zondag 15 juli 2018

Amsterdamse Waterleidingduinen: juni

Ook juni was een mooie maand, maar vaak op mijn vrije dagen net weer wat minder (regen en /of wind). Toch ben ik weer een paar keer de duinen in geweest en zelfs in de miezer regen wat foto 's gemaakt...... hieronder het juni overzicht.


Damhertjes, mannetjes krijgen hun bastgewei, de vrouwtjes hoogzwanger. Juni is de maand dat de damhertkalfjes worden geboren, maar ik heb ze nog niet goed op de foto kunnen zetten. Die kansen komen nog wel in juli, ook al zijn ze dan niet meer zo heel klein. Mooie man met bastgeweiVingerhoedskruid op een druilerige dag, met veel gemiezer en wind....
Zonnedauw gaat ook in bloei, het kleine bloemetje rolt zich uit, het valt niet mee om de zonnedauw mooi te fotograferen.Vossen, dat gaat mij een stuk beter af, zeker als het model goed meewerkt.
Even krabbelen....Lief onderonsje, tussen de moervos en een jonge vos van vorig jaar (van een andere moervos)Mooi om het gedrag te observeren......
juni.....de tijd van de zoemdende insekten is aangebroken. Deze hoornaar had het te druk met andere dingen dus wij konden van veilige afstand fotograferen. Een hoornaar is niet agressief, tenzij je tussen hem en de nestingang staat.Een eitjes afzettende keizerlibel, het veertje dat in het water lag werd als houvast gebruikt.
Juni is ook de tijd van de sint Jacobsrupsen. Ze zijn volop te zien. Maar als ik dan een foto maak heb ik toch moeite met bepalen wat nu de voorkant of achterkant van zo'n rups is, zeker als ze stil zitten.Op een dag met veel wind en soms bewolking en wat regen, kon ik wel wat vlinders fotograferen, zoals dit groot dikkopje.en de zuringspannerHet bruin zandoogje was goed vertegenwoordigd in de duinen, veel meer dan vorig jaar. Dat geld ook voor de dikkopjes die ik vorig jaar amper heb gezien, en nu  op 1 wandeling al zeker 10. Deze zandoogjes......wel honderd denk ik.....overal in het duin fladderen ze, maar ze blijven vaak laag in het gras. Af en toe komen ze op een bloem zitten.En dit is ook de maand van de st. Jansvlinder.Een voordeel van het miezerige weer.....ze vlogen niet weg. Toen het iets later droog werd en even wat zon erbij kwam zag ik ze een voor een opvliegen uit de begroeiing.
De drie stadia van de st. Jansvlinder.....rups, pop en vlinder


En ineens zag ik een grote oranje vlinder langskomen....yes...de keizersmantel. En er waren er veel, toen ik er eenmaal eentje had gezien, zag ik ze overal. Op een dag telde ik meer keizersmantels dan damherten.


Ze zaten eerst vooral hoog in de bomen, soms wel 10 bij elkaar. Maar ook vaak kwamen ze nectar drinken op de gele bloemen van het st.Jacobskruid. Ben wel heel blij dat ik al veel vlinders heb gezien. Hopelijk wordt het een mooie vlinderrijke zomer.
En ik eindig de blog met de dieren waar ik mee begon..
Damhertjes Relaxte hinde.......zonder kleintje..
Mijn eerste kleine damhertje dit jaar was een mooi donker hertje, moeder is in de buurt maar stond buiten beeld.  Ik hoop komende tijd nog betere foto's te maken, hier was het licht heel slecht en zaten er wat sprietjes in de weg.Op naar de zomer maanden, juli en augustus, waarbij ik toch vooral op zoek ga naar de vlinders en libellen in dit gebied.  En de kleine damhertjes komen ook nog aan bod. Ieder seizoen, iedere maand is er zoveel te zien in de Waterleidingduinen, dat verveelt echt nooit.

zondag 8 juli 2018

Heideblauwtjes

Vrijdag 29 juni, wat een geweldige ochtend.
Op bezoek bij de heideblauwtjes.
In alle vroegte vertrokken Henk en ik richting Utrechtse Heuvelrug om daar met zonsopkomst deze prachtige vlindertjes te fotograferen bij het eerste ochtendlicht.
Het was Genieten, jazeker met een hoofdletter G.


De zachte tinten van de vroege ochtend......
daarvoor sta je om kwart voor vier op, om in alle vroegte op de plek van bestemming te zijn.
De zon is net boven het veld gekomen en zet alles in een oranje gloed. Ik vond het fotograferen met tegenlicht lastig, had ook maar 1 redelijke foto.Het was best zoeken naar die kleine vlindertjes tussen de gras sprieten.
Dan heb je geluk als je op de dopheide een groepje rustende vlinders treft.
De vlinders zitten hier hun vleugels op te warmen.En het zonnetje deed zijn best, dus het werd snel warmer.....Blauwtje op de dopheide met andere dopheide bloemen in de achtergrond.
Ook de struikheide werd gebruikt als rustplaatsEn dan ineens opent het blauwtje de vleugels en voor je het door hebt vliegt ze weg. Dit is het vrouwtje, met donkere binnenvleugels.En ook het mannetje is klaar om er vandoor te gaan.
Jammer dat veel dopheide al uitgebloeid was.

Rond een uurtje of half negen werd de zon te fel en waren er overal fladderende heideblauwtjes. Mijn dag kon al niet meer stuk, want ik had slechts 1 keer eerder een heideblauwtje gezien.
We reden nog door naar de Veluwe maar de foto's die ik daar maakte vond ik niet mooi genoeg voor deze blog. Het harde, felle zonlicht en de wind maakten het fotograferen van de vlinders erg lastig, en door de warmte liet het wild zich niet zien. Maar zo'n ochtend tussen de vlindertjes, ik zou het zo weer doen, daar heb ik wel een kort nachtje voor over.