zaterdag 21 november 2015

Vogelhutjesvaria

Een verzamelblogje met foto's genomen vanuit verschillende fotohutten.

Geen weer om erop uit te gaan....wat doe je dan? Even terugbladeren in het foto archief. 
Een verzamelblogje deze keer. Afgelopen jaar ben ik met Miranda diverse keren naar de vogelhutten van Glenn Vermeersch in Kalmthout geweest. Nadat we een jaar eerder zo mooi de ijsvogel en de steenuil hadden gefotografeerd vanuit een van zijn hutten, wilden we nog wel wat bezoekjes wagen. Ik begin met het meest recente bezoek, aan de multisoortenhut (hut 1) waar we hoopten op mooie ijsvogelmomenten en een bezoek van de grote gele kwikstaart.
zondag 4 oktober....al om zeven uur zaten we in de hut...het was donker en mistig. We hoorden  de ijsvogel en die kwam ook even langs, maar het was nog veel te donker om te fotograferen.


rond negen uur fotografeerde ik deze pimpelmees in de mist.
Het was nog steeds te donker voor echt acceptabele foto's

geduld...het zou optrekken.....De mist trok op, het licht werd prachtig. Maar de ijsvogel had vandaag niet zoveel zin in hut bezoekjes en liet zich de rest van de dag nog 2 keer zien om te vissen en kwam nog een derde keer even heel kort langs.
Klaar om te duiken...dat gaat zo snel, ik kon het met mijn camera niet volgen. Het ene moment zit ze op een stok....Het andere moment heeft ze een visje te pakken en gaat ze op de meest lelijke plek voor de hut zitten.....om vervolgens zonder vis op het mooie plekje plaats te nemen. Bij de eerste vis actie kwam ze wel met vis op deze tak, maar ik vond de foto's daarvan niet mooi genoeg voor deze blog. Toch ben ik blij met de ijsvogelfoto opbrengst, want zo'n mooi en schuw vogeltje fotografeer je niet zomaar in het wild, daarvoor is zo'n hut dan weer een uitkomst.

En toen kwam het lange wachten....de ijsvogel was bezig met haar middagdutje, de bosvogels hadden zich verder niet meer laten zien, alleen de duiven kwamen steeds in groepen van 10 op bezoek. En het waterhoentje wilde duidelijk wel in beeld want ze kwam steeds aan beide luiken langs. Maar aan het begin van de middag was daar een soort waar ik op hoopte, de grote gele kwikstaart...


Hij vloog bijna tegen de hut aan en gaf daarna een showtje van zo'n tien minuten, scharrelend langs de waterrand en soms heel dichtbij. Mooi.De waterhoen wilde ook in beeld en kwam ook even voorlangs lopen
Een van de vele duiven die regelmatig met zijn allen neerstreken voor het boshut luik.Hieronder nog wat foto's uit de (andere) hutten van Glenn van eerdere bezoekjes dit jaar.
april 2015: Multisoorten hut 1: een grijze dag met veel wind en regen.

Geen ijsvogel, geen bosvogels....maar wel een witte kwikstaartEn mevrouw wilde eend

De foto's van de groenlingen, die wel veel aanwezig waren, hebben ook de blog selectie niet gehaald.

Juni 2015: we mochten de veelbelovende hut 8 testen. Er was daar al een zwarte specht gezien, badderende appelvinken en roofvogels. Helaas hadden we pech dat het de avond ervoor heel erg had geregend in Kalmthout. Deze hut is heel erg weersafhankelijk en omdat er niet wordt gevoerd is het dus vooral een drink en badderplaats voor vogels. Tja, en na zoveel regen de avond ervoor, was er elders genoeg water. Pech dus....heel lang wachten tot er iets voor de hut te zien was


Dan is zo'n roodborstje al leukNa lang wachten werd ons geduld beloond,  eindelijk een buizerd, waar we op hoopten. Mooie momenten meegemaakt, maar ook hier vind ik de foto's niet mooi. De achtergrond is veel teveel aanwezig, te rommelig. Tja ik heb geen lens van 10.000 euro, want met zo'n lens is het wel mogelijk hier een rustige achtergrond te krijgen. Maar zelfs met F 3.2 lukte dat mij niet... dus alleen deze foto mag in mijn blog, maar vooral als registratie plaatje.
Maar toch, niet teveel klagen, een buizerd zo dichtbij is natuurlijk wel uniek.aan het einde van de middag kwamen er toch nog wat vogels badderen, helaas niet de mooie appelvink, maar wel de gewone vink (mannetje)En de boompieper die even zijn spiegelbeeld bewonderedvorig jaar zijn we ook nog een dagje in hut 2 geweest, voor de bosvogels. Die waren er genoeg, maar je raadt het al, het weer zat tegen: mist.......dus te weinig echt geslaagde foto's

Deze gaai kon er nog mee dooren ook de grote bonte specht staat er wel goed op.


Verder zagen we wel een boomkruiper, zwartkop (man en vrouw), winterkoninkje, groenlingen, maar door het beperkte licht haalde ik met mijn camera niet genoeg kwaliteit uit de foto's. 

Zo zie je maar, een vogelhut is niet altijd een garantie voor de meest geweldige vogel foto's, je bent toch behoorlijk afhankelijk van weersomstandigheden, het seizoen (welke soorten aanwezig zijn), de setting ( achtergrond)

4 opmerkingen:

 1. Een hele mooie serie Ghita, vooral het ijsvogeltje.
  De gele kwikstaart is ook erg mooi om te zien , net als de rest ;-))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ein Eisvogel so nah vor die Kamera zu bekommen ist immer wieder ein Erlebnis, ich denke es ist der schönste Vogel von allen...
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig foto's van de ijsvogel. Dit is en blijft ook echt het mooiste vogeltje van Nederland.
  Ook je andere vogels en vogeltjes zijn echt heel mooi gefotografeerd. Zo'n fotohut is echt af en toe geweldig om sommige soorten vogels eens een keer te kunnen zien en te footgraferen.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita