zaterdag 25 april 2015

Lente in de AWD April 2015

Wat was het een heerlijke dag, 1e Paasdag. Echt een dag voor een lange wandeling door de AWD. Heerlijk om zo'n hele dag buiten te zijn. Later op de dag begon het harder te waaien en werd het zelfs behoorlijk fris. Maar de ochtend was op en top lente, met overal het geluid van de tjiftjaf, maar ook de andere vogels lieten zich horen, en soms ook zien. Langzaam ontspringen de knoppen en nog even en het frisse groen komt weer tevoorschijn.
De kastanjeboom zit vol in knop en de blaadjes zullen nu heel snel opengaan, en niet veel later komen die prachtige bloementorens tevoorschijn.

Duinviooltjes, een van de vroege bloeiers in de waterleidingduinen.


Het waterpeil in het rechte Schusterkanaal is behoorlijk verlaagd, waardoor er nu een heus strandje is ontstaan. De katjes lopen uit..... De grote bonte specht timmert aan een nieuwe woning. De koolmees zingt in een boom vol knoppen, dit was op 5 april, een paar weken later was er een explosie van fris groen en witte bloesems in de duinen.


 De eerste roodborsttapuit die ik dit jaar kon fotograferen, zingend op een mooie vrije tak. Damhert doorkijkje, de foto is niet bewerkt, het wazige rondom zijn de duindoornstruiken waar ik doorheen fotografeerde.De tjiftjaf hoorde ik de hele tijd, maar het valt nog niet mee om dat vogeltje dan te vinden, vaak ziet ie verstopt tussen de takken. Deze zat even vrij, zodat ik net 1 foto kon maken voordat ie wegvloog.


En ook dit hoort bij het AWD lentegevoel, de aalscholvers die gaan broeden. Het viel mij op dat het er dit jaar veel minder zijn. Ik hoorde ze wel op een andere plek, dus waarschijnlijk is de kolonie (deels) verhuisd. Die andere plek is helaas een stukje verboden gebied.


Ter afsluiting van de blog nog een landschapje, het gebied De Kippendellen.
Er is hier flink huisgehouden met de zaag en snoeischaar, er is veel gekapt en gemaaid.
Het was een heerlijke lange wandeling die (voor de mensen die het gebied kennen en/of een kaart hebben) liep vanaf ingang Oase via het betonnen kanaaltje en het vinkenveld naar Pannenland, daar een deel groen/geel (route) gelopen om uiteindelijk via de gele route bij de 70 bunders te komen, lekker struinen daar en bij het pompstation en Lindenberg naar de Kippendellen om daarna nog even via het Witte veld en het rechte Schusterkanaal naar de Duizendmeterweg te lopen. Via het kanaal richting Zandvoortse laan met nog een stopje bij de aalscholvers. Heel wat kilometers, maar wel genieten zo met dat zonnetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita