dinsdag 16 februari 2021

Amsterdamse Waterleidingduinen : Februari....een weekje winter

 Ik keek er al vanaf december naar uit: sneeuw en kou. En eindelijk....begin februari werden de weerberichten steeds duidelijker: er zou sneeuw komen, gevolgd door een hele koude week. Bij dat soort berichten gaat het bij mij al kriebelen en droom ik er al van dat ik wandel door de knisperende sneeuw en geniet van het mooie winterse landschap. 

Nadat ik op mijn werk had kunnen regelen dat ik de hele week vrij kon zijn, was het voor mij gewoon in spanning afwachten wat er ging komen. De sneeuw kwam, maar ook de wind en de kou....en de bevroren wissels. Dus pas dinsdag kon ik richting de Waterleidingduinen (die dag kon ik meerijden). Ook op woensdag en vrijdag was ik in dit mooie gebied, want waar anders kan ik een hele dag in de sneeuw wandelen, kom ik op plekken waar nog niemand is geweest en zet ik als eerste een stap in de sneeuw (om vervolgens tot mijn knie weg te zakken)......

Een vosje in de sneeuw...een wens van velen, ook van mij. Maar dit jaar was het niet gemakkelijk, zeker in vergelijking met voorgaande jaren dat er sneeuw lag. Maar geduld wordt beloond...Hij stond erbij en keer ernaar.Winterlandschap, door de sneeuwjacht van zondag en maandag lag niet overal veel sneeuw, er waren plekken waar er al de ondergrond zichtbaar was.Een van de mooiste stukjes van de AWD
Dit is toch genieten, zo'n mooi sneeuwtapijt. Alleen de sporen van de boswachtersauto en enkele voetstappen. Links en rechts zag je herten sporen en het was zo stil. Het waaide niet en je hoorde de sneeuw kraken onder je voeten. En dat je altijd paraat moet zijn met je camera bleek wel toen er ineens een hertje overstak op het pad.Ploeterend door de sneeuwduinen... dit hert stond soms tot zijn knieën in de sneeuw. En ikzelf ook, want als je van de paden af gaat kom je soms op stukken waar de sneeuwduinen best hoog zijn en dan heb je zeker wel 30 cm sneeuw onder je voeten.

Gelukkig had ik mij alle dagen goed aangekleed en heb het geen moment koud gehad.
Het ijsvogeltje. Deze vogelsoort heeft het altijd heel moeilijk in zo'n vorst periode, ijsvogels zijn vis eters en als de slootjes dichtvriezen kunnen zij geen voedsel meer vinden. Gelukkig is er in de AWD heel veel open water, en kunnen de ijsvogels nog wel hun visjes vangen. Ik heb er op alle dagen dat ik er was wel wat gezien, maar ze op de foto krijgen wilde niet zo goed lukken.Het bekende boompje vlakbij ingang Panneland.Wilde zwanen op het ijs. Lastig fotograferen over het hoge riet heen, of half er tussendoor. Ze waren luid aan het babbelen met elkaar.
Een deel van de familie. De groep bestond uit 2 volwassenen en 7 jonge dieren.Glibberend over het ijs. Het ijs was woensdag nog niet zo dik, en de zwanen zakten er een paar keer doorheen.Volwassen zwaan en een juveniele. Wat zijn dit toch prachtige dieren. Ik kan hier echt zo een uur staan kijken en naar luisteren. Hun geluid is uniek, en hoor je alleen in de winter hier. Maar niet te lang stil staan, want dan worden mijn voeten koud. Dus ik vervolgde mijn wandeling het infiltratie gebied in.Wat zijn de winterlandschappen toch mooi, maar ohh wat lastig vast te leggen. Dit is ook zo'n fijn stukje duin, waar het zelfs in het weekend best rustig is. Ik kan hier alleen maar van genieten.Sneeuwduinen
En natuurlijk een hertje. Ze lieten zich niet zo goed zien (of ze stonden op plekken die ik weer niet mooi genoeg vond). Dit kleintje bleef even nieuwsgierig kijken.Mevrouw grote zaagbek, redelijk te benaderen. Ik hoopte meer vogels te fotograferen, maar zag ze gewoon niet of ik heb niet de juiste kanaaltjes gekozen. Ik heb ook vooral lekker gewandeld. Want zo'n pak sneeuw, dat was in 2013 voor het laatst en je weet maar nooit, straks moeten we er weer 8 jaar op wachten.En daar is het vosje in de sneeuw....hier was de zon er nog niet..... wat ik persoonlijk fijner vind omdat het dan nog meer die winterkou uitstraalt. Maar die dag was het afwisselend bewolkt en zonnig, er lastig met de witbalans (steeds weer aanpassen om geen al te blauwe sneeuw te krijgen).Wat zou ze denken..... rare fotografen.... ze wilde maar niet mijn kant op kijken.Pffff, vermoeiend hoor dat poseren, ik ga even lekker liggen en mijn oogjes sluiten...

Vrijdag middag wilde ik nog 1 keer van de sneeuw genieten. Deze middag vooral heerlijk gewandeld en wat minder gefotografeerd.Roodborstje in de sneeuw. Niet erg origineel, want dit zijn volgens mij de meest gefotografeerde vogeltjes in het witte landschap, maar ze zijn zo leuk. ijspegeltjes aan de dennen naalden..
De drie musketiers...netjes 1,5 meter van elkaar :-)

sunset....


Ik heb 3 dagen zo genoten in de waterleidingduinen. Deze natuurbeleving is gewoon niet over te brengen in een blog met wat foto's. Wandelen en niets anders horen dan je eigen voetstappen in de sneeuw en in de verte het trompetgeluid van de wilde zwanen, is Genieten met een hele grote G.
Het liefst was ik nog meer dagen gegaan, maar ik wilde in deze vrije week ook mijn rust nemen en dichtbij huis wat fotograferen. Jammer dat ik toch een aantal mooie wintergasten heb gemist, zoals de brilduikers en het nonnetje...maar wie weet blijven ze nog even. Ook als het komend weekend 12  graden wordt. Ik was blij dat ik eindelijk weer eens een echte winterweek mocht beleven. 

19 opmerkingen:

 1. Wow wat een gave foto's! Het lijkt me ook onwijs mooi om met sneeuw daar rond te lopen en te fotograferen maar dat is voor mij helemaal niet weggelegd. Dus geniet ik maar van jouw prachtige foto's.
  De mooiste foto vind ik foto 18 van het vosje maar ook je zwanenfoto's maken jaloers, ach al je foto's eigenlijk wel *lol*

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een super leuke blog Ghita, zo leuk te lezen hoe je het allemaal hebt beleeft! En je hebt gelijk, deze hebben we binnen. De volgende is misschien pas weer in 2029.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Even lekker nagenieten, was fijn hè, zo'n winters weekje. De Wilde Zwanen staan er mooi op, altijd leuk als ze een keer wat meer naar voren zitten. De vos staat er ook prachtig op. Hoe dan ook, gelukkig hebben we de foto's nog, en kunnen we op regenachtige avonden lekker nagenieten van een klein beetje winter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig stuk heb je neergezet Ghita, mooi om te zien en te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijke week was het! En je hebt er optimaal gebruik van gemaakt door een week vrij te nemen! De foto's die je hebt gemaakt zijn prachtig waarbij ik die ene van het hert in de sneeuw (de foto voor de ijsvogel) echt super vind! En ook die na de zwanen van het mooie landschap ...super! En natuurlijk het vosje ... je hebt geboft hoor! Hopelijk hoeven we nu niet weer zo lang te wachten op een blg winter periode :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat een mooie serie winterfoto's Ghita.
  De wilde zwanen en de vos vind ik echt super om te zien, ik hoop dat de ijsvogels het een betje hebben overleefd deze winterweek, er zijn er wel een aantal gesneuveld heb ik gehoord.
  Ik heb ook heel erg genoten van deze winterweek, alleen zaterdag ging het bij mij mis, ik gleed uit en klapte achterover op mijn rug, heb nu mijn ruggenwervel en ribben gekneusd, heb veel pijn en ben er nog wel even zoet mee denk ik.
  Op Facebook houd ik even rust, dit wil ik nog wel bijhouden en verder doe ik zo weinig mogelijk, ik kan gelukkig wel wandelen moet wel uitkijken met draaien.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige foto's heb je weer gemaakt. Om ze te bekijken is ook genieten net een grote G. Erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat fijn dat je deze week vrij hebt kunnen krijgen en wat is het geweldig mooi geworden zoiets kan je alleen maar van dromen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Ghita,
  ja, wat een onverwacht cadeautje was het heerlijke winterweer vorige week vanaf dinsdag. Wat een mazzel dat je een vakantieweek kon regelen. Ik ben dicht bij huis gebleven, maar ook daar was het genieten van die witte wereld. De stilte die jij beschrijft was natuurlijk helemaal top. En leuk dat je ook vosjes, herten, wilde zwanen en dat leuke roodborstje in de sneeuw hebt kunnen fotograferen.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Je hebt goed geprofiteerd van de winterse omstandigheden. Wandelen door de nog niet belopen sneeuw, het geknisper onder je voeten, de stilte om je heen, je hebt er net als ik plezier van gehad. De fraaie beelden spreken hierbij voor zich, ze ademen de rust. Leuk dat je weer wilde zwanen hebt gezien, bij mij is dat al weer even geleden. Het is een hele fraaie winterimpressie geworden met schitterende platen van het vosje en een prachtige afsluiter.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je hebt je tijd goed besteed Ghita, want jouw foto's spreken voor zich. Vosjes in de sneeuw... wie wil dat nu niet. Je hebt jouw belevenissen prachtig in beeld gevangen. Sunset, ook zo'n gave foto.
  Groetjes, Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hi Ghiata,

  Wat een super mooi blog weer.
  De sneeuw maakt het zelfs een uniek blog.
  En inderdaad ook een wens van mij :-) al moet ik wachten op de volgende ronde :-)

  Fijn weekend en groetjes,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,

  Wat een sfeervolle winterfoto's van de AWD. Ik kan me zo goed voorstellen wat je dan voelt als je daar in je eentje in alle stilte loopt, dat is natuurbeleving in optima forma. Bijzonder als je dan een vos in de sneeuw kunt fotograferen, die zijn ook weer als vanouds prachtig. Ben benieuwd hoe de stand van ijsvogels momenteel is, er zullen er ongetwijfeld veel gesneuveld zijn, ik vond hier ook een dode op het ijs van een slootje. Je wilde zwanen zijn ook schitterend evenals de afsluiter van de zonsondergang. Door de reflectie van de sneeuw krijg je een hele fijne belichting. Ik heb me in die periode vooral bezig gehouden met vliegende tuinvogels in de sneeuw, je kon hier nauwelijks de deur uit.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wauw Ghita, wat zijn je foto's weer prachtig! De vosjes, het roodborstje en de herten in de sneeuw .... helemaal TOP! De foto van het vosje dat met zijn oogjes dicht in de sneeuw ligt, vind ik zo aandoenlijk. Je zou hem (of haar) zo een knuffel willen geven.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita.
  Wat 'n schitterende winter opnames heb je gemaakt dat is echt genieten, de Damherten, IJsvogel, Wilde zwanen, Grote Zaagbek, Roodborst en de Vos staan er mooi op bij echt bij 'n winters landschap. dat is echt genieten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai Ghita,

  Geweldig als je zo kunt genieten van deze omstandigheden. Dan heb je toch weer iets om op te teren, want het zou inderdaad zomaar weer een tijdje kunnen duren voordat er weer zo'n pak sneeuw valt. Je kunt in ieder geval zeggen, dat je optimaal gebruik gemaakt hebt van je kansen. Heerlijke landschappen en met mooie witte sneeuw. Prachtige beelden van de vos in de sneeuw. Dat zijn toch de beelden waar iedereen naar op zoek is, wanneer men met sneeuw in de AWD rond loopt. Lekkere beelden zo bij elkaar en doet mij meer beseffen dat ik eigenlijk ook een dagje die kant op had moeten gaan.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita,
  Kijk, dit is nou eens een schitterend overzicht van de AWD in de winter! Wat een mooie platen van het landschap en die prachtige dieren in een dik pak sneeuw, Vooral de vos is weer adembenemend!
  Genoten van je foto's! Top-klasse
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Ghita, je hebt heel mooie winterse foto's gemaakt. Heel mooi de vosjes in de sneeuw en ook de Zwanen op het ijs, vooral met die open snavel door het kletsen :-). Ook de sneeuwduinen en de zonsondergang zijn prachtig.
  Fijn dat je vrij kon krijgen en drie volle dagen kon genieten van de AWD.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ja, prachtig om te zien Ghita.
  Ik hou ook van de sneeuw en jij kon vrij regelen maar ik moest werken hahahaha...
  Maar met de vorst daarna kon ik toch nog even ervan genieten en dat heb ik met volle teugen gedaan.
  Jij laat hier ook weer schitterende foto's zien van de sneeuw en de dieren daarin. Prachtig.
  Groetje, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita