maandag 26 februari 2018

Brouwersdam Februari

Ieder jaar proberen Henk en ik een dagje Brouwersdam te plannen. Best lastig, het weer moet goed zijn, niet te veel wind, niet te grijs , getijde moet meezitten en we moeten dan ook net allebei die dag kunnen. En dan heb je een dag geprikt, prima omstandigheden...en dan is het afwachten welke vogels zich laten zien.


De vogeltrek is nog niet echt begonnen, dus geen rosse grutto, kanoet of andere vogels die naar het Noorden door trekken. Dan hoop je dat de gewone soorten zich leuk laten zien.


De paarse strandloper is zo'n gewone soort, die je met een beetje geluk en geduld van kleine afstand kan fotograferen.


Maar we begonnen de dag bij het Grevelingen meer.....


Zonsopkomst na een koude nacht, het dijkje waar wij over liepen was best glad, dus goed op letten.

Het doel van de ochtend was......het fotograferen van de flamingo's bij opkomende zon. Tja, de zon kwam helemaal aan de andere kant op, dus dat werd wachten tot er voldoende licht was om de flamingo's in de het ochtendlicht te fotograferen. Ik plaats maar 1 foto want ze lijken allemaal zo op elkaar....


Door naar de Brouwersdam, de vogelboulevard.


poetsende scholekster


Bij de spuisluis zagen we heel even twee zeehondjes, te kort om er mooie foto's van te maken. We hebben ze daarna niet meer gezien, ook niet later die middag toen we weer even terugkwamen bij de spuisluis.
Een middelste zaagbek kwam behoorlijk dichtbij langs zwemmen, dat zijn die kansen die je moet pakken, dus we klikten heel wat af...En dan heb ik het geluk dat ik op tijd was om de duik vast te leggen...Toen wij aankwamen was het laag water, maar het zou snel opkomend tij worden, hier haalt de paarse strandloper zijn maaltje tussen de steentjes vandaan.
En de scholeksters keken toe.
We zagen een klein groepje drieteenstrandlopers (dts) fourageren.  Voorzichtig liepen we over de soms glibberige stenen naar beneden, om laag bij de grond steeds wat dichterbij te komen.
Gelukkig was er slechts 1 andere fotograaf die net als wij , heel voorzichtig de vogeltjes naderde.
En zo ben je uit eindelijk tot een paar meter van zo'n leuk vogeltje gekomenDit keer waren ze niet aan het rennen, maar zaten ze wel steeds met hun snavel in de grond. Bij vloed loopt dit gedeelte onder, bij eb loopt het water weg, maar blijven kleine beestjes achter, die dan dankbaar opgesmikkeld worden door de dts-jes.


Een andere vaste bewoner van de Brouwersdam is de steenloper. Wat zijn het grappige , slimme beestjes, die wel hun leven wagen voor de inhoud van een schelpje. Wij zagen dat een steenloper een dichte schelp tussen  de stenen aan de kust pakte en legde deze vervolgens op de weg. Een auto reed langs...krak, schelp kapot , en het vogeltje kon bij zijn hapje. En dan wel opletten dat er niet nog een auto aan komt.Wat verderop, in het poldergebied rond de Plompe Toren zagen we nog deze wulp, verder was er niet zo veel te zien, of het zat veel te ver weg voor een foto (tureluur, ijseend, nog een wulp, zilverreiger). En helaas geen reeën deze keer.Op weg naar huis konden we nog in het laatste licht deze torenvalk fotograferen.


De middelste zaagbek was voor mij toch wel een van de highlights van deze dag. Hij gaf een mooie show weg, duiken, poetsen, uit het water komen, wapperen....helaas net iets te ver voor hele mooie foto's, maar de collage geeft wel mooi aan wat deze vogel allemaal liet zien.


Het is toch iedere keer weer genieten van zo'n dagje aan de vogelboulevard. Je weet niet van te voren wat je allemaal gaat zien, of je bijzondere soorten ziet, of de gewone soorten zich goed laten fotograferen. Dan is het toch leuk als je moe maar heel tevreden huiswaarts gaat. 

19 opmerkingen:

 1. Een geslaagde dag als ik het zo bekijk, die Middelste Zaagbek is natuurlijk fantastisch om te zien, maar ook de gewone soorten mag ik graag bekijken, de Drieteensstrandlopertjes op ooghoogte zijn super!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Wat een heerlijke dag hadden jullie. De flamingo's staan echt in prachtig licht! De foto's van de drieteentjes zijn schitterend, vooral die met de losse veertjes erachter vind ik leuk. Die foto met zon bij Grevelingen is ook al zo mooi! De Scholeksters en de Paarse strandlopers mogen ook niet ontbreken en heb je heel mooi geplaat, vooral die foeragerende paarse ! De duikende Middelste zaagbek is goed gelukt, zeg! En leuk dat je het gedrag van die slimme Steenloper vertelt. Ik wist het niet! Mooi ook de collage van de Middelste zaagbek, want je had dus genoeg foto's daarvan. IK heb lekker mee genoten van jullie uitje ;-)
  Fijne week en groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een dag die goed besteed is zo te zien, vind vooral de drieteentjes erg mooi vastgelegd en natuurlijk de flamingo's, heel mooi in dat licht!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jullie hebben je prima vermaakt zo te zien. Voor mij zijn de drieteentjes op ooghoogte echt super geslaagd. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijke soorten en wat een mooi licht op de foto's. Van Drieteentjes krijg ik nooit genoeg, erg leuk!

  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super geslaagd.
  Er ging heel wat planning aan vooraf maar zo te zien aan je foto's waren de omstandigheden perfect!!
  En wat een breed scala aan vogels zijn jullie tegen gekomen.
  En ik maar denken dat je voor de flamingo naar de dierentuin moest (UNIEK):-)

  Wederom een TOP blog.

  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is natuurlijk geweldig mooi om daar tegen zonsopkomst te zijn maar Chita wat zal dat koud geweest zijn maar ik ben blij dat jullie het gedaan hebben want ik zit nou tegen een geweldig mooie serie aan te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita
  dat was een dag met veel mooie dingen om te fotograferen het is dan ook een hele mooie serie geworden.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie vogels heb je gefotografeerd en wat zijn je foto's mooi geworden, vooral die serie van de drieteenstrandloper. En de duik van de middelste zaagbek is natuurlijk ook bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een heerlijk dagje Ghita. Lijkt me een fantastische plek. Prachtig de drieteentjes met die witte veertjes erbij. Mooie foto´s zijn dat. De flamingo´s zijn ook zo apart, zo on-Nederlands.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ongelofelijk al die flamingo's erg mooie foto. Ik denk dat je een prachtige dag gehad hebt. Wat een mooie foto's heb je gemaakt van leuke soorten!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Ghita,

  Mooie plaat van de flamingo's. Niet echt lekker dichtbij zo te zien, maar het standpunt en de hoeveelheid vogels maakt alles goed. Prachtige opnames van de drieteentjes. Die lage standpunten geven foto's een grote meerwaarde. Steenlopers zijn niet bepaald fotogenieke vogels, maar op deze foto staat hij super. Leuk ook die zaagbek zo dichtbij. Dat zijn toch de soorten waarom je zo'n tripje maakt.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  Flamingo's in Nederland in het wild blijft toch bijzonder. De verschillende steltlopers zijn dan wel bekender en vertrouwder, ze kunnen wel mooie platen opleveren als je een laag standpunt kunt kiezen. De meest bijzondere vogel vind ik de middelste zaagbek. Het was toch wel een mazzel dat hij zo goed te zien en te fotograferen was.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het is een eind rijden, maar dan heb je ook wat. Flamingo's zie je niet vaak zo in Nederland. Ik kan me wel voorstellen dat er verder niet veel meer van te maken is dan een serie min of meer dezelfde foto's. He lage standpunt maakt het een bijzonder fraaie plaat. Het nóg lagere standpunt bij de DTSs em Steenloper is supermooi. Top foto's! Jullie hebben je wel vermaakt zo te zien. Misschien moet ik eens een weekendje Zeeland boeken...
  Groetjes, Dick
  PS: kan het zijn dat ik van je mailinglist ben afgevallen? Je vorige blog heb ik ook gemist namelijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ghita Pluijmaekers12 maart 2018 om 18:30

   hoi Dick,
   Ik weet niet eens hoe mijn mailing lijst werkt hier. Misschien even opnieuw aanmelden,en anders komt de update wel langs op Facebook :-)

   Verwijderen
 15. Nou da was wel de moeite waard Ghita. Leuk de flamingo's, blijft toch een exotische aanblik. Heel fraai ook de paarse strandloper en supermooi de drieteentjes met het fraaie lage standpunt. Ik kan me voorstellen dat je ook heel blij was met de middelste zaagbek, prachtige vogel en een heel leuke serie heb je er van kunnen maken.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtige foto's Ghita.
  Wat mooi de flamingo's bij de opkomende zon, super gaaf vind ik de foto.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je lijkt nu op een vogelaar, hele mooie foto's !!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Ghita, ook wij waren in februari een dagje bij de Brouwersdam en Plompe Toren, plan Tureluur enz. Maar, als ik zie wat jij hier allemaal voor de lens gekregen hebt, viel het bij ons zwaar tegen. Had gehoopt op de ijseend, maar helaas niet gezien. Oké, de flamingo's hebben we ook gezien, moest daar overigens km.'s voor lopen langs de dijk in Battenoord en had toen nog puur keihard tegenlicht. Je hebt ze er geweldig mooi op staan. Mooie plaat van de middelste zaagbek man, blijft een prachtige soort en heerlijk dat lage standpunt bij de drieteentjes. Ik kom de laatste jaren wat minder frequent bij de Brouwersdam dan voorheen en heb het idee dat het ook daar wat minder aan het worden is qua soortenwaarneming.

  Groet,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita