zondag 6 september 2020

Amsterdamse Waterleidingduinen : Augustus

 De maand augustus was vooral heet....te heet, en de laatste week nat en onstuimig. Dit, en het het extra werken, zorgden ervoor dat ik alleen 2 keer een zaterdagmiddag naar de  waterleidingduinen ben geweest. Ik had de ontspanning van het wandelen en fotograferen in de mooie natuur te hard nodig, dus op de dagen dat de temperatuur even rond de 25 graden was heb ik het erop gewaagd. Want eigenlijk vind ik dat nog steeds te warm om actief  te zijn....Een tevreden jonge vos.... op een mooie middag lag hij daar zo relaxed in het zand.

Geen roze sprinkhaan waar iedereen die ik in de duinen tegenkwam naar op zoek leek, maar wel een mode bruinrode variant van de blauwvleugelsprinkhaan.


Een hedelibel

En nog een rode heidelibel

En nog een, ze waren er volop, en het leuke is dat deze soort steeds weer naar de zelfde uitkijkpost (tak) terugkeert. Ze vliegt op, maakt en rondje en land weer op de tak. Dus dan is het gewoon heel rustig dichterbij komen,  een mooi standpunt kiezen met een rustige achtergrond en afwachten.


Een van de weinige boomkikkers dit jaar.  Dit is een grote die de voorkeur had voor de minst fotogenieke plekken waardoor het vooral takkenfoto's werden.


Een heel klein boomkikkertje tussen de varens, dit was het enige kleintje dat ik deze zomer heb kunnen vinden. Formaat: iets groter dan een duimnagel, dus het is goed zoeken in het groen.


Ik hou van bewolkte zomerdagen, want dan kan ik een juffer rustig benaderen en fotograferen, ze vliegt niet meteen weg, en heeft dan ook niet van die glimmende ogen door het weerkaatsen van het zonlicht.Mooie damhert man, met een prachtig volgroeid bastgewei tussen de gele bloemetjes.


En een vosje tussen de gele bloemen.


Datzelfde vosje op een ander plekje.


Puttertje (m)in een rietstengel


Jonge knobbelzwaanTafeleend en kuifeend (allebei mannetjes)


Watermunt


Parende kleine vuurvlinders


Bambi

Spitser in de avondzon

Een van de jonge vosjes...is nu echt volwassen. Dit is een rekel en nog in de herfst zal hij vertrekken en zijn eigen plek moeten vinden in de duinen.


Dit is het moervosje, inmiddels ook volwassen. Zij zal misschien nog blijven in de omgeving waar ze is geboren en opgegroeid.Het derde vosje uit het nest, ook een rekel.....zal waarschijnlijk net als zijn broer binnenkort zijn eigen weg gaan. 


De beide zaterdagmiddagen begonnen bewolkt, redelijk warm en door de hoge luchtvochtigheid behoorlijk benauwd. Maar wel met mooi fotografie licht. Beide dagen werd het aan het eind van de middag zonnig, zodat de jonge vosjes bij een avondzonnetje zijn gefotografeerd.
Het was weer genieten met een grote G, en ik was achteraf heel blij dat ik die beide dagen toch ben gegaan, ondanks alle twijfel vanwege het kleffe weer.... 
woensdag 26 augustus 2020

#Natuurdichtbijhuis: zomer

 Op het moment dat ik dit blog schrijf regent het buiten, er waait een frisse wind en het is een heerlijke 20 graden.  Eindelijk, verkoeling. Mijn uitstapjes in augustus bleven beperkt tot een paar uurtjes in de ochtend en meestal op 10 minuten van huis. Ik vond het gewoon te warm en met die felle zon kan ik toch geen mooie foto's maken.


Terugblikkend op de maand augustus....die begon met een enorme shelfcloud, die ik aan zag komen toen ik smorgens vroeg naar mijn werk fietste (3 augustus). Ik had natuurlijk geen camera bij me, maar gelukkig liet mijn telefoon mij niet in de steek.


Eind juli was het op de vrijdag te warm voor mij om naar de AWD te gaan, dus ben ik in de ochtend een uurtje naar de heemtuin in Leiderdorp gegaan, op zoek naar vlinders.
Het viel wat tegen met de soorten. Wat druk fladderende witjes en enkele icarusblauwtjes.


Ik besloot nog even door te fietsen naar de nabijgelegen Munnikenpolder, waar ik vorig jaar veel vlinders heb gefotografeerd. Maar ook hier.....geen vlinder te bekennen, op de fladderende witjes na.


Wel een visdiefje, dat krijsend over mij heen vloog, ik denk dat zij nog jongen had zitten in het gebied.


Omdat het op mijn werk in augustus erg druk is, kan ik niet extra vrij nemen of parttime dagen ruilen, dus heb ik alleen de vrije vrijdag....en laat het nu een week later op de vrijdag weer een snikhete dag zijn. 

Dus in de ochtend even een rondje Poelgeest Polders......


Een grote groep rustende lepelaars, zowel volwassen dieren als juveniele.De lepelaars poetsend of rustend.Blauwe reiger verscheen ineens vlak voor mij tussen de begroeiing.


Schattig wit eendje

Klaprozen..... en andere bloemen.

En hoewel het vol met bloemen stond, was ook hier amper een vlinder te zien.

Alleen.....een paar fladderende witjes.


En weer een vrijdag later, 14 augustus....en weer te warm om een hele dag de natuur in te gaan.


Dit keer zat het witje stil, op de kattenstaart.  Het klein koolwitje.


En het klein geaderd witje


Terwijl ik de wilde peen afspeurde op de rups van de koninginnenpage, viel mijn oog op een ander beestje....


De pyama wants ....waarom zou jij toch zo heten :-)Wilde peen. Ooit hoop ik hier de koninginnenpage te fotograferen. Dan hoef ik er niet voor naar de andere kant van het land te reizen.


Heel verrassend, in de Leiderdorpse heemtuin trof ik enkele tijgerspinnen aan.


Een houtpantserjuffer


Atalanta op het Koninginnenkruid


En ook vrijdag 21 augustus was het nog warm en vooral klef....dus ook die dag bleef ik in de buurt.


Het leuke van een heemtuin is, dat er diverse landschappen nagebootst worden. Dus daar trof ik ook het "droge heide" landschap aan. En zo kon ik dichtbij huis toch nog de heide fotograferen.En een heidelibel
Eindelijk, de distelvlinder...... die had ik de hele zomer nog niet gezien, en net nu de vlinderstruiken bijna uitgebloeid zijn, komen de distelvlinders er op af.... geen fotografische hoogstandjes (zon was ook weer te fel).....maar ik moest hem toch even vastleggen.

En terwijl ik de vlinderstruik afspeurde voor meer distelvlinders of andere soorten zag ik ineens een grote oranje-gele verschijning. Ik zag meteen dat het geen citroenvlinder was, en toen de vlinder ging zitten wist ik het: de oranje luzerne vlinder. Gewoon in Leiden, in een stadsplantsoen. Hoe leuk is dat. Tot dusver had ik ze alleen op de Veluwe, in Zuid-Limburg en in de duinen gezien.


Af en toe ging hij even zitten, best lastig want het is een nogal rommelige vlinderstruik, waarvan veel bloemen al uitgebloeid waren.


Dan moet je geluk hebben dat ie even op een vrije bloem gaat zitten.
Wat een mooie vlinder.

Verder zag ik in deze struiken nog veel koolwitjes, dagpauwoogjes en atalanta's, maar die foto's halen de blog niet.....

En met de weersomslag naar meer herfstachtig weer.....ga ik eindigen met wat herfstachtige foto's. Gemaakt op 17 augustus in de vroege morgen, voordat ik mijn thuiswerkdag begon. Even een rondje op de fiets naar Park Cronesteijn.Ik kijk uit naar meer van dit soort ochtenden..... mooie zonsopkomsten ( waar ik niet vroeg mijn bed voor uit hoef).....en paddenstoelen. Ik ben wel klaar met de zomer, dus laat de herfst maar komen.
Nog even terug naar begin augustus. Ik  dacht.....laat ik mijn shelfcloud  foto eens naar RTL weer opsturen...


En wat zie ik die avond direct na het nieuws  in de aankondiging van het weerpraatje....mijn foto :-)
Op naar september, ik kijk wel weer uit naar mistige ochtenden, herfstblaadjes, paddenstoelen in het bos...... en misschien eindelijk weer een keer een dagje naar de kust voor de vogels.