vrijdag 19 april 2019

Op bezoek bij Knabbel en Babbel

Het stond al een tijdje op mijn wensenlijstje, de Syberische grondeekhoorn. Deze kleine eekhoornsoort is ooit uit een dierenparkje ontsnapt en nu doen de diertjes het goed in een stadspark in het zuiden van het land. Ze vormen geen bedreiging voor de rode eekhoorn, dus voorlopig mogen ze blijven.In het begin is het even zoeken, want de diertjes zijn net iets groter dan een muis, dus een stuk kleiner dan de rode eekhoorn. Ze zijn ook nog eens razendsnel, dus dan is het gewoon geduldig wachten tot ze gaan zitten om te eten.


Effe krabbenEn terwijl je een eekhoorn zit te fotograferen die op de grond zit, zie je vanuit je ooghoek een ander eekhoorntje in de boom zitten met een eikeltje.Het eekhoorntje op de grond had ook een eikeltje te pakken, hier kan je goed zien hoe klein de diertjes zijn.Goed rondkijken, en je ziet ze op meerdere plekken zitten. De eetmomentjes zijn wel de enige momenten dat ze stil zitten.Er werd heel wat in gepropt, volle wangzakkenEn soms was het licht even heel mooi zacht, dit vind ik zelf toch wel de mooiste plaatjesWe begonnen op een afstandje met fotograferen, en schuifelden langzaam steeds dichterbij, tot we tot ongeveer 1 meter van deze mooie eekhoorn zaten.Hi there, nu zie ik wel waar Knabbel en Babbel op gebasseerd zijn.Wat zijn ze leuk.Ik bleef foto's makenOok bij de grondeekhoorns zijn het weer hamsterweken.En even een keertje niet etend, een heel kort moment dat hij stil stond.Meestal zaten ze zo.....of zo......


Nog even een rondje door het park....
en wat hoorden we daar.....
en wat zagen we op de tak zitten....Jawel, een ijsvogel, en nummer twee vloog nog even later voorbij. Sinds de zomer van 2017 had ik geen ijsvogel meer gezien, dus met dit momentje was ik blij, ook al was de afstand te groot voor een echt mooie foto.

Ik ga zeker nog een keer terug naar de eekhoorns, in het najaar, als de herfstkleuren komen en de diertjes hun wintervoorraad verzamelen. Deze keer had ik geluk dat ze zich goed lieten zien en dat het licht ook perfect was.  Een geweldige dag, voor herhaling vatbaar.

donderdag 11 april 2019

Amsterdamse Waterleidingduinen: maart

We zitten alweer in april, maar ik had nog een serie foto's van de waterleidingduinen die ik in de tweede helft van de maand maart maakte.

Ik had een beetje pech, want iedere keer als ik vrij was en naar de duinen ging, was het wat mistig en grijs weer...... met heel af en toe een zonnig moment.Na een mistige start, kwam het zonnetje erbij....de heren herten bekeken het van een afstandje.Mooi spitsertjeEn voor het haarmos pak ik toch even de macro voorzetlens erbij.Ik vind het maar moeilijk hoor, die macrofotografieNog meer klein spul, knikmosjesDe mist was opgetrokken en de zon scheen uitbundig...Maar dat duurde niet lang, vanuit zee kwam weer mist op zetten, en deze keer wat hardnekkiger dan de ochtend mist. 


Witte kwikstaart in de mist
En zo leek het ineens herfstVosje in de mist


Relaxed vosje


En sinds maanden zag ik eindelijk deze dame weer, een parmantig vosje...De mist werd steeds dikker, het zicht was zeer beperkt geworden.En dan krijg je dit soort beelden...

Een week later, weer een sombere dag, helaas was het te donker en de afstand te groot voor een mooie foto van het eekhoorntje, maar ik was al blij dat ik deze snelle rakker had.Lente, het groen komt overal tevoorschijn.
Net zoals die kikkers....deze grote....En dit kleine kikkertje (telelens)Kleine kikker op een bedje van mos.Hij kwam dichterbij en zo door de macrovoorzetlens lijkt hij enorm, maar dit kikkertje was nog geen 2 cm. Vervolgens maakte hij een sprong, bijna op mijn zonnekap.Wat verderop trof ik een zwanenpaartje aan, die hadden de lente kriebels.


Een prachtig gezicht....


In love


En tenslotte een van de moervosjes, voor dit vosje en de andere moervossen is het een drukke tijd, de welpjes zijn geboren en krijgen steeds meer honger.......
Maart is altijd een rustige maand in de AWD, de wintergasten zijn vertrokken en langzaam komen de zomergasten terug, de tjiftjaf liet zich al horen, maar ik kreeg hem niet mooi op de foto met het sombere weer. In april hoop ik wat meer vogels te kunnen fotograferen, en de hagedisjes en boomkikkers komen ook weer boven de grond......er gaat een drukke maar leuke tijd aan komen, ik zal hopelijk veel uurtjes in de mooie AWD vertoeven.