vrijdag 17 mei 2019

Mooie ontmoetingen op het Dwingelderveld

Van 10-13 mei hebben Jeroen en ik weer genoten van de rust en de mooie omgeving van het Dwingelderveld. We verbleven weer in Villa Dwingelderveld in Ruinen. Wat is dat toch een heerlijke plek, je hoort alleen maar de vogels zingen en  tot onze grote verbazing stond er een reegeit vlak voor het raam van het huisje. De natuur daar is prachtig, al heeft de droge zomer van 2018 duidelijke sporen nagelaten.


Hieronder een impressie van wat wij tijdens de wandelingen zagen, gefotografeerd met een compact camera, tijdens het wandelen laat ik de grote Lumix thuis. De fotokwaliteit is dus iets minder dan wanneer ik met de grotere camera fotografeer, maar de natuurbeleving was er niet minder door.
Deze reebok zagen we op zondagmorgen tijdens een wandeling. Het was heerlijk rustig op de hei en de ree was niet schuw, zodat ik hem goed kon fotograferen.Op zaterdag maakten we een lange wandeling van ongeveer 20 kilometer, rond het Dwingelderveld, langs het Holtven, door de bossen bij Spier, langs de Davinds plassen en via de heide en de bosranden weer terug.....
Het viel ons op hoe droog het was, hoewel de foto's misschien en andere indruk geven. Het water stond duidelijk lager dan de voorgaande jaren dat wij er waren. Paden die eerder onbegaanbaar drassig waren, konden we nu goed belopen. Enkele kleinere vennen leken bijna droog te staan.
Ik hoop echt dat het deze zomer wat natter wordt....

We zagen veel roodborst tapuiten, hier een mooi mannetje. Ook gewone tapuiten, geelgorzen, leeuweriken en piepers zagen we, maar te ver weg voor een goede foto.
Een bijzonder moment was het horen van de wielewaal. De zang van deze vogel is uniek, als je dat eenmaal hebt gehoord, herken je het meteen. Helaas bleef het alleen bij horen, want dit vogeltje is zo onzichtbaar tussen de frisgroene blaadjes dat hij niet te vinden is. Maar als je in de stilte alleen dit gezang hoort.....dan is dat een geweldige natuurbeleving.
Er fladderden veel citroen vlinders langs de bosranden. Dit boomblauwtje was iets minder fladderig en ging even op het zandpad zitten.Pieper of leeuwerik, ik weet het niet. Het vogeltje steeg op uit het veld, al zingend, en nam toen plaats op deze tak.Schaapje met twee (niet goed te zien) lammetjes.
De schaapskudde kwamen we aan de rand van Ruinen tegen, vlakbij de schaapskooi. Maar daar liepen zoveel mensen rond, dat ik geen zin had om foto's te maken.....
Zondagmorgen.....wat een rust.
Er was nog niemand op de hei, in de verte kwam er een regenbuitje aan, dit gaf wel een mooi plaatje.
Op zaterdag had ik weinig landschaps foto's gemaakt vanwege het saaie, harde zonlicht.
En dan ziet Jeroen een ree.....nog ver weg op de hei. Ik zag eerst alleen mar oortjes. Maar de reebok kwam dichterbij. We bleven doodstil staan, ik durfde niet te bewegen, dus een lager standpunt zat er niet in...... de enige beweging was mijn wijsvinger op de ontspanknop van mijn camera.De bok kwam nog dichterbij....
Stond soms even stil om te kijken en te luisteren. Wij bleven bewegingsloos staan, ik vergat zelfs adem te halen.....De ree kwam nog dichterbij en stak vlak bij het pad over om naar de bosrand te gaan...
heel rustig liep hij daar, zich wellicht wel bewust van onze aanwezigheid maar hij zag ons niet als bedreiging.
Aan de overkant keek hij nog even om en liep daarna rustig het bos in.

Wauw.....wat was dit mooi.  Hier kan ik zo van genieten.
Op het moment dat wij daar samen op de hei zijn, geen andere mensen, maar wel een mooie reebok....dat is toch een echt geluksmoment.Wat verderop , toen het zonnetje weer terug was, troffen wij een uitbundige vink man aan. Hij zong er lustig op los.

Bij het huisje kregen wij bezoek van een rode eekhoorn.  Ik had wat walnoten voor hem neergelegd, die pakte hij om ze ergens anders te gaan eten. Een mooie fotografie setting had ik deze keer niet kunnen maken, hoewel ....ik had wel iets, maar ze gingen daar niet zitten..... dus dan maar de tuintafel.en het vogelhuisje.....Nootje opknabbelen, wat verderop in de tuin.En dan zit je gewoon wat te lezen op de bank.......staat er ineens een reegeit bijna voor het raam. Ze stond zo dichtbij dat ik helemaal uitgezoomd deze foto maakte, de waas onderaan is van de vensterbank, ze kwam zelfs nog dichterbij om de bloemetjes die onder het raam stonden op te eten...(paardenbloem en madeliefjes)De vogels lieten het afweten, heel vreemd, waar het andere jaren een komen en gaan van allerlei bosvogels was, moesten we het nu doen met de bliksembezoekjes van de gaai (geen foto) en deze boomklever.


tenslotte nog twee bewijsplaatjes van bijzondere soorten die je niet zomaar even tegen komt.oranjetipje man. Deze vlinder had ik al wat jaartjes op mijn wensen lijstje. De foto is eigenlijk niet blog waardig, maar ja.....zo vaak zie ik ze niet...... ik hoop ze ooit nog eens op een mooie manier vast te kunnen leggen. Zo jammer dat ze hier in het westen amper te zien zijn. En de geoorde fuut, bij felle zon, tegenlicht en ver weg...... maar toch een geoorde fuut gezien.
Ook een soort die ik nog wel eens veel beter en mooier op de foto wil zetten.


Wat was het genieten dit weekend in Ruinen. Veel moois gezien tijdens de wandelingen en ons verwonderd over de enorme rust daar.......  echt de perfecte plek om even helemaal te ontspannen.17 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  dat zijn toch wel weer hele mooie foto's die je daar kon maken. De reebok is echt heel leuk om te zien net als de eekhoorn. De vogels wilde niet zo erg zei je maar je hebt er toch een aantal mooi kunnen vangen :-) De tweede foto waar ook de vennen op staan ogen echt heel mooi ondanks dat ze er droog waren.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jullie hebben er hele mooie dagen gehad en het mag dan met de compactcamera gemaakt zijn de beleving zal er niet minder om geweest zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterende foto's zeg en alles ken je bij naam, geweldig.............liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Wat een fantastische ontmoetingen met de reebok én de reegeit voor je raam! Echt ook zo mooi beschreven. Ik leefde helemaal mee! En wat is het daar mooi! Ik heb gelijk even de link bekeken. Iets om te onthouden. De serie van de eekhoorn is dan wel niet in de door jou gewenste setting, ze zijn toch heel mooi en benijdenswaardig!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Wat leuk een reebok zo dichtbij het huisje, dan zijn ze dus niet schuw, anders komen ze niet zo dichtbij.
  De vogels waren druk met broeden denk ik, het eekhoorntje maakt veel goed vind ik.
  Ik heb genoten van je foto's.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita, nou ik begreep altijd dat het de mens achter de camera de foto's maakt en wow wat een mooie foto's weer. Niks mis mee. Gefeliciteerd met je oranjetipje. Zijn zich vast aan het uitbreiden richting Noorden en Westen met die opwarming. De landschappen heb je ook prachtig weergegeven en oh wat leuk reeën onder het raam. Het lijkt wel of ze zwanger is met zo'n dikke buik. De geoorde fuut is ook super.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ghita,
  Wat een prachtige verschillende foto's . Het oranjetipje vind ik erg mooi en de ansichtkaart die je gemaakt hebt geweldig en wat een verschillende soorten beestjes heb je allemaal. Het was weer genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hi Ghita,

  Wat een heerlijke foto's heb je van het kleine reebokje kunnen maken.
  Vooral die ene waar jij vergat te ademen en hij je recht aan keek, wat een tof moment moet dat zijn geweest.
  Ook je eekhoorntjes zijn schattig en de omgeving nog steeds heel erg mooi ondanks de droogte van vorig jaar.
  Het lijkt me dan ook een heerlijke omgeving om tot rust te komen.
  Mooie gevarieerd blog.

  Groetjes Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Dwingelderveld en omgeving zijn steeds weer de moeite waard om te bezoeken. Fotograferen is dan niet echt nodig, maar wel aantrekkelijk als je wat moois te zien krijgt. De ontmoeting met de reebok was ongetwijfeld een belevenis, want meestal komen ze niet zo dichtbij. En dan ook nog een reegeit in de tuin, wat een geluk. Als ik de beelden bekijk en de tekst lees dan nodigt het gebied uit tot een hernieuwde kennismaking.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dag Ghita,
  jullie hebben inderdaad een prachtige plek uitgekozen om te genieten van de rust en ruimte.
  Volgens mij heb je een graspieper gefotografeerd. Gaaf hoor als je van zo dichtbij een ree kunt bekijken. Heb je in het Dwingelderveld geen grauwe klauwieren gespot?
  Groet uit het rustige Stieltjeskanaal,
  Geert
  www.stieltjeskanaal.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hoi Geert,
   Ik heb geen grauwe klauwier gezien....misschien was hij er wel ergens, maar hebben we hem gemist....

   Verwijderen
 11. Nou Ghita, wat een heerlijke ontmoeting met een reebok tijdens zo'n wandeling. Dan komt je ervaring met de natuur goed van pas en krijg je extra kansen op mooie momenten en foto's.
  Dat zijn toch de momenten waarom je graag de natuur ingaat. Hoewel je geen grote aantallen vogels bij het huisje hebt gezien, kun je toch heel tevreden zijn met zo'n mooie reegeit en eekhoorn.
  Soms is het gewoon niet anders en is het lastig te verklaren waarom ze er op het ene moment wel en op het andere moment niet zijn.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Ghita,
  wat een heerlijk moment beschrijf je met de ree zo dichtbij; kan me voorstellen dat jullie genoten. De foto's zijn ook prima gelukt. Een eekhoorn zien is ook altijd een geluksmoment.
  De foto van de zingende vink is prachtig. Lukt je best met de compact.
  Het lijkt me een heerlijke plek om te vertoeven. Ik heb je link van het huisje opgeslagen.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het Dwingelerveld ik zou er zo naartoe willen, ha ha, zo'n heerlijk gebied waar veel te zien is. De ree is toch super om tegen te komen, leuk hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,

  Mooie omgeving daar in de buurt van Spier, ik was er ook meerdere malen. Leuke ontmoeting met die reebok, daar wil je wel even voor stil blijven staan. Foto nr. 5 lijkt me een boompieper. Dan sta je toch even raar te kijken als er plotseling een ree voor je raam staat, geweldige ervaring die ik tijdens een verblijf in het Duitse Sauerland ook een keer had. Oranjetipjes zie je hier in het zuiden tijdens de bloei van de pinksterbloemen inderdaad volop. Leuk vakantieverslag.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  Wat een verwennerij door zowel reebok als reegeit. Zo dicht bij dat is echt genieten! Hoewel je de foto's uit dit blog allemaal met een kleine compactcamera hebt gemaakt, zien ze er over het algemeen toch best goed uit. Zeker als 'het spul' wat dichterbij komt. De boomklever is (naast de reeën) toch wel mijn favoriet van deze serie.
  Ik zit voor dit jaar alweer helemaal vol geboekt, misschien volgend jaar weer eens die kant op.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een mooie serie, alsof we er even bij waren. En die ree... Zoiets blijft toch bijzonder hè. Je hebt hem prachtig op de foto gezet!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita