woensdag 23 mei 2012

Lenteblog: omgeving Leiden mei 2012

Mei begon zoals april eindigde, koud en nat en vaak waaide er een stevig briesje, niks lente....dit leek meer op herfst. Halverwege de maand gebeurde het dan toch, het werd warm, de zon liet zich zien, vlinders werden wakker, de eerste juffers lieten zich zien.
Hier een selectie van de foto's die ik in de maand mei allemaal dichtbij huis maakte.
Fluitekruid was er in april al volop, maar nu werden de bloemen ook druk bezocht door bijtjes.
In park Cronesteijn kun je heel veel vlinders vinden. Dit was de eerste keer dat ik hier het oranjetipje zag. Het was er maar eentje, maar ik was blij.

Met gespreide vleugeltjes. Mooi issie he.
Een grutto vliegt over. Er broeden grutto's en tureluurs in Cronesteijn. Ze zitten in het hoge gras in de weilanden. En nu maar hopen dat ze daar geen gras gaan maaien, want in de polder bij Stompwijk trof ik grutto's aan...roepend, terwijl het gras om hen heen overal was weggemaaid....op een enkel veldje na.
 
Begin mei trof ik in Cronesteijn dit plantje aan, waterdrieblad. Ik had het nog nooit eerder gezien, het stond op een moerassig stukje naast de vlonder waar je overheen kan lopen. Leuk zo'n apart plantje.
De dagkoekoeksbloem, kleurt de veldjes en bermen nu ook roze, naast het wit van fuitekruid en geel van boterbloem en koolzaad.
En als dan de temperatuur boven de 20 graden komt, komen de vlinders tevoorschijn. Hier het klein koolwitje.
en de kleine vuurvlinder in een veld vol boterbloemen.
De gehakkelde aurelia is een vroege vlinder die soms al in maart te zien is. Dit was mijn eerste dit jaar, half mei.
Ook het bont zandoogje is al in het vroege voorjaar te zien en blijft fladderen tot in oktober.
Een juffer op een boterbloem in de Leiderdorpse heemtuin. De heemtuin is voor mij de plek om insekten te fotograferen, bloemen genoeg en dus ook veel insekten.
Dit was de laatste lenteblog, de volgende seizoensblog zal een zomerblog worden met alles wat in in juni hier in de omgeving tegen kom.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita