donderdag 6 september 2012

Twee maal een paarse hei

Op donderdag 30 augustus genoot ik van de paarse pracht op de Gooise hei. De belevenissen van die dag met als afsluiter van een zonnige dag een ree in een regenbui.  

Op donderdag 30 augustus had ik met Loes afgesproken om de bloeiende hei te fotograferen, het liefst met een ree tussen het paars. (en Loes levert reeën op bestelling).
Omdat ik met het OV niet supervroeg op de afgesproken plek kon zijn, liepen we pas rond kwart over 9 op de hei. Weinig kans meer op een ree.
Gelukkig kreeg ik die smiddags wel te zien, net toen het begon te regenen.
Dit is toch wel erg mooi, een ree tussen de bloeiende hei. Op het moment dat ik deze foto maakte regende het behoorlijk. Maar de dag begon zonnig.
Een uitbundig bloeiende hei, blauwe lucht en vriendelijke stapelwolkjes. Terwijl wij over dit soort paadjes liepen, roken we de honing en hoorden wij de bijen zoemen.

Landschapsfotografie. Ik vind het een vak apart.  Deze dag was ik met Loes echt zoekende naar mooie composities, aansprekende foto's, net even anders, iets uniekts......maar waar kom ik mee thuis....kiekjes.
Best mooie foto's maar niet anders dan de plaatjes die al zoveel gemaakt zijn van het heide landschap.
Een Schotse Hooglander, op het pad. Deze grote grazers kun je overal op de hei tegenkomen. Ik loop er toch liever met een boog omheen, hoe rustig deze ook ligt, ze blijven onvoorspelbaar.

Deze vriendelijke witte koe durfde ik wel wat dichter te naderen, en omdat het met de landschapjes niet zo wou vlotten, ging ik maar voor de dieren in het landschap.
Deze koeienfoto vind ik zelf wel heel geslaagd.

Ook de kleine beestjes op de hei blijven ons boeien. We haddan alleen veel meer vlinders verwacht. Dit hooibeestje bleef even mooi zitten, de andere vlinders waren vooral druk aan het fladderen.
Sprinkhaantje op het zand.
Close upje van de mooie paarse hei.
Na een dag van zon en wat stapelwolken, trok het rond een uurtje of vier dicht en begon het te regenen, en laat er nou net op dat moment een ree tevoorschijn komen.
Landschapsfotografie valt niet mee, dat merken we wel. Maar dat mocht de pret niet drukken, we hadden een hele leuke en gezellige dag. Bedankt Loes voor het mooie rondje over de Wester- en Zuiderheide. 

En op vrijdag vertrokken we voor een paar dagen naar de Sallandse heuvelrug. Na een miezerige vrijdagmiddag was het zaterdag supermooi weer, dus dat werd een lange wandeling dwars over de glooiende hei tussen Haarle en Nijverdal.

Op zaterdag scheen de zon uitbundig en trokken we lekker de hele dag erop uit.
Wanneer er geen beheer zou zijn door begrazing en plaggen, zou de hei verdwijnen en alles veranderen in bos.


We begonnen die zaterdag (1 september) de wandeling even na negen uur, als we vroeger waren geweest hadden we wellicht nog mistflarden op de hei, nu kon je in het bos nog wel zien dat het vochtig was.
De paars gemarkeerde route loopt van west naar oost en je komt dan langs het hoogste punt van de Sallandse heuvelrug, de grote koningsbelt, van 70 meter. Vanaf dit punt kun je de omliggende plaatsen zien liggen.
Ik merkte al snel dat de prachtige landschappen gewoon niet over te brengen zijn op een foto. Het glooiende landschap lijkt op een plaatje weinig meer daarvan te hebben.
Bijna on Nederlands, weer een poging om dat schitterende landschap in beeld te brengen.
Op de hei van de Sallandse heuvelrug kun je zomaar reeën tegenkomen, wij hadden smorgens het geluk een paar reeën te zien, helaas wel te ver weg voor een foto. Maar het blijft een prachtig gezicht om deze dieren in het paarse landschap te zien.
Uitgestrekte heidevelden met jeneverbesstruiken.
Jeroen speurt de omgeving af naar een roofvogel of...het korhoen. Deze vogelsoort komt alleen nog maar voor op de Sallandse Heuvelrug. De vogel heeft als leefgebied zowel jonge als oude heide, vandaar dat het beheer van de hei ook heel belangrijk is voor het voortbestaan van deze vogel. De korhoen staat nu ook symbool voor de Sallandse Heuvelrug. En staat nog steeds op de rode lijst van bedreigde soorten.
Helaas, wij mochten geen korhoen tegenkomen op onze wandeling, wel een buizerd en een torenvalk (ook weer te ver voor een foto).
Ik worstelde enorm met de belichting, sluitertijden en diafragmawaardes, kreeg het niet voor elkaar het zelf goed in te stellen, dus dan maar op de landschapsstand, de kleuren vind ik dan wel iets fletser (en blauwer) worden. Tja wat is mooier?
Vlinders lieten zich goed zien, zoals deze gehakkelde aurelia


 
Na een lange wandeling keerden we terug naar het hotel om op het terras wat te drinken, 'savonds was er een heerlijk 4-gangen menu. Wat wil je nog meer, een op en top verwen weekend. Prima weer, lekker wandelen in een prachtige omgeving en een fijn hotel.
Wat mij opviel was de rust in het natuurgebied, we kwamen pas na ruim 2 uur lopen de eerste andere wandelaars tegen, en dat op een zonnige zaterdag.
Wij gaan zeker nog een keer terug naar de Sallandse Heuvelrug, in een ander seizoen, hoewel het nu met de bloeiende hei toch wel op zijn mooist is.


5 opmerkingen:

 1. Geweldige foto's Ghita, de koe zo liggend in de heide springt er voor mij uit.
  De andere foto's op je andere site heb ik ook gezien, die zijn ook prachtig, de zonnestralen vind ik ook heel erg mooi, net zoals de vlinders.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita...

  Super mooie opnames van de bloeiende hei..
  het blijft toch een prachtig gezicht..wij gaan volgend weekend naar
  de Hoge Veluwe..hoop dat het dan ook nog een beetje mooi is qua kleur
  en het weer natuurlijk..
  Maar jullie hadden mazzel, alle 2 de keren met Jeroen en met Loes..
  Ik vind de opnames van de koeien en herten ook super mooi tussen al dat paars..
  2 prachtige blogjes..

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Schitterende opname van deze koe. Prachtig zo tussen die paarse heide.
  Ook je andere opnames achter deze link naar je punt.nl blog zijn erg mooi. Geweldig hoe je daar ook die lichtval tussen die bomen zo mooi in beeld hebt gekregen.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,

  ik was even eten maar heb net deze andere 2 blogs gezien.
  Wat mooi die paarse heide! Dat is steeds weer genieten.
  Die lichtval is toch schitterend.
  Beetje moeilijk om nu een aparte reactie op beide blogs te geven want
  ze zijn gewoon schitterend.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita