zaterdag 4 augustus 2012

Reeën

Een verzameling foto's van reeën die ik de afgelopen periode heb gemaakt op de WEsterheide, Paradiijs (Barneveld) en Berkheide (Katwijk). Het zijn geen superfoto's, maar de momenten waren geweldig....Kiekeboe! Het wilde radijs stond al zo hoog dat de ree-koppies er nog maar net bovenuit kwamen. Ik hoopte op meer reeën tussen de witte bloemetjes, maar het bleef bij deze reegeit.

Nog een andere bok op de hei.
Een maand (26 Juli) later was ik in Barneveld en fotografeerde  een stukje reeënbronst. Wat is dat geweldig om mee te maken.
Deze reebok heeft iets gezien: "mmm ik zie een leuk
reegeitje, daar ga ik even naartoe".
"hee, geitje, niet weglopen..ik vind jou leuk"
Even aftasten. De reegeit moet nog niets van de bok hebben en gaat er vandoor.
De twee reebokken dagen elkaar uit......
Het komt tot een gevechtje. Helaas waren de foto's die ik daarvan heb gemaakt niet denderend, dit was nog de beste. De dieren waren volop in beweging, alles ging zo snel, maar wat is dit super om te zien.
Reegeit met twee kalfjes.
Lekker grazen in de avondzon.
De reeënbronst loopt van half juli tot half augustus, daar kan wel eens een weekje verschil in zitten. De reegeit heeft een draagtijd van 10 maanden. Een ree kent een verlengde draagtijd. In augustus wordt een reegeit bevrucht maar pas in december komt het embryo tot ontwikkeling. De kalfjes worden begin juni geboren.
De bok krijgt het weer op zijn heupen en jaagt de geit en kalfjes op. De andere bok is richting bosrand verdwenen. Even later verdwijnt ook dit groepje in de bosrand en laat ons achter met een onvergetelijke natuurervaring.
Een andere plek waar je kans hebt reeën te zien, is Berkheide bij Katwijk.
Op de vroege zondagochtend kon ik deze reebok fotograferen. Jammer dat het nog schemer was, mijn camera kan zulke slechte lichtomstandigheden niet zo goed aan...
Geen superfoto, wel een supermoment, want deze reebok stond best dichtbij. Het was aan het begin van de wandeling, dus we dachten er nog wel meer te gaan zien. Dat gebeurde ook, maar ze zaten allemaal ver weg. Meer over deze wandeling in mijn volgende blog.

7 opmerkingen:

 1. Prachtige opnames Ghita. Ik kan me voorstellen dat dit supermooie momenten waren. Van de bronst heb je een mooie serie gemaakt.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt van dit beestje prachtige opnames kunnen maken. Op verschillende plekken met verschillende achtergronden, prachtig om te zien.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niet zo negatief over je foto's hoor Ghita, want ze zien er best heel goed uit. Misschien niet al te dichtbij maar je kan ze heel duidelijke bekijken. Prachtig als je zo deze reeën kan meemaken. Hele mooie serie.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ghita,
  das sind immer sehr schöne Momente wenn man ein so scheues Tier so nah vor die Linse bekommt..
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig leuk, een prachtige foto, Ghita !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige serie Ghita, op de link vind ik de tweede foto er uit springen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie serie Githa,

  Het is weer bronst voor de reeen en zo zijn ze dus wat vaker te zien. Wij zijn ook vollop bezig met het bekijken van deze dieren. Ook voor ons zijn het erg mooie dieren. Fijn en prachtig van kleur. Je moet ze eens bekijken als je een late avondzon over hun vacht ziet gaan!

  Groet,

  Frans

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita