vrijdag 22 juli 2011

dagje op de Gooise hei

Vrijdag 22 juli, eindelijk een iets betere dag, wat het weer betreft. Ik had met Loes afgesproken voor een middagje (en deel van de avond) struinen op de hei. Een van onze doelen was een glimp op te vangen van de reeën bronst, die rond deze tijd in volle gang zou zijn. We zagen weinig bronst, maar wel aardig wat reeën, en dat is natuurljk ook helemaal geweldig:
Tussen de bloemen van de wilde radijs. De reeën zijn er gek op en grazen er de hele dag.
Dit veldje met reeën was dus onze bestemming voor de middag., ongeveer een klein half uurtje lopen vanaf de parkeerplaats. Maar ja, als ik met Loes op stap ga, wordt dat half uurtje al snel.....4 uur.
Want onderweg stopten we bij elk bloemenveld om ons uit te leven op de bloemetjes en bijtjes fotografie, al dan niet met macrolens. Deze bij bleef zitten, en ik kon mijn macro voorzet lens gebruiken. Dat kan niet bij elk insekt want met die voorzetlens moet ik wel dichtbij komen.
De vlinder (bruin zandoogje) bleef heel lang zitten, en ik kon zelfs tot een paar centimeter naderen, met de macrolens. Dus hier even een ander soort vlinder foto, een close up.

En dit veld met bloemen  (Sint Jacobskruid)  was een van de oorzaken van onze trage wandeling. Overal zagen we leuke beestjes die we wilden fotograferen. We gingen zo op in de kleine dingen dat we soms vergaten het grotere geheel te zien.
En dat was ook heel mooi.
Het hommeltje wou niet echt stil zitten, bovendien waaide het weer eens dus was het lastig om met de macrovoorzetlens een loeischerpe foto te maken. toch vond ik dit wel een mooi plaatje.
Mooie paarse bloemen, waarvan ik de naam even moest opzoeken: Gewone Brunel,een fotogeniek bloemetje. Bloemen fotograferen...lijkt zo makkelijk, maar ik vind het superlastig. Wat waren we aan het stoeien met de compositie en scherptediepte. Dit is nog niet helemaal naar wens maar het ziet er kleurig uit.
Inmiddels waren we op de Natuurbrug aangekomen, waar het ook een grote bloemen weelde was en Loes en ik zeker een uur bezig zijn geweest met het fotograferen van ......vliegen. Ja, da's weer eens wat anders, en als je zo kijkt is zo'n vieze groene vlieg toch best wel mooi.
We komen in de buurt van het akkertje met de wilde radijs en zien onze eerste reebok op de hei. De hei begint al te bloeien, naar mijn gevoel is dat best vroeg.
Op het akkertje was het een feestje. Voor de reeën een (vr)eetfeest, met al dat lekkers, en voor ons een fotofrafiefeest, want de reeën stonden redelijk dichtbij en gingen er niet vandoor, ze aten gewoon door.
Lekker...


 
Want iets verderop kon ik deze zanglijster heel mooi fotograferen. Jammer van de lichte lucht, maar ik had nog niet eerder een lijster zo dichtbij. Jippie.
Weer even terug naar de macrowereld, of beter gezegd microwereld, want klein zijn ze, deze rode heidelucifers. De rode knopjes zijn zo klein als speldenknoppen. En dat is zelfs met een macrolens heel moeilijk fotogfaferen.
Dopheide,, al bijna uitgebloeid.
Donkere wolken boven de hei. De avond was al aangebroken, en we zouden Yvon nog treffen om met haar nog even bij de reeën te gaan kijken.De uitgestekte Gooise hei. Over een paar weken is dit een mooi paars tapijt. Dan ga ik zeker nog een keertje terug. Voor deze dag was het mooi geweest, want we waren al weer 8 uur op pad....en ik moest nog een trein halen (om in een goed uur naar huis te komen).
Een lange maar super mooie dag....en ook een hele lange blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita