat gewei op foto nr. 12. Op foto nr. 21 zie je pas hoe imposant zo'n gewei is. Ik vind de nrs. 11 en 19 de mooiste van de serie en uiteraard de laatste waarvan ik overigens denk dat hij nog sterker zou zijn als je er links en boven een randje vanaf haalt, het accent komt dan nog meer op het hert te liggen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Ghita, een super mooie serie van de bronst van de damherten. Prachtig in beeld gebracht.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  Schitterende foto's van de Damherten. Het was inderdaad de laatste tijd slecht weer, veel regen en wind en de bronst is al weer afgelopen, weer 'n jaar wachten, maar heb van deze serie genoten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,

  Leuke verslag van de bronst. Mooi die 'vechtende' mannen en het karakteristieke gedrag tijdens de bronst.
  Je tegenlichtfoto vind ik ook heel fraai. Ik hoop dat je snel de Wilde zwanen gaat zien, altijd weer een mooi moment.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  werkelijk prachtige foto's van de bronst van de damherten in de AWD.
  Ik ben er nog steeds niet aan toegekomen om naar de AWD te gaan en dat is al 2 jaar achter elkaar *schaam*. Door jouw foto's kan ik er toch nog van genieten en je foto's zijn dan ook echt heel mooi. Je was maar 2 keer geweest zie je maar het heeft je wel mooie platen opgeleverd.
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita