vrijdag 14 juni 2013

Op zoek naar de Smaragdlibel

Een blogje vol libellen

Ik had op de blog van Nathalie mooie foto's gezien van smaragdlibellen. Omdat deze mooie soort hier in het westen van het land niet te vinden is, besloot ik met Nathalie af te spreken om een dagje libellen te fotograferen in het Nationaal Park Wieden-Weerribben. Want behalve de smaragdlibel zitten daar nog meer mooie soorten die ik hier niet zo snel tegen kom.


De smaragdlibel met zijn opvallende groene ogen. Die ogen zijn eerst lichtbruin maar worden naarmate de libel ouder wordt steeds groener. Ik had dus al snel mijn libel gevondenDe wind en de vele rietstengels en bladeren maakte het fotograferen een hele uitdaging.

Een paringswiel van smaragdlibellen, dat is dan weer een leuke verrassing. We zagen heel veel paringswielen.

Nog even de hele libel, wat een prachtige kleuren, een mooi glanzend achterlijf. De smaragdlibel hoort tot de glanslibellen.

Een voor mij niet zo heel bijzondere libel. De viervlek. Deze is ook volop aanwezig in de Waterleidingduinen, en vloog ook in dit Overijsselse natuurgebied veelvuldig rond. De viervlek is een libel die graag op een uitkijkpost gaat zitten. We zagen ze ook vaak bovenop een dikke stengel zitten, op de uitkijk. De smaragdlibellen hangen meer onder takken of aan bladeren.

De volgende soort die ik nog nooit had gezien is de gevlekte witsnuitlibel. Hier het mannetje, met op maar 1 segment een gele vlek.

En hier het vrouwtje, het is op deze foto niet goed te zien, maar het vrouwtje van de witsnuitlibel heeft op meerdere segmenten een gele vlek.

De bruine korenbout, dit is het vrouwtje.

En ook het blauwgekleurde mannetje was aanwezig. Deze libel had zijn eigen stekkie, bovenop een stokkie. We zijn een paar keer terug geweest en steeds zat ie op zijn post.

Juffertjes waren er ook volop te zien, hier een juffertjes-paringswiel.

De vuurjuffer

De grote roodoogjuffer, dit is het mannetje (blauw) het vrouwtje is wat bleek groen-bruin van kleur. (foto kun je in de blog van Nathalie zien).
 
En het is echt een libellenfeestje, want ik kreeg ook de glassnijder te zien. Dit is het mannetje: blauwe ogen en gele strepen op zijn bovenlijfje die doorlopen.

Met prooi.

En daar is het vrouwtje, geen blauwe ogen en de streepjes lopen niet helemaal door. Dit zijn niet de enige kenmerken om mannetje en vrouwtje uit elkaar te houden, maar als ik nu een glassnijder zie, weet ik wel of het man of vrouw is.

De gewone oeverlibel, het vrouwtje. ook bij deze soort is het mannetje blauw.

En waren het dan alleen libellen? Nee hoor, er kwamen ook wat vlinders langs....waaronder dit mooie icarusblauwtje.
Het was een gezellige en ook heel leerzame dag. Nu mag Nathalie mijn blog nakijken of ik goed heb op gelet tijdens de "les". Ik heb veel geleerd over de libellen, erg leuk.

6 opmerkingen:

 1. Schitterend, dit is echt genieten. Een wens voor elke fotograaf.Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt wel heel veel soorten voor de lens gehad Ghita, prachtig okm te zien.
  De Smarargd libel wil ik ook wel voor de lens, nog nooit gezien deze.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heb je een goede vangst, dat is genieten om dit allemaal te zien. De Smarargd libelle is toch wel een toppertje. Stuk voor stuk wonderschoon..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 4. een hele mooie foto Ghita lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Githa jij hebt een geweldige leerzame dag gehad waar je ook geluk had met deze hele mooie serie toppppp!
  grt,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita